2018-18

Bruin - Groen - Dubbel Wit

Bruin
Deze zaterdag is de laatste kar mest uitgereden door Piet Boons - de melkveehouder. Met een nieuwe mestverspreider (type breedstrooier met schotels ipv staande walsen) en met onze meisjes als bijrijders extra leuk. Het vergde wat extra afstelwerk, maar het resultaat mag er zijn. Met geen markt voor ons daarnaast de tijd voor een uitgebreid gezamenlijk kopje koffie als afsluiting van gedane arbeid!

Groen
De oogst in de kas is begonnen - deze week voor jullie raapsteel, misome en eikenbladsla groen. Knapperig nieuw groen en met plezier geoogst. Daarnaast een knipoog naar seizoen 2017 met een grote bundel prei. Dat we deze nu schoonmaken vanuit de koeling maakt dat het laatste land bemest kon worden - het land waar de winterprei heeft gestaan, het land waar de pompoenen komen en het zomerkasstuk. Alledrie tezamen goed voor een volle mestkar van 14 kuub mooie verteerde potstalmest

Dubbel Wit
Deze week als verrassing de eerste asperges in het pakket - het ‘witte’ goud uit Limburg en afkomstig van onze teler Gaveshi Reus van de Watertuin in Groeningen. Naast de drie maal vers groen uit eigen kas, dit keer een 2e klas van dit lekkers!

En nu het dubbel wit : onze nieuwe vrachtwagen waarvan we wensen dat deze ons trouwe ritten met de pakkettenronde en van en naar de markt mag brengen. Nu nog extra wit, want nog niet voorzien van ons beeldmerk op beide zijkanten en een mooie nieuwe foto op de achterzijde - dat volgt spoedig!

- Reni -

Pakket inhoud

Deze week:
groente Prei - Raapsteel - Asperge - Misome - Eikeblad sla groen
fruit Appel Royal Gala - Peer Packham - Blauwe bes (combi: Appel Royal Gala - Sinaasappel Navel)
Verwacht:
groente Paksoi - Witlof? - ? - Bosui - Eikebladsla rood
fruit Appel Royal Gala - ? - ?

Asperge

Asperge (Aspargus officinalis) is de jonge stengel van een doorlevende plant uit de familie der Lelieachtigen (Liliacea). In een opgehoogd grondbed groeien witte asperges; zoals bij witloof krijgen ze geen licht te zien. Groene asperges worden in een later stadium geoogst, wanneer de stengels al boven de grond uitsteken.

Recept-ideëen:

  • Stoven van asperges in de oven, samen met een klontje boter, vers gemalen zwarte peper, een snuifje zout en een scheutje room. Hemels lekker.
  • Koken van asperges met de losse schillen daarbij, het kook­vocht daar kan een soep van gemaakt worden met room/crème fraîche. de asperges op tafel zetten met verkruimeld hard gekookt ei met verse kruiden en wat gesmolten roomboter.
  • Maar je kunt natuurlijk ook heel creatief koken met asperges, het wokken van stukjes gekookte asperges, samen met sten­gel­ui/bosui wat gehakte noten, en afblussen met witte wijn.
  • Of stukjes asperge kort koken; een roomsausje maken van deels melk, deels het kookvocht van de asperges en serveren met (verse) pasta.

Aspergetaartjes voor 2 personen

2 plakjes bladerdeeg - 300 g asperges -15 g boter -15 g bloem - 1/2 theel. Mosterd - 25 g geraspte pittige kaas -1 eidooier losgeklopt -1/4 dl room of sojacuisine.

Asperges schoonmaken (klein stukje van snijvlak wegsnijden, witte asperges schillen, (groene asperges niet schillen) en in 20 tot 25 minuten zachtjes gaarkoken. Afgieten (kookvocht bewaren) en in stukken van 3 cm. snijden. Oven voorverwarmen op 200°C. Vier vlaaivorm-pjes invetten en bekleden met bladerdeeg. Gaatjes in de bodem prikken en 10 minuten bakken. Ondertussen boter smelten, bloem toevoegen, glad roeren en ¼ l van het asperge-kookvocht toevoegen. 10 min. zachtjes laten koken. Mosterd, de helft van de kaas, eidooier, room en asperges erdoor scheppen en over de taartbodems verdelen. Bestrooien met een eetlepel kaas en in ongeveer 5 tot 10 minuten op 220°C goudbruin bakken.

Misome met blauwschimmelkaas

400 g misome - 1 ui - 100 g blauwschimmelkaas - 3 gedroogde tomaatjes op olie - ½ theel. tijm - olijfolie

Ui pellen, op de wortelkant neerzetten en halveren. Beide helften met de lijnen van de ui mee in smalle partjes snijden en fruiten in olie. Bladeren van de misome los snijden, wassen, in smalle reepjes snijden, met de tijm en een klein scheutje water toevoegen aan de uien en in 5 min. gaar stoven. Tomaatjes klein snijden. Blauwschimmelkaas in kleine blokjes snijden. Tomaatjes en kaas toevoegen aan de misome. Lekker met pasta en een wortelsalade.

Preisoep met witte bonen

1 ui, gesneden - 500 g prei - 5 dl bouillon (van blokje) - 2 dl volle melk - 2 tomaten - 100 g witte bonen (uit de pot) - zout en peper - 3 el fijngehakte peterselie

Prei in ringen snijden, wassen, uit laten lekken en met de ui even fruiten in wat olie. Bouillon en melk toevoegen, aan de kook brengen en dan het vuur laag draaien. Tomaten in stukjes toevoegen. Zonder deksel 10 min. laten sudderen. Witte bonen toevoegen en nog 10 min. sudderen. Op smaak brengen met zout en peper en de peterselie toevoegen.

Tip: Lekker met stokbrood en kruidenboter!