2019-15

Versterking

Zonovergoten week, maar koud met schrale noordoostenwind… ’t voorjaart maar de winter laat weten dat deze nog maar net van het toneel is en met koude wind zijn korte vaarwel nog doet herinneren. Onderwijl roept het land en steeds meer groene rijtjes worden zichtbaar. Het tuindershart geniet!

Deze week versterking op allerlei vlak, Hamid als vaste vrijwilliger op de dinsdag - Julie, ons achterbuurmeisje met twee weken (maatschappelijke) stage en een groepje internationale studenten van mbo aeres op excursie woensdagmorgen vanuit een project 'Feed the world’. Met lesstof en bedrijfsbezoeken wordt hun allerhande aangereikt zodat ze hier hun eigen mening/visie op kunnen ontwikkelen.

Ondertussen is de winterprei hard aan de groei op het land en zullen jullie nog geregeld in het pakket vinden. Het oude seizoen ‘meets’ het nieuwe seizoen. Immers is de nieuwe winterprei gezaaid (die laten we zelf groot groeien en planten deze later op grotere afstand uit) en inmiddels is de derde lichting prei (vroege prei en zomerprei aangeleverd door plantenkwekerij Jongerius te Houten) geplant op het land.

En vele handen maken veel werk snel gaan….na een bed prei hebben de internationale studenten en Julie nog het nodige plantgoed geplant - een leuke kennismaking met de moderne techniek die ook veel werk licht en snel maakt gaan. Roel en ik kunnen nauwelijks meer terughalen dat in onze beginjaren al het plantgoed op de knieën met plantkarretjes vanuit de trekkerpaden met de hand geplant werd. Nu kunnen we in een korte tijd veel plantgoed planten, zijn daarmee veelal flexibeler met weerwisselingen en kunnen op een fysiek minder zware manier aan het werk zijn wat ook heel veel waard is.

Volop bloei, ook in de boomgaarden… Dat betekent dat de fruittelers - ook van de Warmonderhof/boomgaard Twisk helemaal zijn voorbereid: De eerste nachtvorst lijkt er aan te komen en daarom hebben wij ons deze week helemaal voorbereid. De aanzuigbuizen liggen klaar in onze vijver, te drijven, om een enorme hoeveelheid water aan te zuigen door middel van de pomp die het naar de hele boomgaard toe brengt. De sproeiers die boven de boomtoppen uitsteken hebben we vandaag ingesmeerd met WD40 goed heen en weer rond gedraaid. En degenen die moeilijk draaiden weer soepel gemaakt. Wanneer wij nog heerlijk in ons bed liggen zijn de fruittelers bij nachtvorst in deze tijd wakker!

- Reni -

Pakket inhoud

Deze week
groente Spitskool - Pastinaak - Paksoi - Bakaardappel - Asperge groen
fruit Appel Topaz - Peer Dolacomi - Aardbei
combi Spitskool - Pastinaak - Paksoi - Bakaardappel - Asperge groen - appel Topaz - Aardbei
Verwacht
groente Kleurenpeen - Prei - Witlof - Komkommer? - ? - Slamix
fruit Appel Dalinco - Banaan - Blauwe bes ? (combi: appel Dalinco - Blauwe bes?)

Gebakken asperges met bosuitjes en amandelen

6 asperges - 6 bosuitjes - 25 gr boter -2 eetlepels slaolie - 25 gr geschaafde amandelen -zout, peper

Schil de asperges en snijd ze schuin in zeer dunne plakjes van ± cm. Snijd de bosuitjes in stukjes van 3 cm. Verhit de boter met de olie en bak de asperges hierin met de bosuitjes op hoog vuur omscheppend 4 minuten. Voeg de geschaafde amandelen toe en bak ze mee tot ze goudbruin zijn. Breng op smaak met zout en peper.

Pastinaak salade (Libanees)

1-2 pastinaken - dikke, zachte yoghurt - citroen - peper - zout - dadels/vijgen

Pastinaken raspen en in schaal doen. Voor de dressing de yoghurt (evt. uit laten lekken), citroensap, peper en zout. Naar wens te mengen. Door de pastinaak doen en garneren met dadels en/of vijgen. (Voor een nog zoetere smaak is het mogelijk om de geraspte pastinaak, kort aan te bakken in olie).

Lasagneschotel met paksoi & yoghurt

Stoof de groente met ui in olie gaar. Klop de yoghurt met room, ei, knoflook, kruidenzout, basilicum en oregano. Neem een ruime schaal en leg er een laagje groente met ui in. Strooi er een beetje geraspte kaas en kruimels over. Leg er een laag lasagneplakken op en schep hierop weer groente. Giet er een scheutje van de yoghurtsaus over, strooi er kaas en kruimels over en leg er weer een laagje lasagne op. Druk de plakken goed aan en leg hierop de rest van de groente, een scheutje saus en kaas met kruimels. Leg de laatste plakken lasagne op het geheel. Druk ze goed aan en giet er de overige saus op.

Bestrooi met het laatste restje kaas en kruimels. Zet de schaal ongeveer 45 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C.

Hartige taart met pastinaak en ansjovis

250 g pastinaak - 50 g sjalot of ui - 2 eieren - 4 el gemalen pittige/oude kaas (vb. gruyère) - 100 g volle kwark -100 g gerijpte geitenkaas -1el olijfolie - olijven naar smaak - 1 blikje ansjovis - peper - bladerdeeg

Snipper de sjalot en snijd de pastinaak in kleine blokjes (ongev. ½ cm). Verwarm 1 eetlepel olie en fruit de sjalot zachtjes glazig. Voeg de pastinaak, een weinig water en een snuifje tijm toe en laat de groente beetgaar stoven.

Roer intussen de eieren los met de kwark en twee eetlepels gruyère. Brokkel de geitenkaas bij dit mengsel en roer nogmaals goed. Laat de gare pastinaak wat afkoelen en roer bij het eimengsel. Voeg hieraan de gesneden olijfjes toe en breng op smaak met peper. Verdeel de vulling gelijkmatig over het deeg. Snijd de ansjovis in kleinere stukjes en verdeel over de vulling. Strooi de overgebleven gruyère over de vulling en plaats de taart onmiddellijk in de voorverwarmde oven (180° - 200° C) ongeveer 30 minuten.