Met rijst gevulde tomaten

2 eetl. pijnboompitten - 4 grote vleestomaten - 1 ui - knoflook - 1 eetl. tomatenpuree - 1 theel. (gemalen) komijn - 1 theel. gemalen kaneel - 1 kopje basmatirijst - takje munt

Kroontje en plakje van bovenkant afhalen. Dun plakje van onderkant afhalen, zodat ze beter blijven staan. Tomaten met theelepel uithollen. Binnenkant van tomaten met zout, peper en mespunt suiker bestrooien.
Pijnboompitten in droge koekepan roosteren. In koekepan olie verhitten en ui met knoflook fruiten. Tomatenpuree, komijn en kaneel toevoegen. Voorgekookte rijst toevoegen, geheel door en door verwarmen. Rijstmengsel pittig op smaak brengen met zout en (cayenne)peper. Pijnboompitten en munt erdoor scheppen. Tomaat hoog opvullen met warme rijstmengsel.

Variatie: meng 100 gr verbrokkelde geitenkaas door de warme rijst (evt. kaneel weglaten). Zet de gevulde tomaten evt. in een ingevette ovenschaal nog enkele minuten in een voorverwarmde oven (200°C).

Groenten: