2018-27

Zonnewarmte

Zing, zing, ’t is zomer, zingt nu dat alles weer klinkt….

zonnewarmte ten volste, de vlinders vliegen talrijk in het rond en het zoemt van de insecten.

Hier is tevens een ander geluid wat niet lang of ver weg is, het ronddraaien van de sproeiers.

One suikermaïs loopt nu ruimschoots op kop met de voedermaïs in de omgeving die geen beregening krijgt. Vorige week vrijdag was nog slechts een enkele bloei pluim te vinden, nu bloeien ze allemaal. Op naar zoete, sappige suikermaïs! Ook de tomaten krijgen kleur - een eerste rode blos.

- Reni -

Pakket inhoud

Deze week:
groente Prei - Chinese kool - Bosbiet - Knolvenkel - Andijvie (basis & royaal)/Koolrabi (combi) - Komkommer
fruit Appel Cripps Pink - Galia Meloen - Rode bes
Verwacht:
groente Spitskool - Cobra/Snijboon - NZ Spinazie/Snijbiet? - Courgette - Verse ui - Eikebladsla
fruit Appel Cripps Pink - ? - ?

Andijviecarpaccio - lentebitter met kokosfetacrème

400 gr andijvie - 2 teentjes knoflook - 200 gr feta - flinke scheut kokosmelk - 1 tl karwijzaad - 1 tl kardemompoeder - milde olijfolie

Snijd de feta in kleine blokjes en pureer ’t met de kokosmelk. Totdat het een stevige crème is. Karwijzaad roosteren in droge koekenpan en samen met de kardemom door de kaascrème roeren. Knoflook fijn hakken en fruiten in olie op laag vuur. Andijvie wassen en in reepjes snijden, toevoegen aan de knoflook. Paar minuten meebakken. Andijvie op borden verdelen, op ieder bord bolletje fetacrème met ijsschep.

Uit: Vier de seizoenen, Odin

Andijvie-eiersalade

1 krop andijvie - 2 a 3 sneetjes bruinbrood zonder korst - 1 teentje knoflook - 6 el olijfolie - 60 gr. walnoten - 4 eieren - 2 el citroensap - zout en peper - spekblokjes of vleesvervanger

Deze salade is heerlijk smeuig ! Gebruik voor de salade de jonge bladeren van de andijvie. Snijd het brood in dobbelsteentjes en bak het met de knoflook en 4 el olijfolie tot krokante blokjes. Maak van de rest van de olijfolie, citroensap, zout en peper een dressing. Kook de eieren 5. min. Bak de spekblokjes op. Bak ook de walnoten even op. Schep de dressing door de salade en doe de salade evt. in een voorverwarmde schaal. Pel de eieren en laat het zachte ei over de salade lopen. Verdeel de stukjes brood, spek en walnoten over de salade. MMMM!!

ariatie: De uien fruiten in ruim olie met kerrie, af laten koelen en mengen met kwark of dikke yoghurt als zoetzure dressing, garneren met stukjes broodcroutons en verkruimeld hard gekookt ei.

Zacht gestoofde prei met wijn en tijm (Jamie Oliver)

4 grote preien - 100 gr boter - verse tijm of basilicum - 2 knoflook - 2 wijnglazen witte wijn - 300 ml groentebouillon

De preien in stukken snijden van 2 ½ cm. Het groene loof in kleine reepjes snijden. Smoor de prei en knoflook in boter. Voeg naar ca 5 minuten de wijn en bouillon toe.

Vervolgens kan alles geschept worden in een ingevette ovenschaal waaraan de verse kruiden worden toegevoegd. De schaal kan ca 30 minuten bij 180°C in de oven. Serveren met zout en peper, lekker met Parmezaanse kaas.

Salade van chinese kool, groenselderij en dadel

300-400 gr chinese kool - 5 stengels groenselderij - ca 8 dadels- 3 (bloed) sinaasappels - olie - mayonaise - groene kruiden - mosterd

Snijdt de chinese kool in fijne reepjes; groenselderij, dadels en 2 sinaasappelen in stukken toevoegen. Maak een dressing van de olijf- of sesamolie, mayonaise en mosterd. Voeg hieraan groene kruiden en sap uit 1 sinaasappel aan toe. Eet lekker!

Venkel-sinaasappelsalade

2 middelgrote venkelknollen - 2 middelgrote sinaasappelen, geschild en in partjes - 6 eetl. vers sinaasappelsap - 2 eetl. citroensap - 1 theel. zout - 1 theel. suiker - een snufje kaneelpoeder

Deze salade is heerlijk verfrissend en onvoorstelbaar verkwikkend. De salade kan een dag in de koelkast bewaard worden; dat verbetert de smaak zelfs. Doe alle ingrediënten in een kom en schep ze goed door elkaar. Laat afgedekt 30-60 minuten in de koelkast staan. Giet voor het serveren een beetje vocht af. Recept naar Madhur Jaffrey.

Variatie: ipv kaneel dille en koriander gebruiken

Ovenschotel met prei, venkel en zachte geitenkaas

2 preien - 50 g roomboter - 250 ml room - 4 venkelknollen - 200 gr geitenkaas (hoeveelheid voor vier personen)

Prei schoonmaken en in grove stukken (ca 7 cm) snijden. Preistukken wassen en naast elkaar in hapjespan leggen. Helft van de boter erover verdelen en afgedekt in 15 min op laag vuur stoven. Tussentijds eenmaal omdraaien en room, zout, peper toevoegen en prei nog 5 min zachtjes laten koken. Intussen oven voorverwarmen op 200°C.

Venkel schoonmaken, groen bewaren. Afhankelijk van formaat in 4 tot 8 parten snijden. Venkel in ruim water met zout in 6-8 min beetgaar koken. In vergiet laten uitlekken.

Prei, venkel in ovenschaal rangschikken, room erover heen schenken en geitenkaas erboven verkruimelen.

Heerlijk bij gebakken aardappel/krieltjes of rijst. Eet lekker!