2019-08

Zonnekracht

Een gemêleerde week op allerlei vlakken! Daar ineens stond daar de gele krokus spiraal (ruim 7 jaar geleden geplant hier) vol in bloei na het zonovergoten weekend. De sneeuwklokjes bungelen er op menig plek ook lustig op los.

De start van de week begon met een opruimactie op de tuin van de gewas(bescherm)doeken die mooi droog gewaaid waren door Roel.

Daarnaast een ronde van mijzelf over het land in spiraalvorm van buiten naar binnen toe, dit dwars op de bedrichting en daarmee lopend over alle gewassen, resten of stukken ingezaaide groenbemesters heen…voor de winterrust heb ik als afsluiting van het werkend jaar verdeeld over de tuin grond verzameld, dit voor het ritueel van ‘aarde roeren’ in de stille tijd. Daarna is deze geroerde grond bewaard om na maria lichtmis op een mooi moment in rust terug uit te brengen. Het moment liet even op zich wachten, maar mooi om zo op de grens van winter en losbarstend voorjaar(gevoel) dit uit te doen met Roel ook buiten bezig.

In de middag mochten wij op maandag een groep collega-boeren ontvangen, in een tweejaarse cyclus bezoeken wij elkaars bedrijven en het bezochte bedrijf staat dan in het middelpunt. Zonovergoten en met spade hebben wij een rondgang over de tuin gemaakt, met een spade die het mogelijk maakte ook een kijkje in de bodem te nemen…een uitgeschepte preikluit, een spruitkoolplant en een stuk zode winterrogge. Wat bracht dit in beeld: mooi doorworteling door grote plantkluiten, met dikke pendelaar (dieper in de grond levende worm, die op en neer pendelt en organisch materiaal naar beneden haalt) en met al actieve wortelknolletjes in de groenbemester (kleine stikstoffabriekjes door stikstofbindende bacteriën). Daarna een gesprek bij koffie en taart over onze ambities voor de aankomende tijd met daaruit voortvloeiende activiteiten en een terugkoppeling in beeld van de groep. Een waardevolle samenkomst, en gezellig ook!

En dan gonsde nog de aftrap van de Plastic Soep Parade in Arnhem van afgelopen zaterdag na. Wij zijn deelnemer hierin en overhandigde een groot deel van onze klanten een pluim, aan de klanten die aan re-use, re-cycle of 'los in de tas’ doen. Afgelopen zaterdag was deze pluim 'een appeltje voor de dorst’, deze mochten we ook overhandigen aan de 'koningin van het plastic-afval van de markt’.

Na maandag gonsde het hier nog op een andere manier, nl van allerlei trekkers die het land weer bereden - voor een groot deel om mest uit te rijden. Wij zetten in op eind volgende week - benieuwd!

Met het eerste kievitsei wat deze vrijdag al verwacht wordt, deze week naast een dubbele portie boerenkool om het land leeg te oogsten ook een zakje Nederlandse droogbonen: kievitsbonen..

Met het aankomend seizoen in het verschiet zijn we ook op zoek naar versterking van het team voor de periode van mei t/m november. Maak gerust een passende kandidaat attent hierop, voor meer informatie: www.hoogekamp.nl/vacature2019

- Reni -

Pakket inhoud

Deze week
groente Peen - Boerenkool (dubbele portie) - Spitskool - Pompoen grijs - Aubergine - Kievitsboon
fruit Appel Topaz - Peer Concorde - Zwarte druiven
combi Peen - Boerenkool (dubbele portie) - Spitskool - Pompoen grijs - Aubergine - Kievitsboon - Appel - Kiwi
Verwacht
groente Gele biet - Prei - Witlof? - Kastanje champignons - Wortelpeterselie - Veldsla
fruit Appel Evelina - Sinaasaappel ? - Mango

Ovenschotel met boerenkool in roomsaus

750g geschilde aardappels - 300g boerenkool - 1 ui - 250g champignon - 100g roquefort - ± 70g boter - zout & peper - 1½ dl warme en 1 dl koude melk - nootmuskaat - 25g bloem - 2 dl crème fraîche - 100g gezouten cashewno­ten

Kook de aardappelen en de boerenkool in water met zout naar smaak afzonderlijk gaar. Pel en snipper intussen de ui. Maak de champignons schoon en snijd ze in plakjes. Verkruimel de roquefort. Verhit 30 g boter en bak de ui met de champig­nons ± 10' op een laag vuur. Breng op smaak met peper en zout. Stamp de gekookte aardappelen met de warme melk, een klontje boter, nootmuskaat en peper en zout naar smaak tot een fijne puree. Verwarm de oven voor tot 200°C. Vet een ruime ovenschaal in met de rest van de boter en verdeel een derde van de puree over de bodem van de schaal. Verdeel de rest van de puree langs de wand van de schaal tot een mooie hoge rand. Schep hierin het champignonmengsel. Smelt 25 g boter en voeg de bloem toe. Laat de bloem in ± 2' gaar worden. Voeg de crème fraîche en de rest van de melk toe en laat het op een laag vuur doorkoken tot een gebonden saus. Schep de uitgelekte gare boerenkool erdoor en breng op smaak met peper en zout. Schep de boerenkool op de champignons in de ovenschaal. Strooi de roquefort en de cashewnoten erover en dek de schaal af met aluminiumfolie. Laat het gerecht in de voorverwarmde oven in ± 25' door en door warm worden.

Bonen

Bonen zijn de eetbare zaden van peulvruchten. Ze groeien in de (niet eetbare) peulen en zijn zowel vers als gedroogd verkrijgbaar. De variatie aan (droog)bonen is groot, maar alleen de bruine boon, het citroenboontje en de kievitsboon worden in Nederland geteeld. De meeste bonen moeten eerst een nacht worden geweekt, waarna de kooktijd 40 tot 60 minuten.

Kievitsboon

De gespikkelde boon die dit pakket meelevert draagt de naam kievitsboon, naar de prachtig gespikkelde eieren van de weidevogel. Niet alleen de bast is opzichtig bespikkeld, ook de boontjes. Eenmaal gekookt verdwijnen kleur en tekening nagenoeg, maar de smaak van het vaste vruchtvlees beklijft: een heerlijke kruising van tuinboon, bruine boon en tamme kastanje. De kievitsboon kan heerlijk verwerkt worden in groentetaarten, lasagnaschotels of pastasauzen. Maar ook heerlijk door een koude maaltijdsalade of simpel na het koken opbakken met een uitje en spek/ham.

Pompoen risotto

500 gr verse pompoen vruchtvlees - 1 ui - 2 eetlepels boter - 400 gr risotto rijst - 15 eetlepels droge witte wijn (of groente­bouillon) - 1 liter groentebouillon - zout & peper - 0,5 potje room (125 gr) - 3 eetlepels parmezaan

Snijd het vruchtvlees van de pompoen en de ui in stukjes. Stoof beide groenten in 1 el boter. Doe de rijst en de witte wijn erbij. Laat de wijn verdampen. Voeg de groentebouillon gelei­delijk toe. Laat het geheel +/- 15 minuten verder gaar worden op laag vuur. Kruid alles met peper en zout. Roer de room en de rest van de boter erdoor samen met de parmezaanse kaas.