2020-16

Ploegen en poten

Deze week opnieuw oogst uit eigen kas - in etappes oogsten we deze leeg voor markt en pakketten! Deze week in het pakket sla-mix, bosknoflook (jonge knoflook geoogst als bosui) en paksoi. Volgende week volgt misome (bladkool-variant) en eikenblad sla groen. Koolrabi en andijvie gaan nu ook mooi aan de groei.

Op het land stond deze week veelal het werk in het teken van aardappelen poten. Roel heeft dinsdag hier nog de nodige voorbereidingen voor getroffen, het land is met de spitmachine klaar gelegd. Daarna volgde (nagenoeg) rechte lijn en geconcentreerde blik van Jesse en Mechteld. De peulenrekken zijn inmiddels ook met vereende kracht opgebouwd bij en geven vorm aan de tuin. Onderwijl draaien de sproeiers draaien hun rondes over de tuin.

De kinderen zijn veelal buiten te vinden en zijn daarbij ook ‘in de ban’ van hoofdheks Eucalypta die hier brieven achterlaat met opdrachten/beproevingen ;-) kinderen van abonnees zijn blij met de bezorgde pakketten, een nalevering van een ananas leverde zelfs extra grote vreugde op!

- Reni -

Pakket voor een week

Vanaf heden ook bestelmogelijkheid van onze pakketten voor een week - voor (nieuwe) geïnteresseerden of om contactluw aan groente en fruit te komen. Kaartjes beschikbaar om uit te delen hierover op onze borden op de afhaaladressen & op onze zaterdagkraam.

Pakket inhoud

Deze week
groente Rode biet - Paksoi - Courgette - Paprika rood - Bosknoflook - Sla mix met rucola
mand vol Rode biet - Misome 2x - Bloemkool - Aardappel bak alouette - Bosknoflook - Puntpaprika - Rucola wild
fruit Appel Topaz - Peer Conference - Blauwe bes
Verwacht
groente Misome (bladkool) - Prei - Pastinaak - Trostomaat - Eikenblad sla groen
mand vol (nieuw!) Paksoi - Broccoli - Prei - Pastinaak - Raapsteel - Zoete bataat - Trostomaat - Eikenblad sla rood - Sla-mix
fruit Appel Evelina - Sinaasappel Navelina - ?

Lasagneschotel met paksoi & yoghurt

1 paksoi - 1ui - olie - 6 tot 9 lasagnebladen - 2,5 dl yoghurt - ½ dl slagroom - 1 ei - 2 tenen knoflook, geperst - zout - 2 tl. basilicum - 2 tl. oregano - 100 g oude kaas, geraspt - ½ kopje broodkruimels

Stoof de groente met ui in olie gaar. Klop de yoghurt met room, ei, knoflook, kruidenzout, basilicum en oregano. Neem een ruime schaal en leg er een laagje groente met ui in. Strooi er een beetje geraspte kaas en kruimels over. Leg er een laag lasagneplakken op en schep hierop weer groente. Giet er een scheutje van de yoghurtsaus over, strooi er kaas en kruimels over en leg er weer een laagje lasagne op. Druk de plakken goed aan en leg hierop de rest van de groente, een scheutje saus en kaas met kruimels. Leg de laatste plakken lasagne op het geheel. Druk ze goed aan en giet er de overige saus op.

Bestrooi met het laatste restje kaas en kruimels. Zet de schaal ongeveer 45 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C.

Paksoi van Karin

De eerste paksoi – uit eigen koude kas – komt in z’n smaak het meest tot zijn recht door deze eenvoudig te bereiden. Kort stoven of rauw als salade!

De paksoi schoonmaken. Uitje en knoflook fruiten in een pan met een dikke bodem (bosui is hier ook lekker voor te gebrui­ken!). Paksoi snijden in ongeveer 1 cm brede reepjes. De stelen bij de knoflook en de uien doen. Een beetje zout er over strooien. Stoven met het deksel op de pan tot het beetgaar is. Dan de reepjes blad erbij. Nog even stoven. Een scheutje soyu of tamari er over. Rijst is hier lekker bij.

Courgette charlotte (voor 2 personen)

3 ons kruimige aard appels (geschild) - 20 gram boter , en iets om de schaal in te vetten - 50 gram geraspte kaas kaas liefst parmezaan (maar ik had maar 10 gram parmezaan dus aangevuld met oude kaas) - 250 gram jonge, kleine courgette - 1 prei alleen het wit (maar bij gebrek aan prei gebruikte ik 2 rode sjalotten) - 50 ml room -zout en peper

Kook de aardappels met wat zout gaar, stamp ze fijn met de parmezaan en 10 gram boter en iets peper. Snij de helft van de courgettes in dunne reepjes en blancheer ze 5 minuten in gezouten water. Afgieten en uit laten lekken in een vergiet waar je een theedoek onderin legt. Snij de andere helft van de courgettes in kleine blokjes. De prei in ringetje of de rode ui in halve ringetjes daarna zachtjes bakken in restant van de boter 5 minuten. Wat peper en zout erbij. Doe de room erbij en kook tot de room geabsorbeerd is. Schep dit mengsel door de aardappel puree. Onder in een ingevette ovenschaal de geblancheerde courgette. Daarop het mengsel van aardappel puree. 30 minuten in de oven op 180 graden.

Geraspte rode bieten met sjalotten (Madhur Jaffrey)

3 el olijfolie - 1 tl bruin of geel mosterdzaad - 2 flinke sjalotten, gepeld en fijn gesnipperd - 450 gr rauwe rode bieten, geschild en grof geraspd - 1 volle tl zout - 1 el citroensap - (1 verse groene peper, diagonaal in dunne plakjes)

Verhit de olie in een grote (koeken)pan op middelhoge warmtebron. Doe het mosterdzaad erin. Voeg, zodra het mosterdzaad begint te springen, de sjalotten en peper toe. Bak al roerend 30 sec. De sjalotten moeten een beetje bruin worden. Doe dan de rode bieten erbij en bak al roerend 1 min. Voeg het zout en 1,2 deciliter water toe. Breng aan de kook. Draai de warmtebron laag en laat met het deksel op de pan 10 min pruttelen. Neem de deksel van de pan, draai de warmtebron hoger en voeg het citroensap toe. Roer door en neem de pan van de warmtebron.

Dit is een van de snelste manieren om rode bieten te bereiden - het koken duurt maar een minuut of 10. Het gerecht kan vrij pittig gemaakt worden met het groene pepertje, maak kan deze kan ook weggelaten worden. Doordat de rode bieten de smaak van de gebakken sjalotten opnemen, is het een bijzonder gerecht.

Hier thuis veelal gegeten met witte basmati rijst en een rode saus met tonijn of makreel erin en een groene salade. Een restant bieten is heerlijk om een andere dag een groene salade mee te verrijken.