2020-18

De wereld kleurt groen!

Een omslag in weer na de genoten ‘zomer’ warmte en de wereld kleurt letterlijk fris & groen! De bomen schieten in groene of rode tooi (hier drie grote rode beuken op het woonerf en één in de houtwal). De meidoorn, lijsterbes en wilde kers dragen witte bloesem en verspreiden een zoete geur. Menig insect laat zich zien - vlinders, hommels, wilde bijen & een enkele hoornaar, maar ook de meikevers, maartse vliegen en de eerste lieveheersbeestjes zijn al gespot.

We kunnen na de inzaai van grasklaver - op de valreep - vlak voor de regen, zeggen dat de achterstand van een verlate start op de volle grond ingelopen is! Na het langdurig natte voorjaar - volgde de ideale droge omstandigheden om in één week alles van mest te voorzien; gestaag gevolgd door alle grondbewerkingen nodig voor de eerste plant-, zaai- en pootacties. De plantingen zullen met de regen en vooral het bedektere weer nu volop aan de groei gaan, de rijtjes bladgewas steken mooi groen af tegen de donkere aarde en de eerste koppen van de aardappelplanten breken door de teeltaarde heen…

…we gaan nu bezig met planten van de echte zomergewassen en zelfs al najaar!! Met volgende week nog driemaal groente uit de kas raakt de kas steeds leger; het moment komt daarmee snel dichterbij dat deze verhuisd/verrold naar zijn zomerplek waar deze beschutting mag bieden aan de zomerteelten van komkommer, tomaat en twee rijtjes kasbonen. We zaaien deze week alle pompoenen voor waarvan de planten straks een klein 0,5 hectare mogen vullen en de knolselderij planten we volgende week al uit als trage groeier voor oogst in het najaar. De laatste exemplaren van oogst 2019 gaan deze week nog mee naar de markt ;-)

- Reni -

Blik op de gepaste afstand op de markt.

Achter de coulissen

De administratie van onze groentepakketten hebben we afgelopen weken flink onder handen genomen. Daardoor is een aantal zaken veranderd:

  • In de meelever zit nu een link om je levering voor de komende week aan te passen. Het is leuk om te zien dat een aantal van jullie dit al heeft opgepikt. Vergeet niet te bevestigen.
  • Het is nu mogelijk om “losse pakketten” te bestellen. Voor wie soms een pakket wil is er de mogelijkheid naar behoefte te bestellen en zo het pakket met bijvoorbeeld marktbezoek af te wisselen.
  • Wij hebben een nieuw pakket, de mand vol!
  • Klanten die maandelijks via automatische incasso betalen krijgen nu voor het incasseren een rekening via de mail.
  • Klanten die eens per kwartaal betaalden (zo bespaarden we flink postzegels), krijgen nu ook weer maandelijks een rekening via de mail.
  • Wij bundelen onze berichten in een mail per week.

Nu jullie zelf wijzigingen in je pakket aan kunnen brengen, is het mogelijk meer flexibiliteit aan te bieden. Hoe dat er precies uit gaat zien weten we nog niet. We kijken even hoe dit zich ontwikkelt en verkennen de mogelijkheden. Bijvoorbeeld om bepaalde seizoen producten ook buiten het pakket beschikbaar te stellen (in de zomer elke week tomaten) en minder gewenste te kunnen ruilen (iets meer wortelen in plaats van aardpeer).

- Saco -

Pakket inhoud

Deze week
groente Asperges - Spinazie - Courgette - Wortelpeterselie - Eikebladsla rood
mand vol Asperges - Andijvie krul - Misome - Courgette - Champignons - Little gem - Tomaat cherry tros - Sla mix
fruit Appel Evelina - Grapefruit - Nectarine
Verwacht
groente Waspeen - Andijvie/andijvie krul - Koolrabi - Sla-mix - Peterselie
mand vol Koolrabi - Andijvie - Waspeen - Snijboon - Knolvenkel - Aubergine - Spinazie?? - Koolrabi - Sla mix
fruit Appel Evelina - ? - ?

Risotto asperges

Risotto met asperges is natuurlijk een typisch risotto recept voor in het voorjaar. Logischerwijs heeft dit te maken met het feit dat asperges traditioneel vanaf de 2e donderdag van april tot en met 24 juni worden geoogst. Vaak wordt geadviseerd om de asperges apart te koken van de risotto om zodoende meer 'controle' over de asperges te hebben. Echter... bij dit recept zijn wij eigenwijs en doen wij dit dus niet. Waarom niet? Door de asperges vanaf het begin mee te koken, krijgt de risotto een veel sterkere aspergesmaak. En dat is natuurlijk toch waar het omdraait in een recept dat risotto met asperges heet. Of je de asperges nou apart kookt, of dit gelijktijdig doet met de risotto... Geniet van dit lekkere risotto recept, want het aspergeseizoen is maar kort!

150g risotto - 20g roomboter -1 sjalot - 1 teen knoflook - 5 witte asperges -100ml Italiaanse droge witte wijn -500ml kippenbouillon - 25g Parmigiano Reggiano - verse peper - zeezout - verse peterselie

Verwarm de bouillon. Verwijder het houtige onderste stuk van de asperges. Schil de asperges daarna, snij deze in stukken van ongeveer een centimeter en snijdt de top apart af. De top van de asperges is vaak een stuk van 2 tot 3 centimeter. Verwijder de schil van de sjalot en knoflook en snij deze helemaal in kleine stukjes.

Bereiding

Smelt 15 gram van de roomboter in een koekenpan met dikke bodem. Fruit de sjalot en knoflook 1 tot 2 minuten. Doe de stukken asperge ook in de pan en laat 2 minuten opstaan zodat de smaken goed los komen. (evt kunnen de asperges ook in een later stadium - na de wijn en 1 lepel bouillon toegevoegd worden – dan wel ruimer water in een keer toevoegen).

Daarna doe je ook de risotto erbij. Bak de risotto 2 minuten mee, zodat de korrels glazig worden van het vocht wat in de pan zit. De korrels krijgen nu volop de kans op zich helemaal vol te zuigen met de smaak van de ui, knoflook en natuurlijk met name de asperge en worden lekker romig van de roomboter.

Blus het geheel af met de witte wijn. Laat de wijn opnemen door de risotto. Als de wijn volledig door de risotto is geabsorbeerd, doe je de eerste soeplepel bouillon in de pan. Als ook de bouillon is opgenomen door de risotto, doe je de volgende soeplepel in de pan. Herhaal dit principe tot dat de risotto bijna gaar is. Draai nog voordat de risotto perfect is het vuur uit en schep nog een klein beetje bouillon in de pan. De bouillon wordt nu nog steeds opgenomen door de korrels.

Ondertussen breng je het geheel op smaak met verse peper en zeezout. Rasp de Parmigiano Reggiano nu op de risotto en laat deze samen met de laatste 5 gram boter in het gerecht smelten. De risotto met asperges is nu helemaal klaar. Garneer met wat verse peterselie en rasp er nog wat grove vlokken Parmigiano Reggiano overheen, want het oog wil natuurlijk ook wat. Geniet van deze lekkere risotto met asperges! Buon