2018-49

Kool-hart

De eerste adventskaars brandt en daarmee komt het einde en afronding van het jaar snel in zicht.

Goed om jullie te attenderen op de uitlevering van de pakketten in deze periode (zie overzicht hieronder). Graag ontvangen wij tijdig, voor maandag aanstaande evt wijzigingen in de leveringen. Dan kunnen wij dit meenemen in onze bestellingen.

Na de uitlevering van kerstpakket en markt ligt het bedrijf ruim anderhalve week stil - echt een ‘stille’ tijd op de Hooge Kamp. Een heerlijk vooruitzicht alvast!

De laatste levering van het jaar is vrijdag 21, resp zaterdag 22 december van dubbele (!) kerstpakketten.

De levering van de week erna 28 resp 29 december leveren we al een week eerder mee uit, vandaar de dubbele grootte; de daadwerkelijke levering van 28 resp 29 december op deze datum vervalt, samen met deze van vrijdag 4 en zaterdag 5 januari. De tweewekelijkse pakketten worden enkel uitgeleverd op 21 resp 22 december (let op: wel twee weken op rij - 14/15 dec en 21/22 december!)

De eerste levering van het nieuwe jaar is op vrijdag 11 resp zaterdag 12 januari.

- Reni -

Pakket inhoud

Deze week:
groente Groene kool - Prei - Pompoen Groen- Winterpostelein groot - Knolselderij - Zuurkool
fruit Appel Topaz - Peer Concorde - Sinaasappel
combi Appel Topaz - Sinaasappel - Groene kool - Prei - Pompoen Groen- Winterpostelein groot - Knolselderij - Zuurkool
Verwacht:
groente Knolvenkel - Boerenkool - Schorseneer - Paarse boerenkool - Kastanje champignons - Winterpostelein
fruit Appel Evelina - Clementines - Gele kiwi

Stamppot groene kool met komijnekaas

750 gr aardappelen - 1 niet te grote groene kool - 1 ui - een stukje komijnekaas van 200 gr in blokjes - wat melk - zout - peper - 25 gr boter om in te bakken - 1 tl kerriepoeder

Schil de aardappelen en kook ze gaar. Snipper de ui en fruit die in een grote bakpan met wat boter. Snijd de kool en doe die erbij. Strooi er wat zout, peper en het kerriepoeder over en bak het groentemengsel onder af en toe roeren gaar. Giet de aard­appelen af, doe er een scheutje melk bij en maak er puree van.

Stamp er het groentemengsel door en schep er als laatste de kaasblokjes door.

Rolletjes van savooiekool

Savooie kool - restje rijst of graan - ui - paprika - specerijen

Neem een paar mooie bladeren van de kool en blancheer ze kort, zodat ze wat soepeler te verwerken zijn.

Maak van een restje rijst of een ander graan, wat gefruite ui, paprika en specerijen een pittig mengsel. Leg op elk blad een lepel van dit mengsel en vouw het dicht. Met een prikker vast steken. De rolletjes in een ovenschaal met een klein bodempje water leggen en nog 15 a 20 minuten goed doorverwarmen in de oven.

Zuurkoolsalade

250 gram milde zuurkool - 2 eetlepels olie - kleine peer & sappige appel, in kleine stukjes gesneden - 2 volle eetlepels rozijnen - 8 halve walnoten - wat peterselie, sla of winterpostelein

Als bijgerecht bij gekookte granen en gekookte groente, of bij een feestelijke lunch (smaakt heerlijk op de boterham). Met een wat grotere hoeveelheid heeft u een maaltijdsalade; serveer met brood en roomboter en een zoet nagerecht toe. Druppel de olie over de zuurkool en vermeng goed. Schep de overige ingrediënten (behalve de walnoten en de kruiden) erdoor en laat ten minste 1 uur intrekken. Garneer met de walnoten en de groene blaadjes, of met schijfjes kiwi.

Variatie: ook kan een dressing genomen worden van mayonaise, mosterd en yoghurt.

Zuurkoolsoep met rooktofu en paddestoelen

1 grotd ui, fijngesneden – 1 teen knoflook, geperst – 5 el olie – 1tl paprikapoeder – 500 gr zuurkool fijngesn. – 1,5 ltr kruiden-bouillon – 3 jeneverbessen – 2 laurierblaadjes – 300 gr paddestoelen in reepjes – 200 gr rooktofu, in blokjes – peper – zout – 2 el peterselie fijngesneden

Fruit de ui en knoflook in de olie. Voeg de paprikapoeder en zuurkool toe en bak even mee. Bouillon jeneverbessen en laurier toevoegen. Laat de soep ca. 45 min. zachtjes koken. Paddestoelen bakken in 1el olie en op laag vuur smoren tot het vocht loskomt. Paddestoelen van het vuur nemen. Bak de tofu krokant. Roer de paddestoelen met vocht door de soep en breng het geheel op smaak met peper, verwijder de laurier-blaadjes. Voeg kort voor het serveren de tofu en peterselie toe.

Tip: Lekker met zuurdesembrood en eventueel kruidenkwark