2019-22

Schoffelen, wieden en ‘echte' regen

De kas staat vol, de tomaten- en komkommerplanten zijn geworteld en aan de groei. Vandaag (woensdag) is het hommelvolkje gearriveerd - in de herkenbare kartonnen doos - voor de bestuiving van de tomaten.

Op de volle grond komt alles nog maar traag op gang, de ‘echte’ regen en nu de komende warmte zullen voor een goede groeispurt zorgen. Eerder zorgde koude en/of droogte dat de groei niet op gang of tot stilstand kwam. Naast de vertraging in groei, komen dan ook andere ‘problemen’ om de hoek kijken…de insectendruk is na afgelopen seizoen aanzienlijk hoger en dat is goed merkbaar.

In de bladgewassen en tuinbonen is de zwarte bonenluis veelvuldig te vinden. De paar warme weken in februari heeft de populatie die overwinterd is alleen maar doen toenemen. In meerdere gewassen is deze te vinden: snijbiet, bosbiet, bospeen, peterselie en ook de spinazie die deze week in het pakket zit. Wij hebben deze laatste zorgvuldig gesneden, in bad gedaan en soms twee keer gespoeld. Er zullen echter zeker nog verstekelingen in de spinazie zitten - nog een keer thuis bij jullie in ruim water een half uur laten staan, zal nog veel helpen. Op de tuin en in de gewassen zijn meer en meer lieveheersbeestjes te vinden wat een goed teken is, wachten is het echter op een veelvoud aan larven - in het larvenstadium wordt namelijk het grootste aandeel bladluizen verorberd en zij zullen het verschil maken in het luizenaandeel op de planten.

De coloradokever die zich tegoed doet aan aardappelplanten was er ook veelvuldig afgelopen seizoen en is ook in grotere getallen overwinterd in individuele exemplaren. Nu de planten van de aardappelen nog klein zijn en de kevers het gewas gevonden hebben en zich hierover verspreid hebben is het aan met name Roel om het aardappelveld door te struinen. Zoveel mogelijk kevers wegvangen (en doden) is het doel om te voorkomen dat zich explosief een plaag ontwikkeld.

Voor de regen uit, is hier nog veel geschoffeld en met de natte grond is vervolgens aan het wieden in allerlei zaaiingen begonnen (bosbiet, bospeen, winterprei.

Vorige week onverhoopt geen meelever - met de kinderen heb ik naast een gemêleerde werkweek in de avonden genoten van vier etappes wandel4daagse ;-) Nu weer als vanouds.

Quinten is in de ban van touwtjes en heeft er heel wat honderden gemaakt; komkommer- en tomatentouwtjes maar ook bonentouwtjes. Kortom in soorten en maten en met vloeiende bewegingen gedraaid! Daarnaast was Quinten een heuse versterking op de plantmachine - voor de regen uit zijn maandagavond alle pompoenen uitgeplant door hem en Roel voordat het land te nat zou zijn hiervoor. En gelukt - alles staat erin!

- Reni -

Onze vaste pakkettenbezorgster Bianca gaat helaas stoppen - het past haar niet meer met de groeiende activiteiten van 'Het is er al’

VACATURE PAKKETTENBEZORGER (betaald)
6 uur op de vrijdag met start in de ochtend
Start per direct/per juli met inwerktijd.

Betrokken zijn bij de Hooge Kamp en de kakelverse groente- en fruitpakketten rijden naar onze 18 afhaaladressen?
Bel dan Reni: 06-50296729

Pakket inhoud

Deze week
groente Spinazie - Waspeen - Paksoi - Bosui - Sla-mix - Eikeblad sla rood
fruit Appel Evelina - Meloen Galia - Aardbei
combi Spinazie - Waspeen - Koolrabi - Bosui - Sla-mix - Eikeblad sla rood (combi 1-pp krop sla) - Appel Evelina - Meloen Galia
Verwacht
groente Raapsteel - Asperge? - Spitskool? - Tomaat tros - Krop sla
fruit Appel Evelina - Peer Packham - Citroen (evt platte perzik)

Feta-paksoi

1 Paksoi – 1 ui, gesn. – 100 g feta – 4-6 eetl. crème fraîche – peper – 1 teen knoflook, geperst

Paksoi in reepjes snijden, wassen en uit laten lekken. Ui fruiten in wat olie. Kool even mee-fruiten en dan met het deksel op de pan 10 min. smoren onder regelmatig omscheppen. Feta in stukjes snijden en met de crème fraîche door de kool roeren. Nog een paar min stoven tot de feta gesmolten is. Knoflook erdoor en op smaak brengen met peper. Lekker met rijst.

Wortelen in roomsaus

500 g worteltjes, geschrapt en in plakjes - 1 eetlepel zonne­bloem­olie - 11/2 dl sinaasappelsap - ½ dessertlepel vers geras­pte gemberwortel - 1 theelepel gemberpoeder - 1/2 dessert­lepel sinaasappelschil

Verhit de olie op laag vuur, voeg sinaasappelsap, gember en reepjes sinaasappelschil toe en breng het sap aan de kook.Schep er de worteltjes door en laat ze zonder deksel op de pan 10 min. zachtjes koken tot de vloeistof vrijwel is verdampt.

Lasagneschotel met paksoi & yoghurt

1 paksoi - 1ui - olie - 6 tot 9 lasagnebladen - 2,5 dl yoghurt - ½ dl slagroom - 1 ei - 2 tenen knoflook, geperst - zout - 2 tl. basilicum - 2 tl. oregano - 100 g oude kaas, geraspt - ½ kopje broodkruimels

Stoof de groente met ui in olie gaar. Klop de yoghurt met room, ei, knoflook, kruidenzout, basilicum en oregano. Neem een ruime schaal en leg er een laagje groente met ui in. Strooi er een beetje geraspte kaas en kruimels over. Leg er een laag lasagneplakken op en schep hierop weer groente. Giet er een scheutje van de yoghurtsaus over, strooi er kaas en kruimels over en leg er weer een laagje lasagne op. Druk de plakken goed aan en leg hierop de rest van de groente, een scheutje saus en kaas met kruimels. Leg de laatste plakken lasagne op het geheel. Druk ze goed aan en giet er de overige saus op.

Bestrooi met het laatste restje kaas en kruimels. Zet de schaal ongeveer 45 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C.