2020-08

Langzaam ontwaken

Met het lengen van de dagen is begin februari het laatste lichtjesfeest, Maria Lichtmis - 40 dagen na Kerstmis en precies midden in de winter.

Het is feest van het steeds sterker wordende licht. In een volksgezegde wordt het zo uitgedrukt: ‘Het wordt lichter; na Kerstmis wordt het daglicht een hanensprong lichter, na Nieuwjaar een hertensprong, en met Maria Lichtmis een heel uur.’ Praktisch gezien pakte dit vroeger zo uit dan de boerenknechten na Maria Lichtmis alleen nog maar bij daglicht werkten.

Bij ons gevierd door kleipotjes gekneed en gevuld met (bijen)was te branden - dit jaar wat later om dit op een gezamenlijk moment te doen met een grotere groep aanwezig (en voor een aantal bleek ook lang geleden dat ze voor ’t laatst kunstzinnig met klei bezig waren ;-)) en met uitbreiding: sinds eind januari versterkt Elisabeth naast Hamid als vrijwilliger ons op de dinsdag en sinds begin februari versterkt Jesse het tuin- en marktteam, welkom beiden! Bij het invallen van de schemering zijn de gevulde kleipotjes nabij het erf en land aangestoken…samen met de kinderen. Veelal op de bijzondere plekjes: tussen de sneeuwklokjes en de spiraal van gele krokussen, in de kas, in het bloemenbed, de houtwal, de groenbemester, bij de kippen...

Ondanks dreigende luchten van winterse buien met korrelhagel en de harde wind van de afgelopen stormen ook volop zonneschijn en regenbogen….met intense lichtval. Het voorjaar nadert!

- Reni -

Langzaam ontwaken

Stagiaire Mechteld aan het woord

De dagen worden langer. Ik kom en ga niet langer in het donker naar en van de Hooge Kamp. De vogels zijn nadrukkelijker aan het fluiten, nesten worden gebouwd. De eerstelingen steken hun kopjes boven de grond. Weliswaar in de kas, maar toch.

Twee weken geleden mocht ik me verdiepen in het zaaien van raapsteel met de handzaaimachine. Vorige week hebben Elisabeth en ik peulvruchten op trays gelegd om te laten voortrekken. En deze week al mochten de peulen, tuinbonen (2 soorten) en capucijners de donkere kamer uit. In de kas gaan ze verder genieten van de langere dagen.

Tussen de regen door halen we prei, savooiekool, boerenkool, spruiten (de laatsten?) van het land. Best soppig van al die regen. Bewerken van de grond zit er nog even niet in. Je kan maar zo vast komen te zitten met je trekker.

Reni is afgelopen weken druk geweest met het teeltplan voor 2020. Gaaf, al die soorten groenten die komende maanden verbouwd gaan worden op een rijtje te zien. De komende maanden is de Hooge Kamp één grote kraamkamer…

Groet, Mechteld

Pakket inhoud

Deze week
groente Knolvenkel - Prei - Rode biet - Snijbiet - Savooie kool
fruit Appel Evelina - Peer Concorde - Sinaasappel Navelina
Verwacht
groente Witte of rode kool - Courgette - Peen gewassen - Knolselderij - Little gem - Sjalot
fruit Appel Topaz - Bergamot citroen? - Druiven?

Preisoep met witte bonen

1 ui, gesneden - 500 g prei - 5 dl bouillon (van blokje) - 2 dl volle melk - 2 tomaten - 100 g witte bonen (uit de pot) - zout en peper - 3 el fijngehakte peterselie

Prei in ringen snijden, wassen, uit laten lekken en met de ui even fruiten in wat olie. Bouillon en melk toevoegen, aan de kook brengen en dan het vuur laag draaien. Tomaten in stukjes toevoegen. Zonder deksel 10 min. laten sudderen. Witte bonen toevoegen en nog 10 min. sudderen. Op smaak brengen met zout en peper en de peterselie toevoegen.

Tip: Lekker met stokbrood en kruidenboter!

Ovenschotel met prei, venkel en zachte geitenkaas

2 preien - 50 g roomboter - 250 ml room - 4 venkelknollen - 200 gr geitenkaas (hoeveelheid voor vier personen)

Prei schoonmaken en in grove stukken (ca 7 cm) snijden. Preistukken wassen en naast elkaar in hapjespan leggen. Helft van de boter erover verdelen en afgedekt in 15 min op laag vuur stoven. Tussentijds eenmaal omdraaien en room, zout, peper toevoegen en prei nog 5 min zachtjes laten koken. Intussen oven voorverwarmen op 200°C. Venkel schoonmaken, groen bewaren. Afhankelijk van formaat in 4 tot 8 parten snijden. Venkel in ruim water met zout in 6-8 min beetgaar koken. In vergiet laten uitlekken. Prei, venkel in ovenschaal rangschikken, room erover heen schenken en geitenkaas erboven verkruimelen. Heerlijk bij gebakken aardappel/krieltjes of rijst. Eet lekker!

