2020-06

Opening nieuw seizoen

Deze week de eerste veldsla in het pakket. Jong geoogst dit keer! De warme temperaturen maken dat deze vatbaarder is voor schimmels tijdens de groei (waar koude niet al goed voor is ;-) ) en kunnen zich snel uitbreiden. Daarom het zekere voor het onzekere om deze lekkere blaadjes wel mooi bij jullie te laten komen. Volgende week opnieuw maar dan in een wintermix met postelein, hertshoornweegbree en red chard (rode bietenblad).

Tussen regen en korrelhagel, deze week ook momenten van ochtendrijp en zonneschijn - de naderende lente hangt dan al voelbaar in de lucht.

Vorige week was een deel van de kas die leeggeoogst was van zaaisels geruimd, de winterpostelein gewied. Na het frezen van de lege bedden, heeft stagiaire Mechteld deze verder voorbereid met de aandrukrol (dan de grond niet te los) en zijn er lijnen door Roel getrokken. Daarna het moment van het eerste zaaien van teeltseizoen 2020: raapstelen!

- Reni -

Pakket inhoud

Deze week
groente Peen - Witlof - Schorseneer - Spitskool - Veldsla
fruit Appel Evelina - Peer Concorde - Sinaasappel Tarocco
Verwacht
groente Pastinaak - Pompoen grijs - Andijvie? - Kastantje champignons? - Veldsla mix
fruit Appel Topaz - ? - ?

Schorseneren op tafel

Basisbereiding: schoonborstelen en schillen met de dunschiller. Schorseneren onder water houden tijdens het schillen.

In stukken van 4-6 cm snijden en direct in een kom met water en een scheutje melk of scheut azijn leggen om bruinkleuring te voorkomen (10-15 minuten). Koken in ruim water met zout en een scheut melk.

  1. gekookt: serveren met boter en peterselie, of een bechamelsaus of andere saus. (Laat de schorseneren uit­lekken en zeef het kookwater, dat u verder kunt verwerken tot saus of soep)
  2. soep: gare schorseneren pureren, verdunnen met bouillon, afmaken met kervel, peterselie en room en wat achterge­houden stukjes schorseneer. Deze soep van schorseneren heeft een zachte volle smaak.
  3. gestoofd: schorseneren 15 min. Koken en nog even stoven in sinaasappelsap met geraspte gemberwortel en crème fraîche

Stoofschotel met schorseneren

8 Schorseneren - een versnipperde ui - sap van een halve citroen - 30 gr boter - 4 dun gesneden champignons - 15 gr bloem - geraspte parmezaanse of andere kaas - zout en peper - 1 theel tomatenpuree - 1 dl witte wijn - 3 dl bouillon - (2 tomaten evt.) - fijn gehakte peterselie

Kook de schorseneren gaar en smelt onderwijl wat boter in een stoofpan. Ui en champignons in de gesmolten boter. Haal de pan van het vuur en doe er bloem zout peper en tomaten-puree in. Zet de pan weer op het vuur en doe er de wijn en de bouillon in. Breng alles nu al roerende aan de kook en laat dan de pan 15 min op een laag pitje staan. Snij de tomaten en schorseneren in kleine stukjes en doe deze ook in de pan. Nog 10 min. koken en voeg voor het opdienen de geraspte kaas en peterselie toe.

Schorseneren uit de oven

schorseneren - 20 cl melk - 3 à 4 aardappelen - boter of olie -zwarte peper - pecorino-kaas

Snij geschilde schorseneer in stukjes van ca. 5 cm. Kook ze ca. 30 min in een mengsel van water en melk. Giet af en laat uitlek-ken. Ondertussen 3 of 4 aardappelen schoonborstelen en in de schil koken. Nadien afgieten, laten opdrogen en in schijfjes snijden. Smeer dan een kleine ovenschaal (20 cm) in met boter of olie. Bedek de bodem met de schijfjes aardappel en daarop de schorseneren. Werk dit af met wat (jong) belegen kaas en zet de schaal ongeveer 10' in de oven (> 200 graden) of grill. Serveer het gerecht met vers gedraaide peper en bijvoorbeeld pecorino kaas. Bon appetit!

Romige schorsenerensoep

300 g schorseneren - 1 ui - een klontje boter - 2 laurierbladeren - 1 tl gedroogde tijm of majoraan - 1 tl gemalen koriander - 1 bouillon­blokje - 3 dl melk - eventueel ½ dl slagroom - 1 el maïzena of een ander bindmiddel - per persoon 1 of 2 boterhammen - 100 g brie (of camembert) - ½ bakje tuinkers

Schil de schorseneren en snijd ze in stukjes van een paar centimeter breed en kook ze in een laagje water gaar. Bak de ui in boter, voeg de in stukjes gesneden schorseneren toe. Bak deze even mee en voeg dan water, melk, laurierblad, kruiden en bouillon toe. Laat de soep minimaal een kwartier koken en verwijder daarna de laurierbladeren. Pureer de soep naar wens en voeg de slagroom en eventueel water toe. Bind de soep naar wens met maïzena. Snijd de brie in plakken. Rooster de boterhammen in een broodrooster, oven of in de koekenpan.

Leg er meteen plakjes brie op en strooi er voor het opdienen de tuinkers over. Serveer de soep met het geroosterde brood.