2018-20

Zon en groen - zomergroen

Drie weken plantgoed op een rij. Om de week (in de oneven weeknr’s) arriveert hier ruim 20 wkn lang plantgoed voor de volle grond. Nu in een even week een keer een extra levering tussendoor voor de zomervruchtgewassen - de tomaten- en komkommerplanten, aangevuld met basilicum en stengelui!

Met voorspelde onweersbuien/heftige regenval is hier in het weekend het zomerkasstuk gespit met spitmachine achter de trekker en is de kas verrold naar zijn zomerstek. Heftige regenval bleef uit, wel is er een bescheiden buitje gevallen.. Met de hoge temperaturen begin deze week is de kas in etappes klaar gelegd en is er voorbereidend werk gedaan. Ondanks maximaal luchten stijgt de temperatuur met gemak naar +30ºC. De ochtend- en namiddaguren hebben we het meeste werk verzet en welkom was de meer bedekte dag vandaag. Van een kale kas is er dan met graafwerk van plantgaten en aanvoerleidingen voor de druppelleidingen ineens een begin van een groene oase...

Buiten wordt er in veel verschillende teelten een breed scala aan werkzaamheden verricht: wieden, schoffelen, branden, beregenen, aanaarden, folietentjes maken voor de courgette planten (teeltvervroeging), bonenstaken plaatsen ... en ook al oogst!

Deze week de laatste winterprei en bakaardappelen in het pakket en worden de eerste nieuwe aardappelen (uit Italië) in de aardappel abonnement uitgeleverd. Met daarnaast volop bladgewas van eigen land. Oud en nieuw teeltseizoen reiken elkaar zo de hand.

De verwachting/vooruitblik voor de inhoud van het pakket naar de volgende week toe is in dit kantelpunt van het seizoen minder duidelijk; het aanbod van collega-teler en groothandel wordt pas later bekend. Jullie hebben daarom met wat meer vraagtekens of wijzigingen van doen.

- Reni -

Pakket inhoud

Deze week:
groente Prei - Andijvie - Rabarber - Rucola bosje - Bakaardappel - Eikeblad sla groen of rood - Pittige slamix (basis en royaal)
fruit Appel Royal Gala - Peer Packham - Aardbei (combi’s: Appel Royal Gala - Aardbei)
Verwacht:
groente Courgette…?? - Raapsteel - Bosui - Koolrabi - Eikebladsla rood
fruit Appel Royal Gala - ? - ?

Rabarber crumble (uit: Van eigen erf)

½ kg rabarber - 75 gr rietsuiker (eventueel rozijnen)

Voor de crumble: 150 gr bloem - 75 gr rietsuiker - 90 gr koude roomboter

Was de rabarber en haal het wat vezelige schilletje eraf met een kaasschaaf of dunschiller. Snij de stelen in stukjes van zo'n 2 centimeter. Meng deze stukjes met 75 gr suiker en eventueel wat rozijnen, en doe het mengsel in een ingevette ovenschaal. Meng het tweede portie suiker met de bloem in een kom en voeg de koude, in kleine stukjes gesneden boter toe. Meng de boter met je vingers door de bloem tot het een korrelige massa is en verdeel dit losjes over de rabarber. Bak het toetje in een voorverwarmde oven gedurende 30 minuten bij 225°C. Serveer dit gerecht warm: als dessert, bij de thee of als ontbijt, met eventueel wat kwark of slagroom.

Tip: in het najaar vervang je de rabarber door appelen en voeg je geen of minder suiker toe aan het fruit. Varieer met een beetje kaneel, vanille of kardemom.