2018-23

Kantelpunt

Op 24 juni is het Sint Jan en dan vieren we de zomer…tevens ook kantelpunt in de natuur!

Jonge loten van bomen beginnen dan te verhouten, peulgewassen beginnen vrucht te dragen, evenals de courgette-planten en zijn familiesoorten als komkommer maar ook pompoen (en uiteraard ook de vruchtdragende struiken en bomen), de wereld die veelal groen, met ook wit en paars/blauwe tinten was, kleurt naarmate Sint Jan verder gepasseerd is steeds uitbundiger door uiteenlopend gekleurde zomerbloemen…de lucht is vol met insecten, vlinders en vogels. Onder de grond dikken de bieten, wortelen en ook de aardappelen. De staakbonen vliegen de hoogte in en ook de maïs geeft gelaagdheid op de tuin. Dan staan er inmiddels ook al heel wat herfstteelten op de tuin en planten we al een groot deel van onze winterteelten.

Het warme weer en droogte heeft dit natuurlijke proces alleen maar versterkt - waardoor we al de sfeer van sint jan kunnen ervaren…

inmiddels zijn voor een tweede keer de grasklaverpercelen gemaaid, is de top van de berk opgeruimd en is er een rups van de koninginnepage gevonden (op het punt van verpoppen).

Deze week nog een keer rabarber, is de waspeen niet gelukt (want afgekeurd bij de groothandel) vervangend hiervoor koolrabi’s van eigen tuin - van de buitenkant niet allen even gaaf want in jong stadium heel oppervlakkig is de schil beschadigd - maar van binnen knapperig en vol van smaak.

Volgende week een pakket voorbij sint jan sfeer (en daarmee minder blad) met bloemkool, tuinboon, knolvenkel en wellicht ook al bosprei van eigen tuin allen!

- Reni -

Zondag 24 juni - Open dag - welkom van 12u tot 16u

Park Picknick zondag 10 juni

Zondag as 10 juni is de Hooge Kamp te vinden op de Park Picknick in Park Presikhaaf

Wij richten een gezellige plek in om zaadbollen te maken, voor jong en oud, strooi ze uit en maak jouw omgeving bloem- en insectenrijker.

Locatie: Park Presikhaaf: speelweide met houten speeltoestellen
Tijd: 11:00 – 15:00
Toegang gratis

Pakket inhoud

Deze week:
groente Koolrabi - Andijvie - Rabarber - Rode bosui/bosknoflook - Rucola wild - IJsbergsla - Eikenblad sla groen of Batavia sla groen
fruit Appel Cripps Pink - Peer Packham - Ananas
Verwacht:
groente Bloemkool - Tuinboon - Knolvenkel - Bosprei?? of Peen - Peterselie - Sla mix - Krop sla?
fruit Appel Cripps Pink - ? - ?

Deze en volgende week beiden een trio aan sla, waarbij een van de kroppen als cadeau in het pakket zit. Ze staan allemaal gelijk klaar op de tuin door het ineenschuiven van oogstmomenten door het warme en droge weer. Welkom om een buur, vriend of kennis mee te laten proeven!

Deze week een kaartje erbij in het pakket om (erbij) door te geven - waarop ook de as open dag en het zomer proefabonnement is aangekondigd.

Tagliatelle met rucola en citroenroom

Voor 4 personen: 150 gr rucola – grofgehakt, 250 gr creme fraiche, geraspte schil en sap van 2 citroenen, 300 gr verse tagliatelle, 150 gr vers geraspte parmezaan, zout en peper

Schep de creme fraiche in een kom en roer de citroenrasp, het citroensap en wat zout en peper erdoor. Breng in een grote pan ruim water met wat zout aan de kook, kook de tagliatelle beetgaar, giet af, laat uitlekken en schep terug in de pan. Schep de citroenroom over de pasta, voeg de rucola en de helft van de parmezaan toe en schep goed om. Serveer met de resterende parmezaan.

Rucola-pesto

100 gr rucola, 100 gr pijnboompitten, olijfolie, 1 teen knoflook, zout en peper

Was de rucola en doe deze samen met de pijnboompitten, fijngesneden knoflook en een beetje olie in de blender. Mix even flink en voeg zoveel olijfolie toe tot de pesto smeuïg genoeg is. Op smaak brengen met peper en zout. Variatie: vervang de pijnboompitten door walnoten en vervang een deel van de olijfolie door walnotenolie.

Rabarber-banaantoetje met kwark

500 g rabarber, in dunne reepjes - 4 theel bruine suiker - 1 tl gekonfijte gember, fijngesneden - 2 bananen, in dunne plakjes - citroensap - 1 tl poedersuiker - 225 g kwark - 2 eiwitten

Kook de rabarber gaar, pureer het en laat het afkoelen. Voeg suiker, gember en bijna alle banaan toe (houd wat banaan achter ter garnering). Meng alles goed door elkaar. Klop de poedersuiker door de kwark en roer dit beetje bij beetje door de rabarber. Klop de eiwitten stijf en meng dit voorzichtig door het rabarbermengsel. Verdeel het toetje over 4 dessertschaaltjes en laat ze afkoelen in de koelkast. Garneren met bananenplak­jes en opdienen.

Koolrabi-crèmesoep

1 koolrabi - 1 el olijfolie – 1 klein teentje knoflook - ½ tl majoraan - ½ liter melk - 1 kruidenbouillontablet - zout & peper - 2 el kaascroûtons - 1 takje verse basilicum.

Schil de koolrabi en snijdt hem in kleine blokjes. Verhit de olijfolie en schep de koolrabi erdoor. Pers het teentje knoflook erboven uit, voeg de majoraan toe en bak de koolrabi op een heel zacht vuur circa 3 minuten. Voeg de melk en het bouillontablet toe en kook de koolrabi in ongeveer 5 minuten zachtjes gaar. Pureer de soep met een staafmixer of in de keukenmachine en breng haar op smaak met zout en peper. Schep de soep in 2 borden, strooi er de kaascroûtons in en knip de basilicum erboven fijn.