2020-15

Planten, zaaien en beregenen!

We pakken flink door en steken de handen gezamenlijk flink uit de mouwen. Er is daardoor in korte tijd heel veel werk verzet. Vorige week is het restant van het plantgoed - wat een week eerder al geleverd was - geplant. In een keer zijn ook alle (verlate) zaaiingen gedaan - raapsteel, sla-mix, spinazie, snijbiet met deze week ook de eerste lichting bospeen.

Inmiddels staan er nu twee lichtingen peul/capucijner en tuinboon uitgeplant, de op de volle grond gelegde bonen kiemen ook al reeds. Deze week een nieuwe lichting plantgoed: knolvenkel - bosbiet - sla-assorti - bloemkool en zomerkolen als spitskool, koolrabi, paksoi maar ook al de sjalotten. De winterprei is binnengehaald in kuubskisten - naast deze week in het pakket rest daarmee nog een voorraad voor nog 1 keer over twee weken. De nieuwe winterprei is reeds gezaaid en de eerste drie plantingen (elk een teeltbed van 100 meter lang) zijn reeds gedaan - 'old meets new’!

Het uitdrogende weer met veel wind en zon op zijn tijd maakt dat al het plantgoed gelijk voorzien mag worden van water - we gieten of lokaal het plantgoed aan met een watertank, of hebben over de grotere vakken al de beregening draaien. Zo zijn we verzekerd dat de tere plantjes goed aanslaan en zelf hun weg naar de vochtige ondergrond kunnen vinden.

Ook op de markt ruim afstand bewaren!
Op onze markt bedienen we nu maximaal 8 klanten per keer, zodat we de afstand van 1,5 meter hier ook goed kunnen waarborgen. De klanten schuiven langs onze kraam en verzamelen van startpunt naar einde groente en fruit naar keuze in onze manden. Onderwijl worden ze per mand door ons geholpen en vullen wij aan met een deel van een assorti van groente, fruit en diversen die door ons gepakt wordt. Dit helpt óók ons om onderling in het team afstand tot elkaar te bewaren. We zijn blij met de klanten die ons ook in deze tijd blijven bezoeken, naast het deel dat inmiddels gebruik maakt van onze (bestel)pakketten.

Voor ons begint binnenkort de tijd dat we weer steeds meer aanbod hebben van eigen tuin - eerst uit de kas, gevolgd door de volle grond. Een mooie tijd!

- Reni -

Afhaaladres worden?

We zijn altijd op zoek naar klanten waar andere klanten hun bestelling af kunnen halen. Stuur ons een mailtje wanneer je daarvoor open staat. Bellen mag ook: 055 323 1809.

Noot: wij zijn actief op zoek naar een afhaaladres in Zuidbroek. Heeft iemand een tip voor ons?

Pakket inhoud

Deze week
groente Knolvenkel - Prei - Gele biet - Aardappel bak - Pompoen grijs of Zoete bataat voor combi - Little gem (1 stuks)
mand vol Peen ongewassen - Knolvenkel - Broccoli - Gele biet - Zuurkool - Raapsteel - Cherry trostomaat - Little gem - Koolrabi - Sla mix
fruit Appel Evelina - Banaan - Ananas
Verwacht
groente Rode biet - Witlof? - Courgette of Misome? - Paprika rood? - Bosknoflook - Sla mix met rucola
mand vol Rode biet - Witlof? - Paksoi? - Bloemkool - Aardappel bak alouette - Bosknoflook - Puntpaprika - Rucola wild
fruit Appel Evelina - Peer Conference - Blauwe bes

Romige venkelsoep van Reggy en Dianne

Een recept van oud-tuinders op de Hooge Kamp. Een must-try voor elke soepliefhebber!

2 aardappelen - 3 knolvenkels - 60 g roomboter - 2 koppen bouillon - zout en versgemalen peper naar smaak - 125 g jong belegen boerenkaas - 1 bosje krulpeterselie (of bieslook)
Extra nodig: keukennmachine of staafmixer

Aardappelen in stukjes snijden, venkel in reepjes daarna ook in stukjes. Boter in middel grote pan verwarmen en venkel toevoegen. Afgedekt onder af en toe roeren op laag vuur 10 min. smoren. Venkel niet laten verkleuren. Aardappels en bouillon ook toevoegen en roerend aan de kook brengen. Daarna het vuur temperen. Afgedekt 10 min koken tot alles net gaar is. Met zout en versgemalen peper op smaak brengen. Van het vuur nemen en af laten koelen. Mengsel in de keuken machine doen, kaas toevoegen en vervolgens mooi glad mixen. (kan ook met een staafmixer) Soep in de pan terug doen, verse bieslook en/of peterselie toevoegen en al roerend aan het kookpunt brengen, maar niet meer laten koken.

Venkelsalade met gegrilde kip, walnoten, pesto en parmazaan

Deze salade brengt de lente naar boven; veel groente, frisse smaken, fijne kleurtjes, precies wat je nodig hebt tijdens pasen. Daarnaast is deze salade heel makkelijk te maken. Wil je een vega versie? Vervang dan de kip door dikke plakken courgette of aubergine.

150 g kipfilet - 100 g sla - 2 stronkjes witlof - 1 rode ui - 1 venkelknol - 75 g walnoten - 3 el pesto (of zelf maken in het seizoen) - 50 g parmezaan - zout, peper olijfolie

Verhit een grilpan op het vuur en laat goed warm worden. Doe de kipfilet tussen folie en sla met de onderkant van een pan plat. Bestrooi met zout en peper en smeer in met olijfolie. Grill de kip in vijf minuten per kant gaar en met een mooi grillstreepje. Snijd ondertusssen de venkel in reepjes en haal de blaadjes van de stronkjes witlof. Snijd de rode ui in halve ringen. Was de veldsla en verdeel over de borden. Verdeel ook de venkel, witlof, rode ui en walnoten erover. Snijd de kip in reepjes en leg op de salade. Roer de pesto los met twee eetlepels olie. Lepel her en der over de salade. Maak af met geschaafde parmezaan.

Ovenschotel met prei, venkel en zachte geitenkaas

2 preien - 50 g roomboter - 250 ml room - 2 venkelknollen - 200 gr geitenkaas (hoeveelheid voor vier personen)

Prei schoonmaken en in grove stukken (ca 7 cm) snijden. Preistukken wassen en naast elkaar in hapjespan leggen. Helft van de boter erover verdelen en afgedekt in 15 min op laag vuur stoven. Tussentijds eenmaal omdraaien en room, zout, peper toevoegen en prei nog 5 min zachtjes laten koken. Intussen oven voorverwarmen op 200°C. Venkel schoonmaken, groen bewaren. Afhankelijk van formaat in 4 tot 8 parten snijden. Venkel in ruim water met zout in 6-8 min beetgaar koken. In vergiet laten uitlekken. Prei, venkel in ovenschaal rangschikken, room erover heen schenken en geitenkaas erboven verkruimelen. Heerlijk bij gebakken aardappel/krieltjes of rijst. Eet lekker!