Venkel-sinaasappelsalade

2 middelgrote venkelknollen - 2 middelgrote sinaasappelen, geschild en in partjes - 6 eetl. vers sinaasappelsap - 2 eetl. citroensap - 1 theel. zout - 1 theel. suiker - een snufje kaneelpoeder

Deze salade is heerlijk verfrissend en onvoorstelbaar verkwikkend. De salade kan een dag in de koelkast bewaard worden; dat verbetert de smaak zelfs. Doe alle ingrediënten in een kom en schep ze goed door elkaar. Laat afgedekt 30-60 minuten in de koelkast staan. Giet voor het serveren een beetje vocht af. Recept naar Madhur Jaffrey.

Variatie: ipv kaneel dille en koriander gebruiken

Gebraden venkel met walnoten

500 g venkel - zout - 3 eetl. olie - evt. 2 tl venkelzaad - versgemalen peper - 1 eetl. appeldiksap - 40 g walnoten

Halveer de venkelknollen en snij een stukje uit de harde stro­n­ken. Kook de venkel 5 minuten in water met zout. Giet ze dan af en vang 1/8 liter kookvocht op. Laat de venkel goed uitlek-ken. Verhit de olie in een grote koekenpan, bak de venkel hierin aan en voeg de venkelzaadjes toe. Vermeng het opgevangen kookvocht met zout, peper en appeldiksap, en schenk dit bij de venkel. Laat het drie minuten koken en rooster intussen in een droge koekenpan de walnoten. Verdeel de venkel en de appel-diksapsaus over de borden en strooi de walnoten erover. Ser-veer met tagliatelle.

Roergebakken groene kool met amandelen

aardappelen (4-5 stuks) - olijfolie - 2 teentjes knoflook fijngehakt - 1 prei in ringen - 200 g groene kool fijngesneden - 2 el sojasaus - 2 el droge witte wijn - 1 el amandelschaafsel - peper - zout

Borstel de aardappelen schoon en snij in kwarten. Kook de aardappelen in water. Verhit de olie in een wok of grote koekenpan en bak daarin de knoflook en de prei ongeveer 3 minuten. Voeg de aardappelen toe, samen met groene kruiden en bak deze 10 minuten mee. Voeg de kool toe en bak die ook drie minuten mee.Voeg de sojasaus, witte wijn, amandelschaafsel en peper en zout toe, roer goed door elkaar en laat het geheel nog ongeveer een minuutje op een matig vuur warm worden.

Stamppot Savooi met Falafel (vegan)

Door aardappelen met pastinaak samen te stampen krijg je een heerlijk zachte puree, en ongemerkt extra groenten binnen! De Savooiekool geeft een lekkere structuur in de stamppot en de kruiden en de falafel balletjes zorgen voor een fijne twist. Serveer met de kokosyoghurt voor wat extra frisheid.

800 g aardappelen, kruimig - 500 g pastinaak - 800 g savooiekool - ½ pakje sojaroom - 1 tl komijnzaad - 1 tl paprikapoeder - 20 g verse peterselie - 1 bakje falafelballetjes - 250 g yoghurt op basis van kokos

Schil de aardappelen en pastinaak en snijd in gelijke stukken. Voeg zoveel water toe dat ze net onder staan en kook ze, met een flinke snuf zout in 30 minuten zacht en gaar. Snijd ondertussen de savooiekool, gooi deze er de laatste 5 minuten bij. Verhit olie in een koekenpan en bak hierin de falafelballetjes in 5 minuten rondom goudbruin. Giet de aardappelen, pastinaak en kool af en voeg ½ pakje sojaroom toe met de komijn en paprikapoeder. Stamp de stamppot snel en grof tot een goed gemengde massa. Breng op smaak met zout en peper. Hak de peterselie grof en strooi deze over de stamppot. Serveer de stamppot met de falafelballetjes en wat kokosyoghurt.

Hartige Snijbiettaart à la Ottolenghi

Snijbiet is een prachtige bladgroente, die je vergelijkbaar met spinazie kunt gebruiken in de keuken.

500 gram verse snijbiet - 100 gram roomboter - 4 eieren - teentje knoflook - 1 ui - peper en zout - verse salie en/of peterselie - 200 gram volkoren speltmeel of -bloem - paar eetlepels koud water - 100 gram kaas naar keuze: Ottolenghi's tips zijn Pecorino, Feta of Ricotta

Maak een mooi basis-taartdeeg: meng 200 gram bloem met 100 gram boter, 1 ei en enkele eetlepels koud water. Vorm een soepele bal van het deeg en leg deze afgedekt in de koelkast, een half uurtje rusten. Of, skip deze stap, en neem vers bladerdeeg, ook een goede optie :-) Bereid ondertussen de vulling voor: was en spoel de snijbiet. Je snijdt de steeltjes wat kleiner en bakt deze eerst met een teentje knoflook en een gesnipperde ui. Na een paar minuten voeg je het snijbietblad toe, dat heeft wat korter de tijd nodig om te garen dan de steeltjes. Kruid dit snijbietmengsel in de pan met 1 el fijngesneden salie en/of peterselie, en wat peper en zout. Neem een beboterde taartvorm, en schik het uitgerolde deeg er in. Verdeel het snijbietblad gelijkmatig over je taartbodem. Overgiet het geheel met 3 losgeklopte eieren, 100 gram kaas (ricotta, Pecorino of geitenkaas/feta) en peper en zout. Zo'n 30 minuten in de oven, op 175 tot 200 graden, tot de taart mooi goudbruin wordt.