2018-29

Sproeien, Sproeien ...

Het blijft droog, geen regen en het kwik stijgt nog steeds in de thermometer. Het is een fikse klus om al het werk gedaan te krijgen.

Verzorg werk in de teelten, planten van plantgoed en gelijk beregenen (soms zelfs al vooraf een korte tijdsduur om daarna de beregeningsspanne van totaal 6 uur af te ronden), oogsten en de voorbereidende werkzaamheden van pakketten en markt. Daarnaast rijpen de vruchtgewassen versneld af, wat maakt dat we kritisch mogen zijn met de oogstmomenten van bijvoorbeeld bonen en tomaat, is de veldhoudbaarheid van gewassen minder lang (door de droogte, zon en wind verouderen ze sneller) waardoor we ze goed in de gaten mogen houden.

Om toerbeurt hebben een aantal leden van het tuinteam vakantie genoten - Marchje, David en Bianca. Met het vele werk maakte dit dat Roel en ikzelf flink meer uren hebben gemaakt, veelal ook de avonduren in.

De droogte begint nu veel extra randverschijnselen te tonen - natuurbranden, bomen en struiken die het zwaar hebben en in reservemodus gaan om te overleven, de vogelschade in de fruitteelt neemt aanzienlijk toe ivm beperkte beschikbaarheid vocht, het massaal rondvliegen van vlinders als koolwitje eerder dit seizoen zorgt nu voor een rupsenplaag in de kolen en in de aardappelen hebben we nog niet eerder zoveel coloradokevers gezien als dit jaar. Reden om het aardappelgewas eerder te branden, en dat we nu ook een reddingsactie doen in de koolgewassen door rupsen weg te vangen. Naast alleen het beregenen van de groentegewassen wisselen we deze nu af met de percelen grasklaver.

Een overzicht in foto’s: op naar de markt (ochtendgloren op de snelweg) - wiersen en opraapwagen door/met de melkveehouder - volle koffietafel - in het bonen oerwoud - op bezoek bij de blauwe bessenteler, met vakantiehulpjes ;-) - armen over elkaar bij David en Roel (buizen gelegd, en nu kijken op afstand of de sproeiers goed draaien) - rupsenvraat - wolkenlucht

Voor alle vakantiegangers (en thuisblijvers) een hele mooie zomertijd!

Later deze week de eerste zomerestafette - Bianca bijt de spits af.

- Reni -

Pakket inhoud

Deze week:
groente Knolvenkel - Andijvie - Snijboon - Chinese kool - Tomaat? - Eikebladsla rood
fruit Appel Cripps Pink - Blauwe bes - Pruim Eldense blauwe
Verwacht:
groente Rode biet - Spek/Cobraboon - Snijboon (royaal en basis) - Prei - Tomaat Cocktail - Zappalito (zomerpompoen) - Courgette (groen+varia) Eikebladsla rood
fruit Appel Cripps Pink - Suikerpeer (van eigen erf) - Pruim Eldense blauwe (combi’s)/ Pruim Opal (royaal en basis)