2019-20

Dieren - klein maar fijn!

Met week 20 - over de helft van de maand mei, is er een kantelpunt op de tuin. Niet deze van de oogst van blad- naar uitbreiding van wortel-, stengel- en bloem/vruchtgewassen rond de langste dag. Maar deze van de voorbereidingen hiertoe: het verrollen van de kas (zie foto's vorige week) van voorjaar- naar zomerplek en het uitplanten van de eerste vruchtgewassen - eerst in de kas de komkommer- en tomatenplanten en wanneer groot genoeg de pompoen- en courgetteplanten die nu de bescherming en warmte nog genieten van de kas rond het voorkiemen.

De eerste dik geworden koolrabi’s zijn inmiddels wel geoogst - deze stonden eerst binnen in de kas en groeien nu buiten verder ;-) Volgende week vullen deze de pakketten, vandaag al de marktkraam in Arnhem.

Deze weken in mei krijgen we veelvuldig bezoek van Hans Vlottes, met zo nu en dan ook versterking van zijn vrouw Karen. De nestkastjes zijn eerder al zorgvuldig nagelopen door Hans en daarna in meerdere rondes geïnventariseerd met evt broedsels. Nu vliegen de eerste jonge spreeuwen uit - voor dit moment worden ze geteld, gewogen, gemeten en geringd. En als de meisjes er zijn dan kijken ze graag mee!

Naast de kleine vogels, hebben de torenvalken een nieuw onderkomen met een nieuwe kast en zitten hoogst waarschijnlijk te broeden. De kerkuilen kast in de trekkerschuur wordt hier veelvuldig als slaapplek gebruikt, maar nu zagen we de kerkuilen hier vaker. Een nest met vier jongen laat zien dat ze hier echt opnieuw een gebroed hebben - leuk en benieuwd!

Waar kinderen spelen, nemen ze ook waar! ‘Mama, een hele zwerm bijen’ kwamen ze rennend van hun speelplek thuis vertellen. En inderdaad! Ook dankbaar dat ze het zwermen en het gezoem in de lucht hadden meegekregen, want zodra de bijentros op een hangplek gevormd is, hoor je ze nauwelijks meer. Nadat de rust terug was en de zwerm in een tros aan een elzentak hing, heb ik deze zwerm kunnen scheppen in een mand en koel kunnen wegzetten. Samen met Hillegonda als imker is hebben we deze zwerm een nieuw onderkomen kunnen geven - fijn de hulp en het gebruik/lenen van materiaal. Benieuwd of het onderkomen naar hun wens is en hoe ik zondag de bijen hierin aantref wanneer ik de raten mag overhangen. Spannend!

- Reni -

Pakket inhoud

Deze week
groente Rode biet - Andijvie - Prei - Rabarber - Sla-mix / Eikeblad sla groen (combi ‘groot’)
fruit Appel Evelina - Banaan - Aardbei
combi Rode biet - Andijvie - Prei - Rabarber - Sla-mix / Eikeblad sla groen (combi ‘groot’) - Appel Evelina - Banaan
Verwacht
groente Paksoi/Raapsteel - Paksoi - Prei - Koolrabi - Tomaat tros - Krop sla/slamix
fruit Appel Evelina - Sinaasappel - Nectarine

Biologisch-Dynamisch onbewerkt

Vanochtend in het nieuws: "Zwaar bewerkt voedsel zorgt ervoor dat je meer gaat eten" (linkje naar NOS).

Het beperken van het aantal bewerkingen is al in het begin van de vorige eeuw een belangrijke aanleiding geweest om de Biologisch-Dynamische Landbouw te ontwikkelen. De indistruele revolutie kreeg vat op de landbouw. Nu, bijna 100 jaar later, stuit de wetenschap op de effecten van deze beweging.

Ruud Hendriks, docent Warmonderhof (de opleiding voor de werkwijze die wij hanteren), legt uit waar de Biologisch-Dynamische Landbouw zich onderscheidt: Het verschil tussen biologisch en biodynamisch (linkje naar Antroposofie Magazine)

- Saco -