2018-24

Van honk af

Vorige week zondag Park Picknick Presikhaaf te Arnhem, deze zaterdag op bezoek met stand & activiteit bij Boerderij Buitengewoon te Epe. Een drieluik ;-) met onze eigen aanstaande open dag 24 juni en viering van Sint Jan..

Graag laten we ons zien op plekken die nabij zijn om ons te presenteren, en om de bezoekers een stukje beleving mee te geven… zeker om ze enthousiast te maken voor de biologische landbouw en uiteraard ook voor onze eigen abonnementen en markt. Naast een eigen open dag ook goed om deze ontmoetingen elders op te zoeken.

Op de tuin barst de oogst los, dit versneld door de warme periode van april en mei. We beregenen ons nog steeds in de rondte (letterlijk en figuurlijk), de regenbuien tussendoor bieden slechts kort verlichting met deze werkzaamheden. Naast de het planten, vraagt nu het verzorgingswerk veel aandacht en zijn we daarnaast ook meer en meer aan het oogsten.

Volgende week snijbiet en bosprei in het pakket. Deze week bloemkool, knolvenkel en een flinke zak NZ spinazie en tuinboon. In de kas zijn de zomervruchtgewassen snel tot wasdom aan het komen - de eerste komkommer is geoogst en de eerste groene tomaten worden zichtbaar. Wachten en geduld is het totdat de oogsthiervan volop kan beginnen. Deze week al rode tomaten uit de kas van collegetelers Bioverbeek uit Limburg.

Soms lijkt het met fietsen tegen een paaltje dat Roel en ik op tour zijn, van honk af - maar dat is dan een tour de Hooge Kamp...

- Reni -

Zondag 24 juni - Open dag - welkom van 12u tot 16u

Landelijke open dagen 16 en 17 juni www.lekkernaardeboer.nl

Zaterdag as 16 juni is de Hooge Kamp te vinden op de open dag van Boerderij Buitengewoon te Epe

https://www.lekkernaardeboer.nl/ZoekEenBoerderij/Boerderij/2169

De boerderijwinkel hier is tevens afhaalpunt van onze wekelijkse groentepakketten. Wij richten een gezellige plek in om zaadbollen te maken, voor jong en oud, strooi ze uit en maak jouw omgeving bloem- en insectenrijker.

Daarnaast richten wij een eenvoudige kraam in met pakketten ‘to go’ voor wie het een keer wilt uitproberen.
Locatie: Boerderij Buitengewoon - Le Chevalierlaan 1 te Epe
Tijd: 10:00 - 15:00u
Toegang gratis

Pakket inhoud

Deze week:
groente Tuinboon (met bonenkruid) - NZ spinazie (combi: snijbiet) - Bloemkool - Knolvenkel - Trostomaat - Sla mix - Krop sla (niet combi)
fruit Appel Cripps Pink - Meloen Galia - Platte perzik
Verwacht:
groente Prei (nieuwe oogst) - Regenboogsnijbiet - Spitskool? - Komkommer of Peulen? - Peterselie - Eikeblad/Batavia sla rood
fruit Appel Cripps Pink - ? - ?

Nieuwzeelandse spinazie

Nieuw-Zeelandse spinazie is een eenjarige eetbare plant uit de ijskruidfamilie. De soort is niet verwant aan spinazie. De plant is aan het einde van de 18e eeuw naar Europa gebracht.

In de tijd dat vollegrondsteelt van gewone bladspinazie niet lukt ivm temperatuur, geeft deze plant (omvang tot ca 1 m2!) de gehele zomer zijn smakelijke blad en toppen. Doorplukken blijft voor volop nieuw mals groen zorgen, nitraatarm en met een volle smaak. In het geheel gestoomd, gehakt geroerbakt of verwerkt in hartige taart of lasagne, eet lekker!

De kiemplanten (natuurlijke uitzaai) zijn door de zorgvragers op de Noorderhoeve (Schoorl) zorgvuldig verspeend in het voorjaar en groot geworden op de Hooge Kamp.

Nieuwzeelandse spinazie op Italiaanse wijze

400-500 g NZ spinazie - een pasta naar keuze - beetje foelie of kruidnagel geraspt - peper en zout - een (varia) aan geraspte Italiaanse kazen

Gebruik van de spinazie al het blad en de koppen, de stelen kunnen ook klein gesneden goed verwerkt worden. De spinazie spoelen en stomen of wie niet op dieet staat kan ze klaarmaken met een beetje boter. Kruiden met peper en zout en een beetje foelie. (dit mag ook kruidnagel zijn). Deegwaren afkoken zoals men gewoonlijk doet. Rasp de Italiaanse kazen. (deze zijn ook te koop in zakjes reeds op voorhand gemalen). Een bechamelsaus maken en er de verschillende kazen indoen. Meng de deegwaren eronder als de saus klaar is. De spinazie afzonderlijk op het bord leggen.

Nieuwzeelandse spinazie met linzen

1eetlepel olijfolie - 2 uien in ringen - 3 tenen knoflook, fijngehakt - 90 gram bruine linzen - 500 ml water, grote hand vol spinazie, gewassen - zout, komijn, zwarte peper

Verwarm de olie in een grote gietijzeren pan, fruit de ui tot deze begint te kleuren, voeg de knoflook toe. Doe dan de linzen en het water erbij. breng aan de kook en kook voor 10-20 minuten tot de linzen zacht worden. Voeg tenslotte de laatste 5 minuten de fijngehakte spinazie en de komijn erbij. Breng op smaak met vergemalen peper en zeezout.