2017-51

Midwinter’ster'

‘Donker is de aarde, duister overal.
Maar ons hart bewaarde, licht dat komen zal.
Dat het helder brande, stralen mag héél ver…
Dan zal eens de aarde worden als een ster.’

Vandaag op 21 december de langste nacht…na de winterzonnewende zullen de dagen langzaam weer gaan lengen; eerst heel langzaam en met kleine stapjes, vanaf februari steeds sneller. Onderwijl koesteren we in deze tijd het licht rondom huis en haard!

Met de midwinterfeesten in het verschiet, hebben wij met plezier jullie veelal dubbelgrote kerstpakketten samengesteld en gevuld met een goede dosis groente die mooi in kwaliteit blijven - ook wanneer ze grotendeels tot na de feestdagen blijven liggen. Mooie Spruiten van Jan en Eelke Bruinsma van Vredenoord - Sexbierum, Witlof van Herman en Adrie Leijten uit Tollebeek (NO polder), Oesterzwam van Mirjam Grob en Martien Reijers van de Middelwaard - Loo, Pastinaak van Jan en Sam van Geffen van Arenosa - Lelystad - Rode kool van Krispijn van den Dries van Bioromeo - Ens (NO polder). En dan natuurlijk ook bijdrage van eigen tuin in de vorm van Peen, Chinese kool, Pompoen Butternut, Zoete Bataat en Veldsla!

Dit alles een mooie mix in onze ogen van kleur, smaak (bitter, zoet, fris, knapperig), wortel-, blad- en vruchtgewassen.

En dit alles bereidt in twee schuren. Heerlijk is het om met veel (dag)licht en zelfs invallend zonlicht op zonnige dagen te werken in de nieuwe schuur - we voelen ons rijk hiermee. Een rijke oogst van afgelopen seizoen naast alle groente van de tuin, maar kijken ook uit naar een nieuw teeltseizoen zonder bouw en provisorische werkplekken. Daarnaast maken we van de oude schuur ook nog dankbaar gebruik; de zoete bataat voor het kerstpakket (zie foto) is daar ook afgewogen terwijl drie afweegklussen in de nieuwe schuur gedaan werden.

De veldsla komt van de volle grond, is klein van soort maar oh zo vol van smaak. En dan te bedenken dat deze vorige week temidden van sneeuw heeft gelegen. De bataat, ook wel zoete aardappel genoemd, in dit pakket is van eigen teelt! Hij is erg lekker, maar er zitten verspreid door de opbrengst wat kleine zwarte gaatjes in de knollen. Deze gaatjes zijn tijdens het groeiseizoen ontstaan door ritnaalden (dit zijn de larven van een kniptor soort). De gaatjes gaan meestal niet echt diep. Schillen met een dunschiller en evt. nog een pitje uitsteken zou over het algemeen voldoende moeten zijn. Eet er lekker van!

Gedroogd fruit (abrikozen, dadels) is in de winterperiode een welkome aanvulling in de bereiding van de hoofdmaaltijd of toetjes. De gedroogde vruchten hebben een hogere voedingswaarde dan de verse vruchten die overigens veelal in de winter niet verkrijgbaar zijn; in gedroogde vorm verrijken ze onze maaltijden. Kaneel, gember en peper zijn uitgerekend kruiden/specerijen die ons eten een extra warmtekwaliteit geven. Heerlijk in een toetje of warme drank die daardoor extra verwarmend is, goed voor bij thuiskomst na een winterse wandeling.

Als afsluiting de Gieser Wildeman stoofpeer, van Gaia Firth en Maaike Reisa van Boomgaard Twisk - Dronten, een ‘eindejaars’ cadeau van ons aan jullie!

Fijne Midwinterfeesten & een goede jaarwisseling:
Koester het licht en laat het jou bewegen - een nieuw jaar vol warmte, klaarte, kleur en inspiratie.

Roel - Reni - Saco

Pakket inhoud

Deze week:
groente Dubbel: Pastinaak - Rode kool - Witlof - Chinese kool - Peen - Pompoen Butternut - Spruiten - Paprika punt - Zoete bataat - Stoofpeer - Veldsla
Enkel: Spruiten - Witlof - Rode kool - Pastinaak - Peen - Winterpostelein - Stoofpeer - Puntpaprika
fruit Appel Santana - Appel Evelina - Peer Concorde - Sinaasappel Moro - Clementines - Baby avocado

Lever- en marktritme rond de jaarwisseling/feestdagen

Na het uitleveren van het Kerstpakket (dubbel of enkel) deze week is de eerst volgende pakketlevering van de pakketten 12 en 13 januari.

Op de markt in Arnhem zijn we na zaterdag 23 december as weer present op zaterdag 6&nbspjanuari (Driekoningen).

Veldsla met gember-sinaasappel dressing

Veldsla - Sinaasappel - Gember - Olijfolie - Peper en zout naar smaak

Veldsla wassen. Sinaasappel halveren; de ene helft persen, de andere helft partjes van snijden. Sausje van het sap met geraspte gember en olijfolie aanmaken. Op smaak brengen met peper en zout.

Geroosterde Butternut met Linzen

75 gr Pecannoten - 400 gr Linzen - 2 el Tomatenpuree - 4 eetl gedroogde cranberries - 1 eetl dragon - 1 eetl fenegriek - 1 butternut pompoen - rijststroop of agave - peper, zout, olijfolie

Deze pompoen steelt echt de show op tafel. Door hem te vullen en te roosteren al een mooi stuk vlees krijgt iedereen het echte kerstgevoel, ook zonder vlees. Serveer met geroosterde aardappelen, uienjus en een frisse salade en je hebt al een heerlijk kerstmaaltje.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Sla de pecannoten fijn in het zakje, spoel de linzen schoon en doe samen met de noten, tomatenpuree en cranberries in een schaal. Breng op smaak met zout en peper en voeg ook de helft van de dragon en fenegriek toe. Maal met de staafmixer tot een grove puree.

Halveer de pompoen en schep de zaadlijsten eruit. Hol ook een deel van de hals uit. Schep het uitgeholde deel vol met de vulling, te veel vulling kan worden opgebakken en bij het hoofdgerecht worden geserveerd.

Leg de pompoenen met de snijkanten naar beneden op een met bak papier bekleedde bakplaat. Snijd de bolle kant steeds een paar cm in met een scherp mes, doe dit om de centimeter.

Roer de rest van de dragon en fenegriek los met de rijststroop en een flinke scheut olijfolie. Breng op smaak met peper en zout. Giet het mengsel over de bovenkant van de pompoen. Bak de pompoen in 40 minuten zacht en gaar. Serveer in de ovenschaal met eventueel de extra vulling eromheen. Lekker met een uienjus en frisse salade.

Gekarimeliseerde wortel en pastinaak

4 middelgrote wortels - 1 pastinaak - 2 eetl olijfolie - 1 theel kurkuma/geelwortel - 2 eetl honing - 4 eetl witte wijn-azijn - 1/2e theel kruidenzout - 1 snufje piment - 1 snufje gemalen kaneel - 1 snufje gemalen kruidnagel - 1 snufje cayennepeper - zout

Snijd de wortels in de lengte-richting. Verhit de helft van de olijfolie en bak hierin kort de wortels. Voeg dan een 1/2e theel kurkuma en 1 eetl honing toe en de wortels lichtjes laten karameliseren. Blussen met de azijn en de overige specerijen toevoegen. De pastinaak kort in de resterende olie bakken, de overige honing en kurkuma toevoegen en alles Iets laten karameli­seren, weer blussen met azijn en op smaak brengen met zout. Wortels en pastinaak mooi verdelen over de bordjes en ser­veren als voorgerecht.

Geroosterde witlof met rode biet en peer

4 stronken witlof - 4 eetl olijfolie - 200 gr gekookte bieten - 2 rode ui in parten - 2 mild, sappige peren - 50 gr walnoten - 1 eetl vloeibare honing - 50 gr oude kaas

Bestrijk een met bakpapier beklede bakplaat met 2 eetlepels olie en leg het witlof, de biet en de ui erop. De bieten (voorgekookt) en peer geschild, de witlof met het kontje eraf en allen in de lengte in parten gesneden. Bestrooi alles met de noten, peper & zout. Besprenkel met de rest van de olie en de honing naar smaak. Zet ca. 25 min in de oven (schep halver-wege om). Schaaf ondertussen de kaas in dunne plakjes voor garnering op het bord.

Pastinaak salade (Libanees)

1-2 pastinaken - dikke, zachte yoghurt - citroen - peper - zout - dadels/vijgen

Pastinaken raspen en in schaal doen. Voor de dressing de yoghurt (evt. uit laten lekken), citroensap, peper en zout naar wens te mengen. Door de pastinaak doen en garneren met dadels en/of vijgen. (Voor een nog zoetere smaak is het mogelijk om de geraspte pastinaak, kort aan te bakken in olie).

Spruitjes met appel

500 gram spruitjes - 1-2 zachtzure appels (bijv. Elstar) - 1 tot 2 eetlepel(s) citroensap - 25 gram boter - 1 ui, grofgesnipperd - ½ theelepel kaneel - ½ theelepel gemalen komijn

Kook de spruitjes in 10 tot 15 minuten beetgaar. Spoel de spruitjes in een vergiet af onder koud stromend water en laat het goed uitlekken. Schil de appels en snijd ze in blokjes. Sprenkel de citroensap erover. Smelt in een pan de boter en bak zachtjes de ui met de kaneel, komijn en peper naar smaak. Schep de appel erdoor en bak ze in 3 tot 4 minuten, al om­schep­pend, gaar. Voeg de spruitjes toe en laat het door en door warm worden. Breng de spruitjes op smaak met zout en doe het over in een warme schaal. Leg er eventueel nog een klontje boter op.