2019-01

Het nieuwe jaar is begonnen!

Het is onvermijdelijk, de kortste dag ligt achter ons en het nieuwe jaar begint. Vandaag hebben Reni en Roel de oogst voor de zaterdag markt in Arnhem binnen gehaald. En twee mooie regenbogen voor de meelever. Langer wordende dagen, de regenboog, voorbeelden van twee concrete zaken waar we symboliek aan toe kennen. Symboliek die dan weer samenbrengt en zo weer uiteendrijft. Op naar de beweging die 2019 ons te bieden heeft.

Je las het goed, het is de oogst voor de zatedagmarkt, de pakket ronde slaan we deze week nog een keer over. Daar starten we 11 en 12 januari weer mee. Jullie zijn van harte welkom op de markt!

Een van de zaken die dit jaar in beweging komt is de BTW. Op de producten die wij verkopen gaat het tarief van 6% naar 9%. De prijzen van het pakket blijven hetzelfde. Er zal een klein beetje minder product in het pakket zitten. Op de markt laten we de eenheden gelijk (kilo's en stuks) en zullen de prijzen iets omhoog gaan.

Zo nu en dan krijg ik de vraag: "Hoe gaat het met de Hooge Kamp?". We bewegen lekker mee, zou wat willoos kunnen klinken, maar daar zit wel een deel van de essentie voor ons type bedrijf. We zijn klein en kiezen er heel bewust voor om dat te blijven. Een keuze die afgelopen jaren meerdere keren aan de orde is geweest. Meest sprekend is geleden zijn we gestopt met de markt in Apeldoorn. Al met al heeft dit het bedrijf beter laten functioneren. Daar hebben we een nieuwe ontwikkeling tegenover gezet, onze groente zijn op drie nieuwe plekken te vinden. Op de donderdag markt bij de Warmoezerij, bij de Ekolaza en Gimsel / de Groeterij. We leveren op donderdagen, vraag er naar. Ook daar heel bewust gekozen voor de relatie en momenten.

Veel energie gaat naar het voortbestaan van het bedrijf. Zie het als een organisme wat leeft en meebeweegt met de krachten rondom. De wind, temperatuur, zon, regen en droogte liggen dichtbij. De lengte van de dagen en daarmee de wisseling van seizoenen hebben ook een grote invloed. Zoals de beweging van de maan eb en vloed doet ontstaan heeft zij ook veel invloed op het leven van plant en dier op ons bedrijf. Door de juiste zorg en wakkerheid vangen we wat daarbuiten het bedrijf allemaal gebeurt. In de groente die we jullie weer leveren.

Het is ook een meebewegen op de grote maatschappelijke ontwikkelingen. Het verbod op asbest daken zal het aanzien van ons erf de komende jaren nog verder doen veranderen. We zijn begonnen met de nieuwe schuur. Daardoor hebben we nu ruimte om de "oude" schuur op te knappen. De eerst volgende stap is een nieuw dak. De energie transitie is de volgende impuls. In de vorige meelever een kort verslag van de productie van de eerste zonnecellen op ons erf. Duidelijk een eerste stap. We verstoken nog aardig wat gas en diesel per jaar. Toepassingen waar we andere oplossingen voor gaan vinden.

Een beweging waar jullie deel van zijn. Een grote trouwe kring van klanten. Fijn dat jullie er zijn!

- Saco -

De eerste levering van het nieuwe jaar is op vrijdag 11 resp zaterdag 12 januari.