Over kiemen en tauge

Kiemen van biologische Kiemerij de Peuleschil

Lekker en mooi om een soep mee te garneren, mee te roerbakken/ stoven, door de salade te mengen maar bovendien lekker en voedzaam….

De belangrijke waarde van kiemen is al van oudsher bekend. Al in 3000 voor Chr. werden bonenscheuten door Chinese geneesheren geroemd om hun voedingswaarde en medicinale eigenschappen. Vanwege het hoge vitamine C gehalte werden er vroeger op zeer lange scheepsreizen bonen meegenomen als effectief medicijn tegen de zo gevreesde scheurbuik.

Waarom kiemen?
Zaad bestaat voornamelijk uit koolhydraten, vetten, eiwitten en zo’n 10% water. Het is daarmee al een aardige voedingsbron, ware het niet dat de meeste zaden voor de mens onverteerbaar zijn en dus allerlei bewerkingen moeten ondergaan, zoals bijv. het vermalen en bakken (bij brood) of het pletten (bij muesli).

Beter en simpeler is het, om zaad datgene te geven waarin het ook onder natuurlijke omstandigheden tot ontkieming komt, namelijk water en warmte. Er vinden dan direct allerlei voor de mens gunstige omzettingen plaats. (zie ook www.depeuleschil.nl)

Overige wetenswaardigheden
- Bij “gewone” groenten eten we altijd maar een deel van de volwassen plant; de wortel, de stengel, het blad of de bloem, elk met zijn specifieke eigenschappen. Met kiemen heeft men echter een groente welke in zijn geheel, maar bovendien op het meest vitale moment van de groei genuttigd wordt.
- Het wereldvoedselprobleem is deels een rendementskwestie, waar kiemen eigenlijk een gunstige rol in zouden kunnen vervullen, namelijk: met dezelfde hoeveelheid graan waarmee via vlees 1 persoon gevoed kan worden, kunnen 7 personen zich voeden via brood, maar wel 20 mensen via gekiemde granen. (ten tijde van oorlog is bekend dat kiemen werden gebruikt als alternatief om eiwittekort door gebrek aan vlees te voorkomen)

Groenten: