2018-14

Wind in de haren

Na vorige week een kas vol en het eerste plantgoed op de volle grond geplant te hebben & na een gezamenlijke maaltijd op donderdag als opening van het tuinbouwseizoen, deze week de start met een verbreed tuinteam.

De laatste ton aardappelen voor consumptie is over verhuist naar de koeling, staan de pootgoed aardappelen nu in de warmere wind en zon buiten, vullen zich meer en meer bedden met plantui en knoflook en tuinboon en komen de eerste zaaiingen boven de grond. We zijn weer een groter deel van de werkdag buiten en dat betekent wind in de haren!

Inmiddels is er in t-shirt geschoffeld in de kas waar na een kunstmatig regenbuitje met regenboog ;-) de eerste onkruidkiemen zichtbaar werden, tussen mooi geworteld plantgoed wat nu goed aan de groei gaat.

Deze week een eerste pakket zonder eigen aandeel van de tuin. Er rest naast aardappelen, nog prei op het land en een lichting knolselderij in de koeling. Gelukkig kunnen we met mooi product van collega-teler in binnen- en buitenland de komende tijd deze groenten aanvullen in de pakketten en op markt.

Wachten is het nu op de eerste zweem groen in de berken die als eerste onder de bomen. Wachten is het dan op de eerste oogst uit eigen kas begin mei!

Het eerste plantgoed voor de volle grond is gearriveerd!

- Reni -

Pakket inhoud

Deze week:
groente Pastinaak - Knolvenkel - Zuurkool (niet combi klein) - Oesterzwam - Paprika punt - Groenselderij
fruit Appel Evelina - Banaan - Druiven Red Globe (combi's: appel Evelina - Druiven Red Globe)
Verwacht:
groente Peen vuil - Witlof - Broccoli - Tomaat tros/Komkommer - Rucola wild?
fruit Appel Evelina - Peer Conference - ?

Risottotaartje met kaas krullen en oesterzwammen

1 ui - 1 teentje knoflook - 2 courgettes evt. - 5,5 el. olie - 300 g oesterzwammen - 1blikje artisjokharten - 1 el. zongedroogde tomatentapenade - 300 g risottorijst - 1 dl. witte wijn, 1 groetebouillonblokje, 150 gram Tete de Moine (kaas die bij schaven mooi opkrult!), peper

Snipper ui en knoflook. Courgettes in lengte halveren. Van snij-kant van de courgette met kaasschaaf vier plakjes afschaven. Overig in blokjes snijden. Grillpan dun inwrijven met halve el. olie en courgetteplakjes enkele seconden om en om grillen. Courgetteblokjes in grillpan ca. 5 min. al omscheppend grillen. Laten afkoelen. Artisjokharten uitlekken en in vieren snijden. Tapenade en 1 el. olie door elkaar roeren. In pan 3 el. olijfolie verhitten en ui en knoflook ca. 1 min. zachtjes fruiten. Rijst er-door scheppen en ca. 2 min. al omscheppend bakken tot kor-rels glazig zijn. Wijn toevoegen, laten verdampen en vervolgens in delen 8 dl. water toevoegen. Bouillonblokje erboven ver-kruimelen. Rijst beetje bij beetje gaar koken. Laatste 5 min. courgetteplakjes meewarmen. Kaas met schaaf in krullende plakjes schaven. Helft door risotto roeren. Op smaak brengen met zout en peper. In koekenpan 1 el. olie verhitten en oester-zwammen op hoog vuur ca. 3 min. bakken. Artisjokharten erbij en ca. 3 min. zachtjes meebakken. Breng op smaak met peper. Intussen risottotaartjes maken: ring in midden van bord plaat-sen. Courgetteplakje aan binnenkant tegen ring leggen en vul-len met risotto. Risotto gladstrijken en ring voorzichtig om-hoog trekken. Herhaal. Leg de rest van de kaaskrullen in kringetjes op de risotto. Oesterzwammen en artisjokpartjes naast risotto leggen. Tomatentapenade eromheen druppelen.

Gebakken venkel met prei en aardappel

300 g aardappelen - 2 preien - 300 g venkel - 2 uien - 1 dl olijfolie - zout en peper - 3 eetl. broodkruim

Aardappelen schoonboenen, 20 min. in de schil koken, pellen en in plakken (5 mm) snijden. Intussen prei in stukken (4 cm) snijden en die weer in reepjes, wassen en uit laten lekken. Venkelgroen en wortelvoet afsnijden en de venkel in reepjes snijden. Ui in plakken snijden, in ringen verdelen en 10 min. in 1/3 van de olie bakken. De prei en venkel apart in 1/3 van de olie roerbakken. Oven voorverwarmen op 200° C. Schaal invetten en bodem bedekken met prei en venkel, daarop een laag aardappelen en dan uien leggen. Bestrooien met zout en peper en weer een laag prei en venkel, aardappelen en uien erop leggen. Bestrooien met zout, peper, broodkruim en besprenkelen met de rest van de olie, 20 min in de oven bakken.

Zuurkoolsoep met rooktofu en paddestoelen

1 grot ui, fijngesn. – 1 teen knoflook, geperst – 5 el olie – 1tl paprikapoeder – 500 gr zuurkool fijngesn. – 1,5 ltr kruiden-bouillon – 3 jeneverbessen – 2 laurierblaadjes – 300 gr paddestoelen in reepjes – 200 gr rooktofu, in blokjes – peper – zout – 2 el peterselie fijngesn.

Fruit de ui en knoflook in de olie. Voeg de paprikapoeder en zuurkool toe en bak even mee. Bouillon jeneverbessen en laurier toevoegen. Laat de soep ca. 45 min. zachtjes koken. Paddestoelen bakken in 1el olie en op laag vuur smoren tot het vocht loskomt. Paddestoelen van het vuur nemen. Bak de tofu krokant. Roer de paddestoelen met vocht door de soep en breng het geheel op smaak met peper, verwijder de laurier-blaadjes. Voeg kort voor het serveren de tofu en peterselie toe.

Tip: Lekker met zuurdesembrood en eventueel kruidenkwark.

Salade van groenselderij en danish blue

groenselderij - appel - danish blue - dadel - mayonaise - yoghurt - peper en zout

Groenselderij en appel fijnsnijden, dadels ontpitten en fijnsnijden. Danish blue (of andere blauwschimmelkaas) verkruimelen of klein snijden. Mayonaise en yoghurt mengen (verhouding naar eigen smaak) en op smaak brengen met peper en zout.