2017-34

‘Draden, niet in de bonen’

Ja, een van mijn favorieten van de Hooge Kamp, spekbonen! Even het stevige van de huid, dan de malse inhoud, de smaak, heerlijk. Des te groter was mijn verassing toen ik maandag in Alkmaar bij Sita, Jarst en Domien (kleinzoon) aan tafel zat: Spekbonen! Deze kwamen van de Noorderhoeve, een bedrijf bij Schoorl. De plek waar Jeroen Hak de scepter over de tuin zwaait. Jeroen die in zijn jaren op de Hooge Kamp de spekboon tot een trouwe verschijning in het teeltplan heeft gemaakt.

De nieuwbouw zit nu in de tijd van de draden. Vorige week is de installatie van het elektra zo goed als afgerond, deze week worden de zonnecellen geplaatst en hebben we de de tijdelijke opstelling van de pomp verhuisd.

Op de onderste foto wordt het raamwerk voor de zonnepanelen aangelegd en is de plaatsing van de eerste rij te zien. Panelen die dankzij de deelname van een grote groep klanten en betrokkenen op ons dak mogen verschijnen. Deze panelen hebben veel draden nodig. De stroom gaat van het dak de schuur in. Daar hangt op de zolder een gigantisch apparaat. Dat maakt van die gevangen zonnestroom, stroom die het elektriciteitsnet op mag. Zo gauw alles functioneert willen we op onze website delen hoeveel zon we vangen en in stroom omzetten. Wel mooi dat die stroom dan de kolen gaat koelen. Kolen die de door hen gevangen zon in de winter op je bord brengen.

Het grote vat op de foto linksboven, is naar de zolder van de schuur verhuisd. De pomp zit in een put in de grond, onder het deksel vlak voor het vat. Zo is onze voorziening voor het water waarmee we spoelen en beregenen vorstvrij. Maar dat vraagt allemaal draden. De oude pomp konden we altijd goed horen, dat is nu over. Dus brand er nu een lamp in de schuur: als de pomp draait blauw, als er iets mis is rood. Als het vat leeg is gaat er een signaal pomp aan, als het vat vol is pomp uit. Ook hier weer een groot aantal draden. Je zou er haast van in de bonen raken.

Ja die draden horen heel erg bij mijn rol op de Hooge Kamp. Waar de administratie tot enkele jaren geleden nog in mappen stond, staat het nu allemaal op een schijf. Zeker twee keer. Ook alleen maar mogelijk door allemaal draden. Net als de mail over de mutaties voor jullie pakketten groente, fruit, aardappelen en uien. De vragen en antwoorden komen samen in draden. Draden die in de drukte op een gegeven moment in de war kwamen. De combinatie van het moment van de dag en de foutgevoeligheid maakten geen vrienden.

Zodoende was er ook nog een kleine verbouwing van de administratie van jullie abonnementen. Het invoeren is voor mij overzichtelijker geworden, en het resultaat kan ik nu eenvoudig in een mailtje zetten. Kleine stappen om het ook hier nog wat beter te doen.

Tot mail of anderszins, Saco

Pakket inhoud

Deze week:
groente Mangold (zilversteel/snijbietvariant) - Prei - Suikermais - Courgette varia - Cherry tomaat - Eikenbladsla groen - voor Royaal extra: cobraboon
fruit Appel Collina (nieuwe oogst Nederland!) - Banaan - Honingmeloen (Canari meloen)
Verwacht:
groente Chinese kool - Pompoen oranje - Prei - NZ Spinazie - ? - Eikenbladsla rood?
fruit Appel Alkmene (nieuwe oogst) - Pruim? - ?

Sardijnse tomatensalade (uit: Trouw)

Gebruik het liefst zoveel mogelijk verschillende tomaten om het zo mooi en lekker mogelijk te maken: pruim-, kers-, tros-, vleestomaten... wat er allemaal maar voorhanden is aan smakelijke soorten van tomaten. De karakteristieke smaken van het eiland Sardinië (venkel, sinaasappel, munt, groene olijven) geven de salade een verrassende draai, en met tonijn en brood maak je er een volledig maal van.

1/2 rode ui - 5 eetlepels rode wijnazijn - 1/2 venkelknol - 1 kilo gemengde tomaten - 4 takjes munt - 4 takjes gladbladige peterselie - 2 takjes rozemarijn - 3 eetlepels kleine groene olijven - 1 volle theelepel Dijon-mosterd - 1 theelepel fijn geraspte sinaasappelschil - 2 eetlepels vers sinaasappelsap - extra vierge olijfolie - zout, versgemalen peper - 2 blikjes tonijn in (olijf)olie

Snij de ui heel dun in halve ringen en schep ze om met 3 eetlepels van de rode wijnazijn. Schaaf de venkelknol in ragfijne plakjes; bewaar het groen. Snijd de tomaten in stukken/helften/plakken. Hak de munt en peterselie grof. Ontpit de olijven. Roer de mosterd, sinaasappelrasp en het sap, 2 eetlepels azijn, 60 milliliter olijfolie, een mespunt zout en flink wat peper door elkaar tot een lobbige dressing. Spoel de uiringen af en dep ze goed droog. Meng in een grote, wijde schaal de tomaten, ui, venkel, olijven en dressing door elkaar. Verdeel de tonijn, venkelgroen, munt en peterselie over de salade. Serveer met 8 flinke sneden ciabatta of een ander Italiaans brood. Rooster het brood knapperig en wrijf het dan stevig in met knoflook. Druppel er wat olijfolie over.

Variatie: vervang de tonijn door parten hardgekookt ei of grof geschaafde pecorino.

Hartige taart/quiche met prei

230 g bladerdeeg 25 g boter, 2 flinke preien, 100 g zachte, verse geitenkaas, 2 eieren + 1 dooier, 2 dl crème fraîche , bosje verse bieslook (12 g), 25 g geraspte gruyère kaas

Oven voorverwarmen, 200°C,hete lucht. Leg het deeg in de vorm, prik het flink in met een vork en bak het 10 minuten. Zet de oven nu op 175°C. Snijd de prei in ringetjes,1/2 cm. Smoor de prei 5 minuten in de boter. Laat afkoelen. Klop de eieren los met de crème, de fijngeknipte bieslook, p en z. Snijd de geitenkaas in blokjes. Verdeel de prei over de bodem, verdeel de geitenkaas erover en giet het eimengsel eroverheen. Strooi de gruyère erover en bak 30 à 35 min. Lekker met een groene salade erbij, evt ook te serveren als een lunchgerecht.

Tips: doe bakpapier in de vorm, je krijgt de quiche er dan heel makkelijk uit. Zorg dat de oven voorverwarmd èn op temperatuur is, voordat je de bodem voorbakt. Gebruik liefst een metalen vorm. Zorg dat je prei niet te nat is, eventueel afgieten. Je kunt ook nog een laagje paneermeel op de bodem strooien voordat je de prei toevoegt.

Maïsrisotto (Gordon Ramsay)

Kook 2 maïskolven ‘in de schil’ gaar. Gebruik het kookvocht om een groentebouillon of kippenbouillon te maken en maak daarmee een basisrisotto. Haal de maïskorrels van de kolven af. De helft van de korrels gaat heel door de risotto, de andere helft wordt gepureerd met wat Parmezaanse kaas en een scheutje melk en gaat op het einde door de risotto. Garneren met een fijn gesneden bosuitje.