2018-52

Stroom op de Hooge Kamp

Dit is een tijd om terug te kijken. We hebben nu al meer dan een jaar onze prachtige nieuwe schuur met de zeer productieve zonnecellen daarop. Daarom de cijfers over de periode december 2017 tot en met november 2018 eens op de rij gezet. Ook daar zie je het jaar een beetje in terug.

Laat ik beginnen bij de productie. Nadat december en januari wat zuinig scoorden ten opzichte van de prognose (het enige referentiepunt wat we hebben) ging het daarna met volle teugen. Al met al hebben we dik 115% van de geprognotiseerde stroom opgewekt (23,1 Mwh). Hier komt, na de rustige start ook de grote hoeveelheid zon van afgelopen jaar in naar voren. Genoeg om bijna zeven gemiddelde huishoudens een jaar van stroom te voorzien, waar voor onze installatie dik vijf huishoudens de norm is.

Maar we doen wat meer met de stroom dan een gewoon huishouden. We hebben het jaar rond twee grote koelcellen van elk ongeveer 75m3 in gebruik. Deze helpen ons de oogst over de week verspreiden en die toch vers op jullie plek te krijgen. Verder slaan we er onze voorraad van eigen land en uit de polder in op. Een van de cellen houdt het product op ongeveer 2 graden, alle processen staan dan stil. Heerlijk voor kolen, peen, selderij en andere knollen. De andere staat op een graad of 5, daar bewaren we vooral fruit, sla en de voorraad van de week houden we daar vers. In het naarjaar komen er daar twee van ongeveer 16m3 bij. Die draaien op een hogere temperatuur (ongeveer 8 graden), daar bewaren we de pompoenen en de aardappelen. Eigenlijk zijn dit de oude cellen. Doordat we nu in de nieuwe schuur werken kunnen we de oude stap voor stap opknappen. De cellen waren het eerst aan de beurt. De isolatie is verbeterd en er kan nu geen ongedierte meer in. Het was allemaal net op tijd klaar, om ook de pompoenen en aardappelen lekker koel weg te zetten. En dat heeft gewerkt.

Verder komt de stroom van pas bij het beregenen van onze tuin en het spoelen van de groente. We hebben een eigen bron met een flinke pomp er op. Die pompt ongeveer 16.000 liter per uur. Daar heeft ie in dat uur wel 11 Kw voor nodig. Dan zitten er dik drie gezinnen bij op het erf. En dat was nogaleens afgelopen zomer.

Vier lijnen:
oranje Onze productie per maand. Zie de scherp stijgende lijn in februari, veel zon die maand. Verder vallen de pieken in mei en juli op.
bruin Ons totaal gebruik per maand. Hier zie je de droogte en het warme najaar in terug. Het stijgende verbruik in mei met de piek in juli is direct aan de beregening toe te rekenen. De piek in september en oktober heeft de maken met de hoge temperatuur in die periode. De aardappelen en pompoenen staan dan in de extra koeling, die er flink aan heeft lopen trekken om ze koel te houden.
geel De hulp die we van Energie cooperatie de A kregen. Zij hebben geholpen de piek in de beregening goed te laten verlopen en dragen flink bij aan de kwaliteit van de bewaarde aardappelen en pompoenen. Ook zie je hier mooi terug dat we op dagen met een hoge productie (mei) toch nog in moeten kopen. Ook in de nacht draait de koeling en de beregening.
groen Dit is onze bijdrage aan Energie cooperatie de A. Alle maanden hebben we per saldo wel iets terug geleverd. In april en mei hebben we meer stroom geproduceerd dan afgenomen.

- Saco -

De eerste levering van het nieuwe jaar is op vrijdag 11 resp zaterdag 12 januari.