2019-25

Zomerzonnewende - eindelijk groei!

De dagen en nachten zijn bijna even lang, en op 21 juni een beetje meer precies. De zomerwende is daarmee ook een kantelpunt in de natuur. In de jonge loten van takken begint het verhoutingsproces, wortelgewassen beginnen te dikken en vruchtgewassen beginnen nu echt vrucht te dragen. De plantengroei kleurt nu naast groen de wereld meer bont met zijn bloemen en vruchten in alle kleuren.

Hier op de tuin begint dit seizoen pas echt de groei. Vorig jaar met het vroege warme weer (ondanks geen regen) groeiden de gewassen ondersteund met kunstmatig water voorspoedig. Dit jaar zorgde koude, stevige schrale wind voor een gewasgroei die maar niet op gang kwam. Luizen te over die zelfs al op net ontkiemd bospeenzaad te vinden waren. De wisselingen in temperatuur en vochtgehalte (afwisseling droog & nat) maakt dat de gewasgroei onregelmatig is geweest en er ook veel uitval is geweest (in zaaiingen) of voortijdig schieten van gewassen en daarmee uitval in plantingen. Bijsturen van water met beregening is veel werk maar ligt in onze mogelijkheid, de overige facetten van het weer zijn minder gemakkelijk te compenseren.

Gelukkig is nu eindelijk met de warmte en de regen de groei goed op gang gekomen. Dat kunnen jullie in de komende pakketten terug zien. Deze week de eerste komkommer in het pakket en daarnaast een ratatouille aan gewassen die wel groot zijn gegroeid maar niet zoals wij dat voor ogen hadden: wel zonde om niet te oogsten en aan jullie om deze gezamenlijk tot een smaakvolle maaltijd te bereiden. Daarnaast komen ook de lieveheersbeestjes en sluipwespen ons te hulp. Daarnaast is ook menig hommel en bij te vinden tijdens de courgetteoogst voor de bestuiving.

Een rondje foto’s:

Planten en schoffelen - de werkzaamheden waar we deze week op in hebben gezet. De wereld krijgt meer kleur - volop geel/oranje en de eerste zomerbloemen zorgen voor het breed kleurenpallet! Christian versterkt sinds deze week ons tuinteam voor de aankomende 2,5 maand, stagiaire vanuit de universiteit Dresden - Duitsland. Op een vroege oogstochtend kreeg ik - Reni - bezoek van Hans - die ook een vroege ronde langs de nestkasten maakte.

Niet alleen worden dit seizoen groente groot op de Hooge Kamp - dit voorjaar ook een nestje kittens. Zij hebben nu bijna de leeftijd dat ze een nieuw onderkomen kunnen krijgen - geïnteresseerd!?, mailen kan naar reni@hoogekamp.nl

- Reni -

De zomer komt er weer aan. Vakantieplannen worden aangekondigd. Ook ons pakket gaat graag logeren. Wij helpen graag bij deze unieke kans op mond-op-mond reclame. € 3 korting op een groente of combi-pakket.

Meer informatie op proef.hoogekamp.nl

Pakket inhoud

Deze week
groente Bloemkool - Knolvenkel - Koolrabi - Peulen - Komkommer - Rucola - Batavia sla rood
fruit Appel Elise - Peer Packham - Mango
combi Bloemkool - Knolvenkel - Koolrabi - Peulen - Komkommer - Rucola - Batavia sla rood - Appel Elise - Mango
Verwacht
groente Tuinboon - Prei nieuwe oogst?/Courgette & Paksoi/Misome? - Andijvie - Spitskool - Peterselie - Eikenbladsla groen
fruit Appel Evelina - ? - ?