2019-32

Zomerspecial: Komkommer, bonen & tomaten

Het is zomertijd, dus volop komkommer, bonen en tomaten! Alle drie vruchtgewassen die we niet snijden maar knippen of plukken. Dat doen we volop nu.

Het warme en zelfs hete weer heeft voor een stroomversnelling gezorgd in de gewasontwikkeling van deze gewassen en heeft ook gemaakt dat we extra verzorging mochten geven. De bonen hebben we van voldoende water mogen voorzien, mochten bij voorkeur een extra keer in de week geplukt worden want zo jong naar binnen/de koeling in en vervolgens naar jullie toe; de tomaten hadden extra bescherming tegen de zon nodig - de schermdoeken zijn weer dicht gemaakt en zelfs de kas is ingepakt geweest aan de zonkanten. Dit heeft niet mogen voorkomen dat de tomaten in rap tempo zijn gerijpt en wij voor het eerst in 15 jaar trossen hebben kunnen plukken (ook uit nood, want onze soorten zijn geschikt voor doorpluk en niet heel lang houdbaar aan de plant, maar dit rijptempo was met doorpluk niet bij te houden ;-) ); deze week daarom ineens ook een ruime hoeveelheid tomaat in het pakket en -behalve voor combi 1pp- zowel een grote hoeveelheid cocktail als ook cherry tomaat. Eet er lekker van!

In de afgelopen weken is er veel gebeurd. Quinten en Marjolein hebben om toerbeurt vakantie genoten. We hebben een hele warme/hete anderhalve week op het land weerstaan waarin onze nieuwe & geïsoleerde schuur een koel onderkomen was en de werkdagen bij het ochtendgloren begonnen, met de beregening welke zijn rondes over de tuin maakte.Afgelopen vrijdag hebben we na al wat regen op donderdag hier op vrijdag genoten van een regenmeter met wel 30 mm op de teller - gewassen en tuinders konden op adem komen en genieten van vocht aan de voeten en koeler weer aan het lijf.

De zomeravonden leverde mooie luchten op, tijdens bonenpluk op de koelere momenten van de dag door Reni - maar ook tijdens een inspirerende avondexcursie in de graanvelden van boer Louis Dolmans in Park Lingezegen (www.doorniknatuurakkers.nl) samen met bakker-publiciste Ineke Berentschot (www.wiebaktmee.nl). De wandelingen gaan jaarlijks eind mei van start tot en met in juli afhankelijk van de graan- en lupinevelden; dit jaar waren we uitgenodigd door Marlous en hebben we genoten; volgend jaar tip ik jullie met plezier!

Een filmtip voor een naderende zomeravond is de docufilm The biggest Little farm welke vrijdag 23 augustus draait op het Van Reekumplein (tussen Gigant en Coda) - Terrein open: 21u, aanvang film: zonsondergang. We horen veel lovende reacties van klanten, collega’s en vrienden & wij inmiddels ook erg nieuwsgierig.

De tuin kleurt met de bloembedden, de oranje pompoenen beginnen te kleuren, de eerste suikermais geproefd (zowel door ons als meneer en/of mevrouw de das) en we zijn volop bezig met de verzorging van gewassen van het volgende seizoen - herfst- en winterprei, knolselderij, koolraap, boerenkool, rode/witte/spruitkool. Maar genieten uiteraard van de oogst van alle zomergroenten. In de werkschuur ruikt het nu geregeld naar uitwasemde aardappelen, want het rooien van onze halve hectare aardappelen is ook in volle gang.

Volgende week ook de eerst nieuwe oogst appelen van Nederlandse bodem - fris & knapperig.

Voor jullie een fijne zomer- en vakantietijd.

We kijken er weer naar uit om straks weer alle klanten in pakket en op markt van groente (en fruit) te voorzien.

- Reni -

Pakket inhoud

Deze week
groente Knolvenkel - Bonen varia - Tomaat cocktail tros - Tomaat cherry - Eikebladsla rood - Komkommer
fruit Appel Cripps Pink - Pruimen - Meloen Galia
combi Knolvenkel - Bonen varia - Tomaat cocktail tros - Tomaat cherry (niet combi 1-pp) - Eikebladsla rood - Komkommer - Appel Cripps Pink - Pruimen
Verwacht
groente Prei - Bonen varia - Andijvie/Snijbiet/Chinese kool - Tomaat - Krop sla
fruit Appel Collina - Blauwe druif - Perzik?