2018-30

Graanmaan

Ik bijt de spits af voor de zomerestafette en neem de pen over van Reni.

Al zo’n 1,5 jaar rij ik met veel plezier de groente en fruitpakketten in Apeldoorn en omgeving rond voor de Hooge Kamp. Sinds begin mei werk ik ook één dag mee op ’t erf. Keer op keer als ik aankom in de vroege ochtend en de zon zie opkomen op ’t erf, ben ik verwonderd. Op de donderdagochtenden maak ik de pakketten klaar voor de ronde die ik vrijdag dan weer zelf voor een deel rondbreng. Als ik nu onderweg ben en bij diverse depots alles kom afleveren, kan ik nog meer vertellen over dat wat zich beweegt op ’t erf.

Zo was ik afgelopen donderdag helemaal in de bonen, in de luwte hield Snoertje, de poes van het erf, mij gezelschap. Wat een oogst, het ging maar door, ik/we bleven de geschenken plukken van dit stukje aarde, prachtig wat een overvloed.

Tussen de bonen door zag ik verderop hoe enorm de zonnebloemen (bijna 1,5 meter) waren gegroeid. Dat terwijl wij ze voor mijn vakantie gezaaid hadden, ik realiseerde mij dat ik na 3 weken afwezigheid een volledig explosief gegroeide oogst instapte. Het blijft mij altijd verwonderen, het zaai en oogstproces. Zo ook in ’t leven zelf, wat je zaait zul je oogsten. Uiteraard zal je niet alles oogsten wat je zaait, maar er is altijd voldoende.

Komende vrijdag is het volle maan, de eerste oogstmaan (deze maancyclus wordt o.a. graanmaan genoemd). Maar dit jaar gaat alles zo snel door de aanhoudende warmte dat er al veel meer en sneller geoogst is dan anders. Het beloofd een bijzondere volle maan te worden, wat vast ook te maken heeft met het weer deze zomer. Er is namelijk een totale maansverduistering om 21:30 uur, het is de grootste maan van de eeuw omdat de maan heel dichtbij de aarde staat. De maan zal rood aan de hemel staan (daarom wordt zij ook Bloedmaan genoemd) en vele planeten zullen helder waar te nemen zijn op vrijdagavond. Pas in 2033 of 2025, diverse bronnen roepen iets anders, staat de maan weer zo dicht bij de aarde. Hoe dan ook, het zal nog lang duren voordat dit fenomeen weer voorkomt. Ik ben in ieder geval benieuwd.

Naast het mooie werk bij de Hooge Kamp organiseer ik ook met veel plezier en toewijding samen met mijn man o.a. inspirerende en verbindende activiteiten in de natuur, met name op de Veluwe.We organiseren vrijdagavond weer een volle maan wandeling, deze keer i.s.m. de schaapskudde van Vierhouten. Dus dat wordt volop te genieten van dit fenomeen. (voor meer info over ons en onze activiteiten zie hetiseral.nl - in de cirkel van het leven)

Ik hoop dat jij ook gaat genieten van deze bijzondere volle maan en zo ook van de volle pakketten de komende week, waar ik weer een deel van zal rondbrengen.

Eet lekker, ik voeg zelf ook nog twee zomerse recepten toe.

Zonnige en zomerse groet,

- Bianca -

Pakket inhoud

Deze week:
groente Rode biet - Spek/Cobraboon - Snijboon (royaal en basis) - Prei - Tomaat Cocktail - Zappalito (zomerpompoen) - Courgette (groen+varia) Eikebladsla rood
fruit Appel Cripps Pink - Suikerpeer van eigen erf - Pruim Eldense blauwe (combi’s) en Opal (fruit royaal en basis)
Verwacht:
groente Spitskool/Chinese kool - Bospeen? - Cobraboon - Snijbiet? - Courgette Varia - Tomaat - Krop sla
fruit Appel Collina (nieuwe oogst van onze vaste fruitteler!) - Nectarine? - Granaatappel?

Gevulde Zapallito’s (voor 2 personen)

2 Zapallito’s (dit recept kan ook met courgettes worden gemaakt) - 100 gram zilvervliesrijst - 1 eetll tomatenpuree - 1 theel ras el hanout mijn voorkeur gaat uit naar die van Het Blauwe Huis - 75 gram feta, zelf gebruik ik liever geitenkaas - 1 rode peper - 1 teentje knoflook of meer ;-) - 1 ui - 5 grote kastanjechampignons - naar smaak peterselie

Verwarm de oven voor op 180 graden, was de zapallito’s, snijd van beide het kapje eraf, hol met een lepel beide uit en blijf overal ongeveer 1 cm van de rand af. Hol de kapjes ook een klein beetje uit, de draden en de pitten die eruit komen kun je niet eten, het stevige vruchtvlees wel, snijdt het stevige vruchtvlees in kleine stukjes en hou het apart.

Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking net gaar, bestrijk de binnenkant van de zapallito’s met olijfolie en de binnenkant van de kapjes ook. Bestrooi met wat zout en peper en plaats beide zapallito’s op een bakblik met bakpapier in het midden van de oven, bak 10 minuten en haal ze dan weer uit de oven.

Snipper de ui en knoflook, snijd het pepertje in tweeën, verwijder de zaadlijsten en snijdt in kleine stukjes, verhit 1 eetlepel olijfolie in de koekenpan en fruit hierin de ui, knoflook, peper en ras el hanout tot de ui glazig is, snijdt de champignons in kleine stukjes en voeg toe, bak een paar minuten mee, voeg de tomatenpuree toe en meng goed door elkaar, snijd de feta, of geitenkaas in kleine blokjes, giet de rijst af als deze gaar is en voeg dit samen met de blokjes feta toe aan het mengsel, hak de peterselie grof en voeg als laatste toe. Vul de zapallito’s met het mengsel en druk licht aan. Er mag een bolling ontstaan, plaats de kapjes voorzichtig boven op de gevulde zapallito’s en plaats in het midden van de oven.

Bak in 25 minuten gaar, als je nog rijstmengsel over hebt bak je dit nog kort op in de koekenpan en serveer met de gevulde zapallito’s.

Sajoer Boontjes, lekker snel en super simpel!

250 gram (sperzie)bonen - 150 ml kokosmelk - 100 ml bouillon, zelf gebruik ik de kruiden van het Blauwe Huis, zonder zout en zonder gist - 1 ui - 1 teentje knoflook - halve theel gember - 1 theel sambal, of meer als je van pittig houdt - 2,5 eetlketjap manis - serveren met rijst e/o rijsttafel

Een favoriet vooral met deze zomerse temperaturen.

Snipper het uitje en snijd het teentje knoflook fijn. Giet een scheutje olie in een pan en bak het uitje met de knoflook aan, voeg daarna de gember, sambal en ketjap toe. Bak dit eventjes mee en voeg daarna de kokosmelk, bouillon en sperziebonen toe en breng het geheel aan de kook. Laat dit nu circa 8 tot 10 minuten pruttelen. Na circa 8 tot 10 minuten is het klaar en zijn de sperzieboontjes gaar. Als de sajoer boontjes klaar zijn, blijven er “natte” maar o zo smakelijke boontjes over! Serveer de sajoer boontjes met bijvoorbeeld rijst en kip.