2017-48

Donker is de aarde

Donker is de aarde, de bomen zijn nu kaal. Voor ’t het kwaad bewaar’ ons de dapp’re Michaël, de dapp’re Michaël. Heilige Sint Maarten, hij schonk ons offerkracht. Advent is nu gekomen en heel de wereld wacht, en heel de wereld wacht. Nicolaas wil helpen een beter mens te zijn. Opdat het kerstlicht strale in onze harten rein, in onze harten rein.

Als moeder van een oudste kleuter, mocht ik bij de viering van het ‘adventstuintje’ zijn - een cadeau. Met adventsliedjes op het schoolplein mochten alle kinderen naar binnen gaan in de lokalen waar het donker was. Ingetogen en stil was de stemming. Bij de kleuters lag het tuintje klaar, een mooie spiraal van schelpenzand met een grote kaars in het hart van de spiraal. Maria, gevolgd door twee engelen, bracht sereen zingend het licht de spiraal in en ontstak de grote kaars.

Daarna mochten een voor een alle kleuters hun weg de spiraal in gaan met een appeltje met kaarsje in de hand om deze in het hart aan te maken en op de spiraal naar buiten lopend een plekje te geven, opdat Maria met het kindje straks de weg naar beneden zou kunnen gaan en de liefde de weg naar onze harten zou kunnen vinden…

mooi om te zien hoe de kinderen dit schouwspel in zich op nemen, de spiraal en het klaslokaal steeds meer werd verlicht; en naar ik vermoed ook menig hart(je)…en een ieder op eigen wijze.

Boven in het liedje mooi verwoord hoe de drie heiligen met elkaar verbonden zijn op weg naar kerst. Dit weekend (dan echt) eerste Advent…ik heb al ‘voorgeproefd'

Op de tuin is het naast oogstwerk rustig en nat, heel nat. De prei in het pakket hebben we zodoende met de hand gerooid. Mooi is deze het najaar nog doorgegroeid. Over twee weken komt deze nog een keer in het pakket en dan opnieuw in het nieuwe jaar. Dan hopen we dat een groot deel van de najaarsprei via markt en pakket zijn weg naar ‘ monden’ heeft gevonden en het stokje wordt over genomen door de winterlichting die aanzienlijk beter tegen koude bestand is.

De kas is uiteindelijk ivm voorspelde nattigheid op vrijdag al op donderdag verrold in de middag. Ondanks de wind is het wonderwel gegaan en de winterpostelein staat inmiddels fier overeind door de beschutte omstandigheden, volgende week starten we hier de oogst voor een grotere pakkethoeveelheid. Na de oogst van de veldsla deze week kan hier een heel stuk gefreesd worden en is begin deze week voor de helft van de kap al nieuw plantgoed gearriveerd.

Pakket inhoud

Deze week:
groente Prei - Witlof - Pastinaak - Palmkool - Bakaardappel - Veldsla
fruit Appel Blonde Topaz - Sinaasappel Navellina - Cherimoya (combi: Appel Blonde Topaz - Clementine)
Verwacht:
groente Peen - Chinese kool - Spruiten? - Wortelpeterselie??? - Groenselderij - Winterpostelein
fruit Appel Santana - ? - ?

Gegratineerde pastinaak-wortel schotel

De puurheid van de wortels komen bij dit recept vol tot zijn recht ! 2 pastinaken - 2 winterwortels - olijfolie (of avocado-olie, zacht en vol van smaak!) - groene kruiden - peper - zout - geraspte kaas

Borstel de pastinaak en de wortels goed schoon, schillen is dan niet nodig. Snijdt beiden wortels in de lengte richting in dunne plakken (circa 0,5 cm). Kort blancheren in kokend water om de rauwigheid van de groente af te halen. Leg deze in een ingevette ovenschaal. Besprenkel met de olijfolie en de groene kruiden (deze laatste evt. even door de vijzel halen om de smaak omhoog te halen!!), strooi daarna de geraspte kaas erover. Zet de schaal in de voorverwarmde oven op 180 graden voor 30 min. Eet lekker!

Roergebakken palmkool

een paar flinke palmkoolbladeren, 2 eetlepels pijnboompitten, scheut olijfolie, 1-2 knoflooktenen, wat verse bieslook/ chinese look en/of lenteui, stukje harde schapenkaas (of oude Hollandse kaas) 1/2 deciliter groentenbouillon

Rooster de pijnboompitten even in een droge koekenpan of in de wokpan. Bijblijven, tot ze mooi bruin zijn. Was de palmkool en sla de bladeren droog. Snij de nerf eruit en snij de palmkool in dunne repen( 2 cm). je kunt de nerf in stukjes snijden en als hierboven beschreven 10 min. voorstoven. Snij de knoflook grof en meng ze met de verse bieslook / chinese look / lenteui. Verwarm een grote (wok)pan op hoog vuur, verwarm een scheut olijfolie en doe er alle gesneden palmkool door. Na 5 min. goed bakken en roeren wordt de palmkool zacht en voegt men de gesneden knoflook (combinatie met bielook/lente ui) toe. Nog 3 min. doorbakken en daarna de geroosterde pijnboompitten toervoegen. Aan het eind de groentebouillion toevoegen, doorroeren en op smaak brengen met versgemalen peper en zeezout. palmkool serveren met de geraspte kaas en eventueel serveren met verse pasta.

Romige preisoep met mosterd

500 g prei - 2 aardappelen - 25 g boter - 1 l groentebouillon - 1 glas witte wijn - peper en zout - dl slagroom of soja-cuisine - 2 tl mosterd

Prei in ringen snijden, wassen en even uit laten lekken. Aardappelen schillen en in blokjes snijden. Boter smelten en prei en aardappelen enkele min. roerbakken. Bouillon en wijn toevoegen, aan de kook brengen en op laag vuur met deksel op de pan 15 min. laten sudderen. Iets af laten koelen en pureren. Weer verwarmen en room en mosterd erdoor roeren. Op smaak brengen met peper en zout. Lekker met warm stokbrood en kruidenboter en een fruitsalade toe.

Preisaus

1 kg prei - 1 el bloem - bouillon - 1 mespunt foelie - 1 mespunt chilipoeder - 1 el gedroogde paprikasnippers - diksap - zout

Snijd de prei in de lengte open en spoel ze schoon. Sla het water er goed uit en snijd de prei fijn. Bak ze nu in een bodem olie half gaar en strooi de bloem eroverheen. Blijf goed roeren tot alle bloem is opgenomen en gebruik evt. iets meer bloem dan is aangegeven. Verdun het mengsel nu met bouillon en blijf roeren tot er een blanke saus ontstaat. Doe dan de foelie, chilipoeder, paprikasnippers, zout en een scheutje diksap erbij.