2017-37

Weer op naar het land

We kijken terug op een heerlijk feest - een zonovergoten erf met bloemen, maisplanten en een nieuwe schuur in ons midden, veel aanloop, fijne gesprekken, leuke rondleidingen… en allerlei feestelijkheden rondom het erf: warme aardappelwokkels, popcorn van boven het vuur, drumcirkel onder begeleiding van "Het is er al" door Bianca en Menno, raadt het gewicht van de pompoen, speur de lintjes in het maisveld… met een feestelijk einde met lekkere borrelhapjes en drankje!

Wel iets vergeten: een fotograaf…dus de foto’s van deze middag zijn wat schaars. Mochten jullie mooie plaatsjes hebben, welkom om deze in groot formaat toe te mailen (info@hoogekamp.nl) ;-) Na onze open dag geven wij het stokje door aan Maaike en Gaia - het duo dat de boomgaard runt waar wij onze appels en peren voor jullie betrekken. Zondag 1 oktober heten zij ook jullie welkom!

Hieronder, we een paar blikken op het erf. Links de foto van de tent van Bianca en Menno met de bloemen van Emilie er voor. Rechtsboven met droge voeten naar het land, wat is het een genot, niet alleen een schuur maar ook al die fijne bestrating die Jan Jansen voor ons heeft neergelegd. Rechts de pompoen waar we ouderwets het gewicht van hebben mogen raden ... nu een weet. Op de achtergrond gaat het schilderwerk door. Zo wordt de schuur langzaam onze schuur.

Pakket inhoud

Deze week:
groente Royaal en Groente: Knolvenkel - Komkommer - Batavia/Eikebladsla rood Combi: Peen - Peterselie - Paprika rood - Bintsla little gem allen: Spitskool - Snijbiet (bosje) - Knolselderij
fruit Appel Alkmene (nieuwe oogst Nederland!) - Banaan - Nectarine (NL fruit: Appel Alkmen - Peer Triump de Vienne - Pruim)
Verwacht:
groente Raapsteel - Prei - Pompoen - Bospeen? - Suikermais - Krop sla
fruit Appel Alkmene (nieuwe oogst) - ? - ?

Spitskoolsalade

halve spitskool fijngesneden - bosje radijs - groene paprika - feta - evt zwarte olijven - olijfolie/wijnazijn - zoetmiddel - naar smaak peper/zout

De spitskool fijnsnijden in reepjes (evt hardere nerven verwijderen. Een dressing maken van olijfolie, wijnazijn, honing en op smaak brengen met peper en zout. Na het fijnsnijden de spitskool mengen en evt incasseren met de dressing. Door het zout en zuur wordt de spitskool zacht en blijft toch frisgroen van kleur. Daarna radijs, paprika, feta en evt olijven erover heen leggen en vlak voor opdienen mengen. Eet lekker!

Knolvenkelgratin

2 knolvenkel - doperwten (diepvries) of peulen (in voorjaar) - kikkererwten - crème fraiche - teentje(s) knoflook en peper, zout naar smaak

De knolvenkel fijnsnijden in reepjes en beetgaar smoren in olijfolie met een teentje knoflook. Kikkererwten toevoegen. Vervolgens crème fraiche en kruiden/peper/zout toevoegen toevoegen. Serveren bij pasta of quinoa met evt vis erbij (zalm, tonijn of makreel). Simpel maar lekker. Kan ook eerder bereidt worden en dan in de oven warm gemaakt worden.

Gebakken knolselderij

ca. 600 g knolselderij, kokend water, mespunt zout, 50 g bloem, 2 eiwitten of soya-cuisine, 50 g paneermeel, 100 g boter, 1/2 kg rijpe tomaten, 1 fijngehakte kleine ui, basilicum of peterselie, 1 el olijfolie

Verwijder van de knolselderij het groen. Schil de knol en snijd deze in plakken van 1/2 cm dik. Kook de knolselderij ca. 3 minuten in ruim kokend water met een mespunt zout. Laat de knolselderij uitlekken en afkoelen. Strooi in een diep bord de bloem. Klop in een ander diep bord de eiwitten los of vul deze met een laagje soya-cuisine.

Knolselderij-aardappelpuree

500 g aardappelen - 350 g knolselder - 1/2 dl melk - (kruiden)zout - muskaatnoot

Schrob de aardappelen en schil de knolselderij. Stoom of kook aardappelen en knolselderij gaar. Pel de aardappelen. Pureer de aardappelen en de knolselderij met de roerzeef of aardap­pel­stamper. Voeg een scheutje melk, wat zout en muskaatnoot toe. Serveer als hoofdgerecht, eventueel met een stuk seitan, met tofu of met vlees en een frisse sla.

Agenda puntje