2019-19

Lente-feeën

Soms wordt je ineens verrast wanneer daar lente-feeën verschijnen! Lopend vanaf achter vanaf de Ger met oma, deden ze een ieder even aan. Opa en Roel die bezig waren de kas te verrollen, Marjolein en Quinten die het voorzaaien van de pompoenen aan het afronden waren en mijzelf die de laatste hand legde aan de marktvoorbereiding…wat een feest!

We kijken terug op een gemêleerde week waarin veel gedaan is. We genieten van veel oogst uit de kas waarmee we jullie pakketten konden vullen - en er is veel geplant, mooi voor de regen uit. Momenteel gaan nog de laatste knolselderijknollen van oogst vorig jaar naar bestellingen en onze marktkraam, dit terwijl de nieuwe plantjes inmiddels al geplant staan op onze tuin. Niets voor niets kan je noemen dat de knolselderij een trage groeier is waarvan de oogst pas vanaf september van start gaat. De gezaaide tuinbonen en peulen dragen al bloemen. Inmiddels staan er ook twee lichtingen vruchtgewassen op de tuin - twee rijen courgettes welke binnenkort hun eerst bloemen zullen vormen. Volgende week volgen de komkommer- en tomatenplanten op het erf en alle verschillende pompoenrassen zijn ook reeds gezaaid op perspot.

Met de lente als een tijd met veel bladgewas, wordt er al veel verzorgd en gewerkt voor een uitbreiding naar wortel, stengel, en bloem/vruchtgewassen. Deze vragen echt meer warmte en zonnekracht, en zijn veelal pas oogstbaar vanaf het naderen van het kantelpunt in het seizoensverloop rondom Sint Jan - de langste dag. De vruchtgewassen op de tuin genieten nu nog de bescherming van tunnels van plastic of de glazen rolkas…deze laatste is daarom verhuist van voorjaar- naar zomerplek. De trekker en elektrolier hebben dit verzorgd: de wielen rolden soepeltjes over de 3 kasrailsen heen met Roel in het nabij zijn.

VOK (Vrije OpvoedKunst) Apeldoorn is weer herstart afgelopen woensdag met een kick-off waar ik als tuinder samen met Anouk (Gimsel Apeldoorn) een avond mochten vullen over 'Eten met de Seizoenen' - met een knipoog naar de lente. Een geslaagde avond wat ons betreft in een gezellig samenzijn waarin er naast geproefd er ook volop ruimte was om onderling ervaringen uit te wisselen. We houden jullie op de hoogte voor een vervolg ;-)

- Reni -

Pakket inhoud

Deze week
groente Waspeen - Spitskool - Andijvie krul - Eikenbladsla rood (royaal/groente) - Bosui - Peterselie
fruit Appel Topaz - Blauwe bes
combi Waspeen - Spitskool - Little gem stoofsla - Sla-mix (combi ‘groot’) - Bosui - Peterselie (niet combi klein) - Appel Topaz - Blauwe bes
Verwacht
groente Rode biet? - Andijvie - Prei - Rabarber - Sla-mix / Eikeblad sla groen (combi ‘groot’)
fruit Appel Evelina - ? - ?