2018-26

Zomerzoetheid

De lindebomen bloeien en lokken met hun zoetheid allerlei insectenleven aan…hommels, honingbijen en zweefvliegen. Voor sommige hommels loopt dit zoete avontuur helaas niet goed af, waardoor je onder deze bomen soms tientallen dode hommels vindt. Het zou komen door een tragische samenloop van omstandigheden. Hommels hebben veel energie nodig om warm te blijven en te vliegen. Om energie te besparen lopen ze vaak van bloem naar bloem en koelen daardoor af. Op momenten van de dag hebben lindebomen minder suiker in hun nectar. Het nectar verzamelen levert de hommels minder energie op dan ze verbruiken. Dit kan ze zo noodlottig worden dat ze dood gaan.

Een klein onderzoekje na eigen waarneming om met jullie te delen.

Op de tuin nemen we bijna afscheid van het bittertje van de tuinbonen, worden de komkommers voller van smaak en zoeten en dikken de wortels en bieten.

Verder blikken we natuurlijk terug op een geslaagde open dag - een enigszins bedekte dag welke het goed toeven maakte. Een gezellige aanloop van klanten, abonnees en buurtbewoners. Wat opviel is dat iedereen lang bleef en genoot van het hier zijn: rondleidingen, bloemenkransen maken, broodjes bakken en maïs poffen boven het vuur… en een aantal die het blotenvoetenpad opgespeurd hadden. Het rooi je eigen maaltje frieslanders was een geslaagde activiteit, sommige (kinderen) konden er geen genoeg van krijgen!

- Reni -

Pakket inhoud

Deze week:
groente Spitskool - Snijbiet & Courgette (combi: NZ Spinazie) - Paksoi/Paksoi Shanghai - Komkommer - Verse ui - Peterselie (niet combi) - Sla krop rood
fruit Appel Cripps Pink - Galia Meloen - Rode bes
Verwacht:
groente Prei - Peen? - Knolvenkel - Andijvie - ? - Sla-mix
fruit Appel Cripps Pink - Nectarine - Kersen?

Spitskool salade

1/3 tot 1/2 spitskool - olijfolie - optioneel: olijven - feta/grie - groene paprika en radijs of tomaat

Snij de spitskool in smalle reepjes en masseer de olijfolie met een vleugje kruidenzout erdoor, hierdoor wordt deze zachter van smaak en structuur. Als variatie kan voor allerlei toevoegingen gekozen worden.

Serveer bij eerst aardappelen of maïspannenkoekjes…

Paksoi met tomaat en cashewnoten

2 paksoi - 2 uien, gesneden - 2 tl gem. komijn - 2 tl kerrie - 150 g cashewnoten grof gehakt - 1 bouillonblokje - 4 tomaten - extra lekker: 2 tl garam masala (Indiaas kruidenmengsel) - peper en zout - olie om in te bakken

Paksoi wassen, in dunne repen snijden en uit laten lekken. Ui, komijn en kerrie in wat olie fruiten. Cashewnoten toevoegen en even meebakken. Het bouillonblokje verkruimelen en toevoegen. Tomaten in stukjes snijden en toevoegen. Dan de groente erbij doen en al omscheppend in 5 minuten zachtjes beetgaar stoven. Desgewenst garam masala erdoor roeren. Op smaak brengen met peper en zout. Lekker met basmatirijst.

Courgette/eiertaart

1 courgette - ui - 1 knoflook teen - 2 eetl olie - 3 eetl fijn - gehakte basilicum - 5 eieren

Rasp de courgette grof. Fruit de ui en de knoflook in de olie. Doe hierbij de courgette en de gehakte basilicum. Schep dit goed door elkaar en laat het 5 minuten in een afgesloten pan sudderen.

Klop de eieren los en meng deze met het zout, de peper en de nootmuskaat. Laat de courgette iets afkoelen en meng ‘m vervolgens door de losgeklopte eieren en de kaas. Schep het mengsel in de ingevette ovenschaal (24 cm doorsnee) en bak het geheel in gedurende 35 minuten midden in de oven op 175° C.