2019-23

Bliksemschicht en zonnewarmte

Warme temperaturen, schoffelen, wind, weerlicht, regen, planten en wieden...een afwisselende week, in weer en werkzaamheden!

Met een beregeningslijn draaiend op de raapstelen (en bloemkool, broccoli) en schoffelen, schoffelen en schoffelen begon de werkweek. De regen van vorige week en de warmte zorgen voor aanzienlijk groeizamer weer, daarmee groeien naast de gewassen echter ook de onkruidkiemen goed. Met de voorspelde onweersbuien hebben we de focus aan het begin van de week gelegd op verzorgingswerk met zowel machinaal als handmatig schoffelen.

Van de doeken die ter bescherming van evt hevig onweersbuien einde dinsdag en avond over de geschoffelde gewassen getrokken zijn, lag er nagenoeg geen enkele meer op zijn plek met de sterke windstoten die met het weerlicht hand in hand gingen. Alles echter vastleggen met kluiten zand was te intensief en te tijdrovend en gelukkig ging de regen gestaag en niet met hagel gepaard.

De peulgewassen van peul, capucijner, doperwt en tuinboon bloeien volop en vrijdag de primeuroogst van de eerste peulen einde dag gezellig samen met de kinderen. Graag snoepen/knabbelen ze geregeld een rauwe peul op, dus het zoek- en plukwerk is ze vertrouwd ;-)

Naast de luizen die in meerdere gewassen te vinden zijn, vinden we nu meer en meer geparasiteerde luizen (door o.a. sluipwespen en gaasvliegen) en lieveheersbeestjes met hun larven die luizen als hun lievelingskostje op het menu hebben staan. Zelfs vinden we ze in de ‘knolselderijwoestijn’ waar 8 bedden vol staan met drie rijen kleine plantjes, waardoor het meer zand is dan gewas (vandaar woestijn in de beleving van deze kleine beestjes en de wiedende tuindershanden). Naast het schoffelen is er hier namelijk ook gewied, op de foto Marjolein die het team nu sinds een maand versterkt!

Deze week knapperige raapstelen uit de laatste zaai van het voorjaar (in het najaar komen ze weer terug op de tuin). Daarnaast een grote rode ui die samen met de trostomaat wellicht de eettafel kan verrassen met een tomaten-uien taart en de eerste Nederlandse spitskool van collega bedrijf de Eerste in de Noordoostpolder.

In de fruitpakketten deze keer 4 soorten fruit: appel Evelina, peer packam, citroen en platte perzik. Welkom om een keer ons fruittassen uit proberen met 3 soorten fruit! Als basis hebben deze allen elke week appel, met daarnaast een afwisseling van peer, banaan, sinaasappel & allerhande seizoensfruit als meloen, perzik/nectarine/abrikoos, aardbeien, pruimen/druiven en bessen.

Bijgevoegd een recept van vlierbloesemsiroop waar de citroen deze een mooie bijdrage aan kan doen. Hier is de nodige hoeveelheid in de maak, de vlierbloesem verspreiden hier hun geur over erf en tuin. Op de foto een schitterend exemplaar op de rand van mestplaat en overgang kleine/fijne tuin naar grote tuin - ingetogen, fier en stralend licht staat ze daar - als voltooiing van de lente met het Pinksterfeest in het verschiet en de komst van de zomer met Sint Jan.

Dat de zomer met de zonnewende nadert zien we aan de vruchtzetting van de gewassen die nu begint (peul, maar ook komkommer en tomaat) en de vorming van de aardappelen onder de grond, evenals wortel en biet.

- Reni -

Pakket inhoud

Deze week
groente Raapsteel - Rode biet - Spitskool- Tomaat tros - Krop sla - IJsbergsla of Little gem (groente basis)
fruit Appel Evelina - Peer Packham - Citroen - Platte Perzik
combi Raapsteel - Rode biet - Spitskool- Tomaat tros - Krop sla (niet combi 1-pp) - IJsbergsla - Appel Evelina - Peer Packham - Citroen
Verwacht
groente Andijvie - Asperge - ? - Bosui - Peterselie - Eikebladsla rood
fruit Appel Evelina - Watermeloen - Abrikoos

Heerlijke, zomerse vllierbloesem siroop

Ingrediënten: 15-25 grote schermen vlierbloesem op 1 liter water - 500 gram (lichte) rietsuiker/bietsuiker of 500 ml agavesiroop - 1 eetl citroenzuur of 2-4 etl citroensap (het zuur is voor de conservering en haalt de smaak van de vlierbloesem naar voren)

Keukenbenodigdheden: teil en/of pan, kaas- of theedoek, 4 halve liter flessen.

Leg de vlierbloesem even buiten om insecten en beestjes de tijd te geven om te ontsnappen. Verwijder alle groene steeltjes. Vul een soeppan met bloemen en 5 liter water. Laat het een dag trekken. Zeef de vlierbloesem met behulp van een theedoek. Druk de bloemen goed uit. Meng het vlierbloesemwater met 2,5 kilo suiker en eetlepel citroenzuur of eetl citroensap uit fles of vers. Breng het mengsel aan de kook om de suiker goed op te lossen. Laat het afkoelen en vul de goed schoongemaakte flessen met de siroop.

Ik maak de flessen schoon met heet water en soda, was ze vervolgens af en spoel ze schoon met water. Daarna leg ze dan een kwartier in een hete oven. Door het citroenzuur is de siroop ongeveer een jaar houdbaar. Je kunt ook het sap van 1 verse citroen gebruiken maar dan is de siroop ongeveer 2 à 3 maanden houdbaar.

Tomatentaart met zoete ui

5 plakjes bladerdeeg – 4-6 (vlees)tomaten – 3 eieren – 2 el crème fraîche – 1 tl gedroogde tijm of rozemarijn – 150 gr geraspte oude kaas – 50 gr couscous – 1 grote zoete ui (of 2 rode uien)

Tomaten in plakken snijden, vocht eruit laten lekken (evt. op keukenpapier leggen). Eieren loskloppen met crème fraîche, tijm, mespunt suiker, 1 tl zout en peper. Ingevette taartvorm of ovenschaal met bladerdeeg bekleden. Couscous over deegbodem strooien (om vrijkomend vocht te absorberen). Uiringen over deegbodem verdelen, tomaatringen erop leggen. Eimengsel in taartvorm schenken (egaal verdelen). Taart in ca 30-35 minuten gaarbakken in de oven. Lekker met een groene kruidige salade.

Raapsteeltjes met roereieren

400 g spaghetti, 600 g raapstelen, 2 tomaten, bieslook, 4 eieren, 1/2 el aardappelmeel, 400 g spaghetti, 4 el melk, paprikapoeder, zout, peper, boter

Kook de spaghetti volgens de gebruiksaanwijzing gaar en giet af. Maak de raapsteeltjes schoon en kook ze met aanhangend water en iets zout in 5 minuten gaar. Hak de raapstelen, doe ze terug in de pan en bind het vocht met het aangelengde aardappelmeel. Roer een klontje boter door de groente. Maak roereieren van de eieren, melk, zout, peper, paprikapoeder en de bieslook. Neem een voorverwarmde schaal, leg de raapstelen in het midden, schik de spaghetti eromheen. Verdeel de roereieren over het geheel en garneer met plakjes tomaat en fijngeknipte bieslook.