2020-17

Jonge spruiten!

Er staan al de nodige groen (rode) rijtjes op de volle grond. Naast het plantgoed van drie plantingen op een rij komen ook de eerste zaaisels zichtbaar als groene rijtjes boven. De peulen hebben reeds een hekwerk met gaas om tegenaan te klimmen - vrijwilliger Henk heeft deze dinsdag aangeaard en geschoffeld. Met opnieuw een gift water zullen deze nu hard aan de groei gaan!

De gepote aardappelen zijn dat ook - opgraven van een knol Frieslander door Roel drie dagen na het poten laat al een flinke pruik aan spruiten zien. Een voorjaarsstaf van Mira gemaakt van pinksterbloem en perenbloesem in een bereklauwstengel was een mooie ‘kroon’ op een heel vak vol met aardappel-poot-ruggen.

Dinsdag arriveerde het nieuwe plantgoed deze week. Met de harde en uitdrogende oostenwind, hebben we deze eerst de beschutting van onze schuur gegeven. Zelf hebben we de reeds eerder geplante of gezaaide teelten geschoffeld en waar nodig het straatgras eruit gewied. Planten van het jonge plantgoed onder deze droge omstandigheden betekent immers dat deze gelijk water nodig hebben door beregening - graag hebben we de teelten die dan mee beregend worden ’schoon’ zonder onkruid.

In close-up in foto gevangen ‘allerlei' van onze verzorg- en plantweek - bakken plantgoed van plantenkwekerij Jongerius in Houten op onze plantmachine - schoffelen in de tuinbonenbedden - afdekken en vastleggen met geweven acryldoek tegen uitdroging/vraat/koude - sjouwen met beregeningsbuizen.

De gewasverzorging betekent ook weer schoffels van stal; met het schoffelen van teeltbedden van 70-80-100 meter lengte en veelal 3- 5 rijen op een bed is deze techniek, afstemming van precisie met snelheid en routine opbouwen hierin een belangrijk aandachtspunt. Als leerbedrijf is het voorjaar bij uitstek een seizoen waarbij dit geregeld terugkomt. Een kijkje in de bodem hoort ook bij de leeraspecten op het bedrijf - ook de kinderen waren hier enthousiast voor geworden. Jesse neemt hun enthousiast mee hierin en legt uit, met ook nog een proef in flessen…wordt vervolgd ;-)

- Reni -

Pakket voor een week

Vanaf heden ook bestelmogelijkheid van onze pakketten voor een week - voor (nieuwe) geïnteresseerden of om contactluw aan groente en fruit te komen. Kaartjes beschikbaar om uit te delen hierover op onze borden op de afhaaladressen & op onze zaterdagkraam.

Pakket inhoud

Deze week
groente Misome (bladkool) - Prei - Pastinaak - Trostomaat - Eikenblad sla groen
mand vol Paksoi - Broccoli - Prei - Pastinaak - Raapsteel - Zoete bataat - Trostomaat - Eikenblad sla rood - Sla-mix
fruit Appel Topaz - Peer Conference - Blauwe bes
Verwacht
groente Asperges of Andijvie? - Spinazie? - Courgette - Wortelpeterselie - Eikebladsla rood
mand vol (nieuw!) Kleurenpeen - Courgette - Andijvie krul - Spitskool - Wortelpeterselie - Little gem - Tomaat cherry tros - Rucola wild
fruit Appel Evelina - ? - Nectarines?

Misome met blauwschimmelkaas

400 g misome - 1 ui - 100 g blauwschimmelkaas - 3 gedroogde tomaatjes op olie - ½ theel. tijm - olijfolie

Ui pellen, op de wortelkant neerzetten en halveren. Beide helften met de lijnen van de ui mee in smalle partjes snijden en fruiten in olie. Bladeren van de misome los snijden, wassen, in smalle reepjes snijden, met de tijm en een klein scheutje water toevoegen aan de uien en in 5 min. gaar stoven. Tomaatjes klein snijden. Blauwschimmelkaas in kleine blokjes snijden. Tomaatjes en kaas toevoegen aan de misome. Lekker met pasta en een wortelsalade.

Lauwwarme quinoa/bulger/couscous salade met misome

2 courgette - 150-200gr quinoa/bulgur/couscous - misome - (punt)paprika - kruiden naar wens - bouillonblokje - (seitan)gehakt of tofu-rosso

Quinoa/bulgur/couscous bereiden met bouillonblokje aan kokend water toegevoegd. Courgette in plakken, repen en vervolgens stukjes snijden; smoren in olijfolie met knoflook en/of kruiden. Misome wassen en fijnsnijden; stelen kort verhitten. (Seitan)gehakt of tofu aanbakken. Alle vier mengen, paprika fijngensneden rauw toevoegen.

Blad misome kort stoven en los erbij serveren. Eet lekker!

Hartige taart met pastinaak en ansjovis

250 g pastinaak - 50 g sjalot of ui - 2 eieren - 4 el gemalen pittige/oude kaas (vb. gruyère) - 100 g volle kwark -100 g gerijpte geitenkaas -1el olijfolie - olijven naar smaak - 1 blikje ansjovis - peper - bladerdeeg

Snipper de sjalot en snijd de pastinaak in kleine blokjes (ongev. ½ cm). Verwarm 1 eetlepel olie en fruit de sjalot zachtjes glazig. Voeg de pastinaak, een weinig water en een snuifje tijm toe en laat de groente beetgaar stoven.

Roer intussen de eieren los met de kwark en twee eetlepels gruyère. Brokkel de geitenkaas bij dit mengsel en roer nogmaals goed. Laat de gare pastinaak wat afkoelen en roer bij het eimengsel. Voeg hieraan de gesneden olijfjes toe en breng op smaak met peper. Verdeel de vulling gelijkmatig over het deeg. Snijd de ansjovis in kleinere stukjes en verdeel over de vulling. Strooi de overgebleven gruyère over de vulling en plaats de taart onmiddellijk in de voorverwarmde oven (180° - 200° C) ongeveer 30 minuten.

Pastinaak salade (Libanees)

1-2 pastinaken - dikke, zachte yoghurt - citroen - peper - zout - dadels/vijgen

Pastinaken raspen en in schaal doen. Voor de dressing de yoghurt (evt. uit laten lekken), citroensap, peper en zoutnaar wens te mengen. Door de pastinaak doen en garneren met dadels en/of vijgen. (Voor een nog zoetere smaak is het mogelijk om de geraspte pastinaak, kort aan te bakken in olie)