2020-19

Bloei & gezoem!

De grasklaverpercelen - in het najaar reeds ingezaaid - staan in volle bloei. De rode incarnaatklaver staat fier overeind en kleurt het hele veld - wanneer je er midden in staat valt het gevlieg en gezoem op…volop insecten die hierop af komen vliegen. We genieten nog even volop, na de eerste maaibeurt keert deze niet of nauwelijks meer terug en deze zal spoedig volgen. Immers rondom ons wordt al veel gemaaid.

De waspeen en peterselie die in eerste instantie gepland waren voor het pakket volgen volgende week. Extra vrije dagen (1 en 5 mei) bij de zuidelijke buren en de overgang van Nederlandse oude oogst naar Italiaanse nieuwe oogst, maakte dit niet haalbaar. Ipv hiervan nieuwe oogst Spaanse bieten en een vers bosje raapsteel uit de eigen kas.

Naast bloei van meidoorn, kers en incarnaatklaver, ook gepiep en gefladder…de eerste jongen van de spreeuwen en spoedig ook de eerste mezen zijn groot aan het worden. Dit betekent voor Hans Vlottes dat deze geregeld op het erf en tuin te vinden is voor vogelrondes - nestkasten controleren, broedsels en eieren noteren en nu ook de eerste jongen die allen geringd worden. Mira en Ise gaan graag altijd even buurten en kunnen bij de kasten dichtbij het erf meekijken…soms zijn we ze in deze vakantietijd even kwijt - dan zijn ze op tussenliggende dagen zelf een kleine vogelronde aan het doen ;-) en lopen ze rond met ladder en notitie-schriftje.

Op de tuin volop plantwerkzaamheden, maar ook eerste grotere wiedklussen van zaaisels en aanaarden als mechanische bewerking in teelten als kool en prei tegen het onkruid in de rij. Planten betekent met het warme weer gelijk afdekken en beregenen. Rondom het weekend is wel wat regen gevallen, waardoor de bovengrond gelukkig niet heel droog is. Maar voor de nieuw jonge, nog niet gewortelde plantjes is water in de bovenlaag nu erg belangrijk.

- Reni -

Pakket inhoud

Deze week
groente Rode biet - Andijvie/andijvie krul - Snijboon - Sla-mix - Raapsteel
mand vol Rode biet - Andijvie - Snijboon - Knolvenkel - Aubergine - Spinazie - Koolrabi - Sla mix - Rabarber
fruit Appel Jonagored - Charentais meloen - Citroen
Verwacht
groente Waspeen - Spinazie?? - Koolrabi - Rabarbar? of Sla-mix/Krop sla - Peterselie
mand vol Broccoli - Waspeen - Andijvie krul - Wortelpeterselie - Trostomaat - Little gem rood - Sla mix - Bosknoflook - ?
fruit Appel Jonagored - Peer Packham? - Mango

Punjaabse snijbonen

1 pond snijbonen - 2el zonnebloemolie - 1 tl mosterdzaad - 1 tl koenjit/ geel­wortel - 1 tl zeezout - 1 ½ kop water - 1 el korianderzaad - 1 ½ tl komijn­zaad - 5 á 6 hele zwarte peperkorrels - 1 ½ tl (rijst)siroop - 1 tl milde kerrie­poeder Keuze: 1-2 teentjes knoflook, ½ groen chilipeper

Was en droog de snijbonen. Snijd ze eerst in de lengte door- midden en dan in stukjes naar eigen voorkeur (op deze manier gesneden absorberen ze de specerijen op tongstrelende wijze). Verhit de olie in een flinke steelpan en doe de mosterdzaadjes erin. Als ze beginnen te dansen, de koenjit, snijbonen en zout toevoegen en goed door elkaar roeren. Dan 4/5 kopje water erbij. Afdekken en op halfgrote vlam 15 tot 20 minuten smoren. Terwijl de bonen koken, verhit u 1 1/5 tl olie in een kleine koekepan en fruit daarin komijn-, korianderzaadjes en zwarte peper ca 3 minuten. Af laten koelen en in de mengkom doen; voeg hier de groene peper en rest van het water aan toe. Doe dit mengsel en de resterende ingrediënten bij de gekookte snijbonen en laat het nog vijf minuten onafgedekt doorkoken. Garneren met verse korianderblaadjes.

Parpadelle (pasta) met roergebakken andijvie met geroosterde rode ui

3 middelgrote rode uien in reepjes gesneden - 1 of 1+1/2 el. balsamico azijn - 1 flinke el. bruine suiker - 4 el. Olijfolie - 500 gr.gesneden andijvie - 250 gr.parpadelle - zakje hazelnoten of pijnboompitten

Verwarm ovengrill voor. Schep de ui in een bakblik om met de balsamico azijn, de suiker en 2 el olijfolie. Schuif het bakblik 10 cm onder hete grill en rooster de ui in 15-20 min bruin en gaar. Schep af en toe om. Kook de parpadelle volgens voorschrift. Roerbak de andijvie in 2 el olie (eventueel met gesneden verse knoflook) beetgaar. Rooster de hazelnoten in droge koekenpan en hak ze grof. Serveer in ovenschaal: onderin de parpadelle, daarop de andijvie, dan de geroosterde ui en tot slot de nootjes.

Andijviecarpaccio – lentebitter met kokosfetacrème

400 gr. andijvie – 2 teentjes knoflook – 200 gr. feta – flinke scheut kokosmelk– 1 tl karwijzaad – 1 tl kardemompoeder – milde olijfolie

Snijd de feta in kleine blokjes en pureer ’t met de kokosmelk. Totdat het een stevige crème is. Karwijzaad roosteren in droge koekenpan en samen met de kardemom door de kaascrème roeren. Knoflook fijn hakken en fruiten in olie op laag vuur. Andijvie wassen en in reepjes snijden, toevoegen aan de knoflook. Paar minuten meebakken. Andijvie op borden verdelen, op ieder bord bolletje fetacrème met ijsschep.

Uit: Vier de seizoenen, Odin