2019-35

Nazomerpracht

We planten en zaaien nog mondjesmaat - maar zijn volop bezig met de gewasverzorging van alle herfst- en winterteelten en schoffelen en wieden er op ‘los’ …en daarnaast de oogst. Vorige week lag de focus op de aardappelen - het is gelukt om alles donderdag namiddag binnen te halen! Bijkomend voordeel was dat met een warm weekend op komst de aardappelen nu niet zover terug gekoeld hoefden te worden en voor het tuindersgezin van Roel en mij extra ontspannen met een kort zomerweekendje weg in het vooruitzicht ;-)

Van de oranje pompoen zien we nu dat het gewas op zijn retour gaat en langzaam de onderliggende oranje vruchten zichtbaar worden. De stelen zijn aan het verrukken (als het ware de navelstreng, welke zijn voedende functie verloren heeft) en de rijping na de groei is daarmee in volle gang. Binnenkort starten we met los snijden, op banen leggen en vervolgens op grootte sorteren voor dat de oogst naar binnen gaat.

In een aantal teelten zie je met de afwisseling van koud en warm en daarom ook vochtige omstandigheden dat het gewas slijt en schimmels op het oudere blad vat krijgen. Een proces welke wij als telers goed in de gaten houden! Want dan oogsten we graag tijdig voordat het eetbare groentedeel wordt aangetast. Deze week voor jullie mooie, volle struiken groenselderij, ‘grote jongens’ zomerprei naast kruidige en zoete knolvenkel!

De staakbonen geven nog in kleine hoeveelheid een na gift die naar onze markt gaat. Vorige week hebben de laatste stokbonen in het pakket gezeten (spek/snij/cobraboon), met over twee á drie weken dan de eerste sperziebonen voor het pakket.

Naast bezoek van de das, het erfegeltje en ook al de wespspin die gezien is deze week ook de ranke, kleurrijke vleugels van de koninginnepage. Deze vlinder zet op schermbloemigen haar eitjes af…pastinaak, venkel of bospeen - in dit geval op de schermbloemige in het bloemenbed amni, dubbel zo schoon nu!

De marktkraam wordt deze zomerweken getroond met marktboeketten voor de aankleding - met zelfs een zaterdag met boeketten voor de verkoop…dit uiteraard met onze vaste klandizie die nu grotendeels weer terug is gelukkig naast een vast en trouw marktteam met oa Eke ;-)

Daarnaast dynamiek in het tuinteam - Christian rondt zijn stagetijd hier af met een feestelijk maal en keert naar Duitsland terug; staartje van zijn stage hier is een onderzoek met start van het nieuwe studiejaar. Wij kijken terug op een mooie bijdrage in werk en zijn verblijf hier!

Op de dinsdagen hebben we sinds kort een uitgebreide ploeg, naast Hamid als vaste vrijwilliger versterken nu vrijwilliger Henk en stagiaire Mechteld op de dinsdagen het tuinteam. Welkom! Met vereende kracht hebben we de gehele sjalottenoogst onder hoogzomerse temperaturen met afwezigheid van een briesje binnen gehaald - 'vele handen maken een grote klus lichter’. Met daarna een welverdiend verkoelend ijsje!

- Reni -

Venkel-sinaasappelsalade

2 middelgrote venkelknollen - 2 middelgrote sinaasappelen, geschild en in partjes - 6 eetl. vers sinaasappelsap - 2 eetl. citroensap - 1 theel. zout - 1 theel. suiker - een snufje kaneelpoeder

Deze salade is heerlijk verfrissend en onvoorstelbaar verkwikkend. De salade kan een dag in de koelkast bewaard worden; dat verbetert de smaak zelfs.Doe alle ingrediënten in een kom en schep ze goed door elkaar. Laat afgedekt 30-60 minuten in de koelkast staan. Giet voor het serveren een beetje vocht af. Recept naar Madhur Jaffrey.

Variatie: ipv kaneel dille en koriander gebruiken.

Ovenschotel met prei, venkel en zachte geitenkaas

2 preien - 50 g roomboter - 250 ml room - 4 venkelknollen - 200 gr geitenkaas (hoeveelheid voor vier personen)

Prei schoonmaken en in grove stukken (ca 7 cm) snijden. Preistukken wassen en naast elkaar in hapjespan leggen. Helft van de boter erover verdelen en afgedekt in 15 min op laag vuur stoven. Tussentijds eenmaal omdraaien en room, zout, peper toevoegen en prei nog 5 min zachtjes laten koken. Intussen oven voorverwarmen op 200°C.

Venkel schoonmaken, groen bewaren. Afhankelijk van formaat in 4 tot 8 parten snijden. Venkel in ruim water met zout in 6-8 min beetgaar koken. In vergiet laten uitlekken.Prei, venkel in ovenschaal rangschikken, room erover heen schenken en geitenkaas erboven verkruimelen.Heerlijk bij gebakken aardappel/krieltjes of rijst. Eet lekker!

Boekweit-risotto - met groenselderij, suikermaïs, champignons en doperwt

200 gr voor 2 personen aan boekweit - bouillon - struik groenselderij - 200 gr diepvriesdoperwt (of meer) - tofu of gehakt met kastanjechampignons

Boekweit kan je goed als graan gebruiken om risotto te maken, nog makkelijker en sneller te bereiden dan risotto-rijst. Meer volkoren en uit eigen klimaatregio ;-) Boekweit rondscheppen in olijfolie (gelijk aan risotto-rijst) tot dat deze begint te geuren. Dan afblussen met een goede, ruime scheut kokend water (ik heb altijd een fluitketel gekookt water naast de risotto-pan staan) Boekweit mag wel in het water maar niet ‘onder’ water staan. Op hoog vuur, omscheppen en twee keer aanvullen met water. Bij derde keer ook groenselderij fijngesneden toevoegen. Bij vierde keer bevroren doperwten erboven op strooien, en na enige minuten doorscheppen.In aparte pan tofu of gehakt, samen met champignons en rode ui opbakken. Boekweit proeven en evt nog na laten garen in de pan (zonder warmte toevoeging). Heerlijk met een bietensalade erbij!

Gepofte bietjes met knoflookroomkaas 2 personen

1 eetl honing - 2 eetl zonnebloemolie - 4 voorgekookte bietjes - 1 potje roomkaas met knoflook 150 gram - 4 vellen aluminiumfolie - gemalen zwarte peper - zout

De oven voorverwarmen op 200 graden. In een kom de honing, olie, peper en zout mengen tot een marinade. De bietjes door de marinade wentelen en per stuk verpakken in een vel aluminiumfolie. Van de overgebleven marinade 1 eetlepel in het pakketje doen. Geheel 15 minuten in de oven warm laten worden. Pakketjes uit de oven halen en openen, de bietjes in V vorm uitsnijden en de roomkaas verdelen over de bietjes. Pakketjes weer dichtvouwen en terug in de oven doen en deze 10 minuten laten warm worden.