2020-09

In de startblokken

Na de stormen die nu allen een naam dragen ook een bovenal heel nat afgelopen weekend - maandagochtend trof Roel maar liefst 40 mm in de regenmeter die van maandag op dinsdag nog aangevuld werd met een volgende ruime 10 mm. En dit terwijl de grond al oververzadigd was.

Resultaat is sloten en watergangen die overvol zijn - hele stukken land (bij ons vooral ingesloten laagten op de natte niet gedraineerde percelen) die onder staan en in de omgeving die veelal lager gelegen ligt zijn deze natte stukken nog meer te zien. In al die vijftien jaar dat we hier nu zitten kunnen wij deze natte omstandigheden bij start teeltseizoen niet herinneren. Het wordt ook de eerste keer dat we de ’noodgreep’ doen om de winterstandplaats waar deze nu nog staat gereed te maken voor de voorjaarsteelten. De kas was al ver leeg en met de komst van nieuw plantgoed hebben wij versneld afscheid genomen van een stuk winterpostelein en hertshoornweegbree (voor in de sla-mixen). Reeds was er op lege stukken al raapsteel gezaaid en knoflook gepoot. Deze mag nu ipv van alleen een start in de kas te genieten nu voltallig groot worden ;-)

Dinsdag een gezamenlijke dag om te oogsten en de kas leeg te maken - terwijl onderwijl de kinderen ook veel pret beleefden. Mira & Ise samen met Stijn en Iris die met Elisabeth mee kwamen, van 'modder en slootje hoppen’ - in de walnootboom klimmen - pijl en boog schieten en als sfsluiting verstoppertje spelen…en wat een leuke verstopplekken zijn er…in kuubskisten, bovenop de stapels kisten, in de compostkist en in de kast van de werkkleding. Wij konden als ‘werkmensen’ mooi meegenieten van spel en plezier!

De lijven zijn wakker geschud uit de winterstand met slechts af en toe een meer fysieke oogstklus. Nu was het schoffelen, ruimen gewas en bovenal compost kruien en verspreiden in de kas. Mechteld seinde haar partner Hans in om een extra voedzame maalttijd te bereiden en vroeg Roel aan het einde van de werkdag waar zijn fluitdeuntje was gebleven… Naast de compost brengen we ook nog mestkorrels op nu vaste mest niet lukt; daarna mag de handfrees zijn werk doen om alles klaar te leggen voor het planten en zaaien. Het plantschema mag daarbij ook nog aangepast, want de knoflook en raapsteel die nu met enige willekeur zijn gepoot en gezaaid staan volgende week ’strak’ tussen de al het andere. In de kas planten we immers volvelds (zonder paden) om zoveel mogelijk fris en knapperig groen groot te brengen! Wij kijken er naar uit...

- Reni -

Pakket inhoud

Deze week
groente Rode kool (basis en royaal) - Courgette - Peen gewassen - Knolselderij - Little gem - Sjalot
fruit Appel Topaz - Druiven - Bergamot citroen
Verwacht
groente Wortelpeterselie - Witlof - Witte kool - Bakaardappel - Aubergine - Koolrabi
fruit Appel Evelina - Peer Concorde (de laatste) - Kiwi

Herfstsalade met appel (van Susanne Gabrieel)

300gr rode kool - 1 kleine bleekselderij - 3 fris zure appels - 2 el citroensap - 4 el slasaus of eigen dressing met een schepje suiker - peper - 5 walnoten kraken

De rode kool schaven of heel dun snijden zonodig wassen en uitlekken. De bleekselderij, stelen wassen en in stukjes snijden. De appels schillen en in reepjes snijden, citroen erover sprenkelen. Sausje roeren van de mayo of dressing met peper en suiker.

Pasta met courgette en pesto

500 g driekleurenspaghetti - 3 uien - 800 g courgette - 4 dl tomatensaus - 3 el pesto - 1 tl Italiaanse kruiden - peper & zout - 1 el olijfolie - 150 g gemalen kaas (bv gruyère)

Snipper de ui en snij de courgette in kleine dobbelsteentjes. Verwarm de olijfolie, voeg de groenten, de Italiaanse kruiden en een bodempje water toe en stoof de groeten beetgaar. Kook de spaghetti beetgaar. Roer de tomatensaus en de pesto door de gare groenten en breng –indien nodig- de saus verder op smaak. Serveer deze saus over de spaghetti. Bestrooi met gemalen kaas.

Courgette charlotte (voor 2 personen)

3 ons kruimige aard appels (geschild) - 20 gram boter , en iets om de schaal in te vetten - 50 gram geraspte kaas kaas liefst parmezaan (maar ik had maar 10 gram parmezaan dus aangevuld met oude kaas) - 250 gram jonge, kleine courgette - 1 prei alleen het wit (maar bij gebrek aan prei gebruikte ik 2 rode sjalotten) - 50 ml room -zout en peper

Kook de aardappels met wat zout gaar, stamp ze fijn met de parmezaan en 10 gram boter en iets peper. Snij de helft van de courgettes in dunne reepjes en blancheer ze 5 minuten in gezouten water. Afgieten en uit laten lekken in een vergiet waar je een theedoek onderin legt.

Snij de andere helft van de courgettes in kleine blokjes. De prei in ringetje of de rode ui in halve ringetjes daarna zachtjes bakken in restant van de boter 5 minuten. Wat peper en zout erbij. Doe de room erbij en kook tot de room geabsorbeerd is. Schep dit mengsel door de aardappel puree. Onder in een ingevette ovenschaal de geblancheerde courgette.Daarop het mengsel van aardappel puree. 30 minuten in de oven op 180 graden.

Knolselderij-salade

1 knolselderij - 1 eetl kwark - 1 eetl mayonaise - olie - azijn - kruidenzout - peper - mosterd

Schil de knolselderij en rasp hem fijn (vooraf het raspen geschild en in 4 parten max 5 minuten aan de kook brengen, maakt dat het rauwe eraf is en zachter in structuur). Meng een eetlepel Kwark met een eetlepel. Mayonaise en naar smaak azijn, olie, kruidenzout, peper en mosterd. Voeg de geraspte knolselderij toe en meng alles dooreen. Als garnering zijn sesamzaad en walnoten erg lekker. Een randje van veldsla eromheen staat mooi. Het is ook lekker om een deel van de knolselderij door wortels te vervangen.