2019-10

Trekkerwerk

Wij kijken terug op twee gemêleerde weken. De omstandigheden naar het naderende voorjaar waren ideaal - droog en met wind. De draagkracht van de grond was hiermee goed tot uitstekend voor het berijden van de zwaardere trekkercombinaties. Afgelopen donderdag is hier alle vaste mest gereden door Piet Boons - de eerste twee ritten met Ise en vriendin Sanne als bijrijders die zelfs mee terug gereden zijn naar de boerderij waar de mestkar weer gevuld werd. Heerlijke vakantiebeleving.

Vrijdag kon de firma Beekman hier het stokje overnemen met de gift van drijfmest op een groot deel van de grasklaverpercelen. Tevens heeft een klein deel van het bouwland een drijfmest gift gehad, nl waar de vroege teelten komen waar de potstalmest of vertering van de grasklaverzode nog niet voldoende voeding levert.

Deze week konden met de mestgift geklaard en de kas verrold de prille voorbereidende werkzaamheden van start. Na het inwerken van de mest en frezen van de grasklaverpercelen, deze week de beurt om te spitten en te ploegen. Het resultaat mag er al zijn. De percelen waar we vroeg in het seizoen van start gaan liggen er inmiddels ‘maagdelijk’ bij.

- Reni -

Pakket inhoud

Deze week
groente Rode kool - Rodelika peen (zaadvast) - Broccoli - Knolselderij - Courgette - Veldsla
fruit Appel Evelina - Sinaasaappel Navelina - Banaan
combi Rode kool - Rodelika peen (zaadvast) - Broccoli - Knolselderij - Courgette (niet combi klein) - Veldsla - appel Evelina - peer Concorde
Verwacht
groente Pastinaak - Groene/grijze pompoen - Witlof - Koolrabi - Komkommer - Veldsla
fruit Appel Topaz - ? - ?

Broccoli- en wortelreepjes met sesam-crème

500 gr broccoli - 300 gr wortelen - 50 gr sesamzaad - 10 gr suiker - 2 el olie - 1 stuks limoen - 1 bekertje (zure) room - (cayenne)peper en zout naar smaak

Maak de broccoli schoon en schrap de wortelen. Snij de groenten in de lengte in dunne schijfjes. Spoel de limoen even met warm water en rasp er de schil af. Schik de groenten op een bord en bestrooi ze met de geraspte limoenschil. Pers het sap uit de limoen en meng 1-2 eetlepels sap met wat zout, een snufje cayennepeper, suiker en olie en giet de dressing over de groenten. Rooster het sesamzaad met een snuifje zout in een pan zonder vetstof gedurende 2 minuten goudbruin. Hou een koffielepel zaadjes apart en maal de rest fijn. Roer de crème met 2-3 eetlepels water glad. Voeg er de gemalen sesamzaadjes aan toe en kruid met zout en cayennepeper. Strooi er de rest van het sesamzaad over. Dien de groenten met de sesamcrème op.

Broccoli met amandel

1 theel. Korianderzaad - 500 gr broccoli - 3 eetl. olijfolie - 2 el geschaafde amandelen - 1 teentje knoflook, uit de pers - 1 theel. geraspte verse gemberwortel - 2 el rode-wijn azijn - 1 eetl. ketjap - 2 theel. Sesamolie - 1 theel. geroosterd sesamzaad

Stamp het koriander zaad fijn in een vijzel. Snijd de broccoli in roosjes. Verhit de olie in een wok of roerbak het korianderzaad en de amandelen hierin 1 minuut op middelhoog vuur; de amandelen mogen goudgeel worden. Voeg de knoflook, gember en broccoli. Roerbak ze 2 minuten op hoog vuur. Haal de pan van het vuur. Giet de gemengde azijn, ketjap en olie in de pan. Schep om tot de broccoli goed bedekt is. Bestrooi het gerecht met geroosterd sesamzaad en serveer het direct.

Zuurkool van rode kool

Het leuke van zelf zuurkool maken is dat je eindeloos kunt variëren. Je kunt tal van kruiden en specerijen toevoegen en variëren met koolsoorten. Zuurkool is het meest simpele recept om fermenteren te leren. Sandor Katz legt het in zijn geweldige boek ‘The art of fermentation’ met een paar woorden uit: “Chop, salt, pack and wait”. En zo simpel is het. Kool snijden, goed mengen met zout, aandrukken in een pot en wachten maar. Wonderbaarlijk aan zuurkool is dat de kool waarvan je het maakt zelf voorziet in z’n conserveringsmiddel. Kool, en vele andere soorten groente en fruit bevatten van nature de melkzuurbacteriën die nodig zijn voor fermentatie. Ze maken ons voedsel lekkerder, langer houdbaar én gezonder. Gefermenteerde groente stimuleert namelijk een gezonde darmflora en vergroot zo onze weerstand.

We verwijzen hierbij naar onderstaand artikel waarin meer verteld wordt over fermentatie en waarin het recept gegeven wordt hoe je rode kool kunt fermenteren, met dille, komijn en zwarte peper als smaakmakers. Rode zuurkool kan ook heerlijk zijn als smaakmaker in frisse lente-salades of als bijgerecht.

www.dehippevegetarier.nl/vegetarische-recepten/hoe-maak-rode-zuurkool/