2019-39

Groenbemesters, pompoenen & inspiratie-uitje

Een meelever gevuld met pompoenenoogst en bijdrages van aantekeningen/verhaaltjes van Mira & Ise van de open dag Vitalis zaden.

Vorige week is volop er na toe gewerkt om voor het weekend met voorspelde regen op zondagavond/maandag de pompoenen droog naar binnen te krijgen. En gelukt! Menig kuubskisten zijn gevuld met een grote hoeveelheid pompoen - kuubkisten met sorteringen grote maten groene pompoen, grijze pompoen, butternut pompoen en uiteraard ook de meest bekende, de oranje pompoen. De kleinere exemplaren gesorteerd in oogstkisten - zodat we in de winterperiode gemakkelijk alle pakketten met een eigen maat pompoen kunnen vullen. De sortering ‘af land’ gedaan zodat we daar in de winterperiode weinig werk aan hebben - heerlijk ;-)

Op de tuin wordt nu veel klaargelegd voor de winter - grote percelen van de tuin zijn eind vorige week en begin deze week nog ingezaaid met groenbemester - zo ook de leeg geraapte pompoenvakken. Met een beetje geluk (wanneer niet gelijk te koud & te nat) komen deze percelen er voor de winter nog mooi groen bij te liggen met een inzaai van haver - phacelia - alexandrijnse klaver.

Vandaag als verrassing voor het team nog een spontaan bezoek gebracht naar de open dag/jubileum van Vitalis zaden in Voorst. Naast demo’s van een aantal noviteiten van machines/gereedschap ook zicht op de proefvelden van de rassen die zij ontwikkelen of in ontwikkeling zijn. En uiteraard een ontmoetingsplek met andere tuinders en collega’s, waaronder ook oud-stagiaires, vrijwilligers en medewerkers. Leuk en gezellig was het met een smakelijke afsluiting met een biologisch lopend buffet! (en ook wat leuke rassen gespot…wordt vervolgd in seizoen 2020)

- Reni -

Pakket inhoud

Deze week
groente Gele biet - Spitskool - Andijvie (Royaal/basis) of Paksoi (combi) - Sperzieboon - Suikermais - Eikenbladsla rood - Little gem (royaal/basis/combi)
fruit Appel Alkmene - Peer Concorde - Pruimen
Verwacht
groente Bosbiet - Prei - Koolraap- Mangold/Andijvie - Groenselderij - Krop sla
fruit Appel Santana - Druiven rood? - Mango

Gele bieten

Een lekkere en decoratieve variant op de bekende rode bietjes, vooral de mooie diepgele kleur geeft een goede presentatie. Het bietje smaakt minder grondig en daardoor zoeter dan de rode variant. In recepten goed te verwerken koud in salades, decoratief of kook ze af en rook of rooster ze daarna.

Gele bieten salade

4 gele bieten - 1 kleine rode ui, gepeld - sap van 1 citroen - 3 eetlepels olijfolie extra vierge - 1 rijpe avocado - 2 eetlepels taggiasche olijven (of zwarte olijven zonder pit) - 4 eetlepels basilicumblaadjes, gescheurd - 4 eetlepels grof gehakte bladpeterselie - 1 rode peper, in dunne reepjes

Was de bieten goed en zet ze met ruim water op. Draai als het water kookt het vuur laag en kook de bieten in circa ½ uur gaar. Hoe korter hoe mooier de geel-oranje kleur. Prik erin met de punt van een aardappel-schilmesje om te controleren of ze gaar zijn. Laat de bieten afkoelen, schil ze (wanneer nog warm wrijf je de schil er zo van af ;-) ) en snijd ze in smalle partjes. Halveer de rode ui en snijd er dunne plakjes van. Haal de halve ringen los en marineer ze in een grote kom in het citroensap. Roer de olie erdoor en wat zout en peper. Schil de avocado, verwijder de pit en snijd het vruchtvlees in stukken. Schep de avocado samen met de bieten, olijven, basilicum, peterselie en rode peper door de dressing en voeg naar smaak meer zout en versgemalen peper toe.

Variatie: ook lekker met appel, groenselderij en iets hartigs als spek, tofu of nootjes.

Maïsrisotto (Gordon Ramsay)

Kook 2 maïskolven ‘in de schil’ gaar. Gebruik het kookvocht om een groentebouillon of kippenbouillon te maken en maak daarmee een basisrisotto. Haal de maïskorrels van de kolven af. De helft van de korrels gaat heel door de risotto, de andere helft wordt gepureerd met wat Parmezaanse kaas en een scheutje melk en gaat op het einde door de risotto. Garneren met een fijn gesneden bosuitje.

Gemengde bonensalade (salade à la Luit)

115 gr sperzieboon - 2 st bleekselderij - 2 sjalotten - 3 tomaten - 425 gr gemengde bonen, uitgelekt - 3 el peterselie - Dressing: 3 el olijfolie - 1 el rodewijnazijn - 1 knoflookteen - 1 el tomatenchutney - peper & zout

Snijd de sperziebonen in stukken, en blancheer ze tot ze beetgaar zijn. Afspoelen onder koud stromend water. Kook 400 gr (ca 250 gr in de week gezette) bonen en spoel ze af, bv zwartoogbonen. Er zijn ook gemengde blikken bonen in de natuurvoedingswinkel te koop. Snijd de tomaten, sjalotten en snipper de peterselie. Meng de afgekoelde ingrediënten met elkaar en schep met de dressing door elkaar heen. Een voedzame salade die ’s zomer prima als maaltijdsalade geserveerd kan worden.

Mira & Ise hebben hun beurt in de estafette genomen. Zij delen hun indruk van de opendag bij Vitalis en de suikermais zoals die voor de laatste keer dit seizoen in het pakket zit.