2019-09

Zonnekracht

Een zonovergoten week!

Naast veldsla & winterpostelein in de kas en prei op de volle grond, zijn alle gewassen ‘geruimd’. De laatste spruiten zijn geplukt - de boerenkool is naar de koeling gehaald voor nog 2 a 3 wkn markt - en de gewassen zijn bovengronds geklepeld en evt al licht ingewerkt. Dit alles met het oog op bemesting deze week met bekalking daaropvolgend. Voor dit alles mag het land er kaal bij liggen. De aandacht verschuift nu met het bemesten als kantelpunt van oogsten naar planten en zaaien ;-)

Volgende week poten we de eerste bedden op de volle grond in - plantknoflook en -ui. Ook de op bak gezaaide tuinbonen en peul/doperwt/capucijner kunnen uitgeplant worden. Met kouder weer snijden we nog 1 week veldsla en winterpostelein in de kas (daarna staat deze buiten), einde volgende week verrollen we deze al zodat we de voorbereidingen kunnen treffen om de kas week 11 vol te planten met het eerste plantgoed wat dan arriveert - met grond die dan al enigszins opgewarmd is.

Met de kaswarmte is de veldsla er lustig op los gegroeid en daarom een dubbele portie in het pakket (en is de wortelpeterselie komen te vervallen - deze houden jullie tegoed voor in een volgend pakket).

Met de droge omstandigheden en zonnig groeizaam, weer is de eerste schoffelklus al een feit. Roel heeft het groenbemester mengsel triticale (graansoort)-wintererwt (stikstofbinder) geschoffeld. Deze blijft staan tot in mei, en mag vanaf maart tot een mooie bovengronds gewas groeien als voorvrucht voor de winterkoolgewassen (twee lichtingen boerenkool en savooie kool).

Na maandag gonsde het hier nog op een andere manier, nl van allerlei trekkers die het land weer bereden - voor een groot deel om mest uit te rijden. Wij zetten in op eind volgende week - benieuwd!

Daarnaast vonden Marchje en ikzelf het tijd voor vervroegd rokjesdag…

- Reni -

Noot: Met alle voorbereidingen op het land in de schoolvakantietijd - deze week een meelever zonder recepten.

Pakket inhoud

Deze week
groente Gele biet - Prei - Witlof - Kastanje champignons - Veldsla (grote portie)
fruit Appel Topaz - Peer Concorde - Mango
combi Gele biet - Prei - Witlof - Kastanje champignons - Veldsla (grote portie) - Appel - Mango
Verwacht
groente Rode kool - Rodelika peen (zaadvast) - Broccoli - Knolselderij - Oerkomkommer? - Veldsla
fruit Appel Evelina - Sinaasaappel Navelina - ?