2019-16

Blij in de prei!

Deze week zijn er bergen werk verzet - letterlijk en figuurlijk! Daarnaast nemen we afscheid van Marchje op de werkvloer.

Zondag is de hele dag geploegd met bezoek van volop ooievaars; maandag is er een grote oppervlakte land klaargelegd en zijn er bedden gereden… de vakken op de tuin krijgen zo een verdeling waardoor duidelijk wordt waar welke clusters van groentegewassen komen. Fijn nu er op steeds meer plekken gepoot, geplant en gezaaid wordt; grotendeels echter nog aan het zicht onttrokken door beschermend gewasdoek - tegen koude, neerslag, uitdrogende (oosten)wind en vraat van hazen/vogels.

Eind vorige week en maandag stonden in het teken van verspeen (NZ spinazie), zaai (staakbonen, rode biet, spinazie en winterprei) en verzorgwerkzaamheden (schoffelen/wieden in de kas).

Dinsdag was met recht een ‘blij in de prei’ dag - alle winterprei is gelicht en in kuubkisten binnengehaald en koud weggezet - wel negen kuubkisten vol. Na de koude van de winter is de winterprei goed aan de groei gegaan sinds begin februari en begint nu onder invloed van de warme temperaturen te strekken en een opmaat te maken naar een bloeistadium. Dit proces zetten wij bij een temperatuur van 1 graad tot nagenoeg een stilstand om zodoende nog de nodige keren prei te kunnen uit leveren tot nieuwe oogst in de loop van juni. Daarnaast is op het land in de zon de prei voor deze week pakket, bestellingen en zaterdagmarkt geschoond.

Van oude oogst verleggen we de aandacht naar nieuwe oogst in het vooruitzicht…alle voorgekiemde aardappelen (vier rassen breed) zijn gepoot. Daarnaast uiteraard voorbereidingswerkzaamheden rondom de pakketten en markt! Met ook de eerste oogstwerkzaamheden op woensdagmorgen - slamix en raapstelen. Dinsdag namiddag nog een kunstmatig regenbuitje in de kas, waarbij de regenboog eindigde in de raapstelen. Wie zou er een gouden munt in zijn raapsteelbosje treffen?!

Traditiegetrouw vieren we de opening van het seizoen met een ‘witte broodmaaltijd met soep en salades’ op witte donderdag. Veelal is het team voor het nieuwe seizoen dan op volle sterkte. Nu is dit nog niet helemaal het geval, we nemen zelfs afscheid van onze trouwe medewerker Marchje… zij heeft nog wel de opstart van het nieuwe buitenseizoen genoten (en wij met haar) met frisgroen plantgoed en een kas waar we deze week voor ’t eerst uit oogsten, maar sluit nu een periode van ruim vier jaar af. Voor allemaal - ook voor ons, zal het wel ontwennen zijn, dankbaar zijn we voor de mooie momenten en het vele werk wat ze hier heeft verzet. Marchje, dankjewel!!

- Reni -

Marchje

Al verschillende jaren ben ik betrokken bij de Hooge Kamp. In 2005 ben ik begonnen bij de kraam op de zaterdagmarkt in Arnhem. Ik studeerde in Velp en was daarvoor naar Arnhem-noord verhuist. Toevallig begonnen mijn huisgenote en ik tegelijk, we ontdekten dat toen we elkaar ‘s ochtends op de gang troffen. De “kraam” bestond toen nog uit 3 kramen, afwegen en rekenen ging toen nog apart van elkaar en er kon alleen maar contant betaald worden. De rest van de week wist ik alle kiloprijzen nog uit mijn hoofd. Inmiddels is dat 14 jaren terug. Nu kunt u contactloos pinnen bij de 4 kramen waar het afwegen en rekenen zo vereenvoudigd is dat ik na een dag markt geen enkele groenteprijs uit mijn hoofd weet.

Ruim 4 jaar geleden werk ik nu al op het land. En nu sla ik een ander pad in.

Werken bij de Hooge Kamp heeft me veel gebracht. Warme vriendschappen, goed eten en welk meisje droomt er nu niet van om tractor te mogen rijden?! We hebben het goed gehad en ik ben ook enorm dankbaar voor alle tijd.

Ten slotte nog een leestip die Sven en ik aan elke stagiaire of vrijwilliger meegeven: De Graanrepubliek van Frank Westerman. Over het uitgroeien van de huidige vorm van landbouw, vanaf de oorlogsjaren tot nu.

Lieve groet en tot ziens

Marchje

Pakket inhoud

Deze week
groente Kleurenpeen - Prei - Witlof - Komkommer - Raapsteel - Slamix
fruit Appel Dalinco - Aardbei - Blauwe bes
combi Kleurenpeen - Prei - Witlof - Komkommer - Raapsteel - Slamix - Appel Dalinco - Aardbei (combi klein: Appel Dalinco - Avocado)
Verwacht
groente Paksoi - Rode biet - Courgette - Tomaat tros - Misome - Eikebladsla groen
fruit Appel Evelina - Banaan/Clementines - Red globe druiven

Roergebakken witlof met honing en geitenkaas

4 struikjes witlof door de helft gesneden - 2 el vloeibare honing - peper uit de molen - geitenkaas, verkruimend (evt. feta)

Smelt de boter in de pan en roerbak/smoor hierin de witlof (eerst een paar minuten aanbakken, dan ca. 10 min de deksel op de pan). Voeg de honing toe, en strooi vlak voor opdienen de geitenkaas erover en doe nog enkele minuut de deksel op de pan. Lekker bij opgebakken aardappelen of quinoa.

Worteltagliatelle in paassfeer (bron: Smaakmakend)

(gekleurde) peen - olijfolie - peper - zout - witte balsamico-azijn - bieslook

Schaaf winterwortels of gekleurde wortels over de lengte doormidden. Schaaf vervolgens met een dunschiller of mandoline dunne linten van de wortels. Maak een dressing van olie, witte balsamico-azijn, peper en zout en fijngeknipte bieslook een dressing en marineer de wortels hierin minimaal 2 uur.

Witlof-amandelsoep

kruidenbouillon - 200g witte gemalen amandelen - 250 ml room - 2 stronken witlof, in reepjes

Breng 1 liter water met de bouillon en de amandelen aan de kook. Voeg de room toe. Schep de soep in kommen of borden en verdeel de reepjes rauwe witlof erover. Serveer met witte toast met boter.

Prei met walnoot-citroen-dressing

ca. 800 g prei - 1 bosje peterselie - handje walnoten - sap van een halve citroen - scheutje olijfolie - beetje poedersuiker - zout en peper naar smaak

Snij de prei in stukken van ca. 10 cm en kook die 8 tot 10 minuten. Hak peterselie en walnoten fijn en meng ze met citroensap, olijfolie, poedersuiker en peper en zout tot een dressing. Leg de prei op bordjes en giet er de dressing over.