2020-20

Doeken, sproeien en verhuizing!

Gezaaid, geplant, geschoffeld, gewied, beregend… een samenvatting van ons ‘werkresultaat van week 19’:

40.000zaadjes rodelika (bewaarpeen)
20.000zaadjes bospeen
8.000zaadjes rode biet
3.000zaadjes snijbiet
4.200knolselderijplantjes
2.000slaplantjes
2.500preiplanten
850knolvenkelplanten
3.000koolplanten varia
500+groenselderijplanten
2.500zaden voorzaai stokbonen (cobra, snij en spekboon)
1.000 metergezaaide bieten gewied - handmatig
1.650 meterrijen sla geschoffeld - handmatig
3.250 meteraan bedden geschoffeld - machinaal
2.000 meterrijen prei, kool en tuinboon aangeaard - machinaal
500 meterberegening (6 lijnen)

Daarbij ingrediënten van zon, briesje en windvlagen, zonnebrand, schoffels, trekkergeronk, gesjouw beregeningsbuizen… rood bloeiend klaverveld, regenbogen in de sproei-nevel, volle maan; doorpakken, gelach, gesprekken, ritmiek, koffie/theetijd & oogst 😉

Wie zaait zal oogsten!

Deze week stond in het teken van beregenen, water geven, de gewassen voorzien van beschermend doek tegen koude, en uitdrogende noordoostelijke wind én de zomerplek inrichten met de verhuizing van de kas (verrold over rails) voor de zomerteelten van tomaat & komkommer. Wederom is er veel werk verzet, naast dat het tuinteam geniet van de oogst van de eerste gewassen van de volle grond (sla en spinazie) naast de laatste uit de kas (koolrabi en peterselie) - daar doen we het allemaal voor!

- Reni -

Pakket inhoud

Deze week
groente Waspeen - Spinazie - Koolrabi - Rabarber - Peterselie - Little gem rood/Eikebladsla groen
mand vol Broccoli - Waspeen - Andijvie krul - Wortelpeterselie - Trostomaat - Little gem rood - Sla mix - Bosknoflook - Asperge
fruit Appel Jonagold - Peer Packham - Mango
Verwacht
groente Paksoi? - Raapsteel - Bakaardappel - Bosui?/Sjalot - Eikeblad sla rood of Sla-mix
mand vol Paksoi - Bloemkool - Zoete bataat - Raapsteel - Bosui - Sla mix wild - Paprika geel - Eikebladsla rood
fruit Appel Idared - Sinaasappel Valencia - Baby avocado

Koolrabi salade (uit Jeruzalem van Ottlenghi)

3 middelgrote koolrabi's (750 g totaal) - 80 g Griekse yoghurt - 70 g zure room - 50 g slagroom - 1 kleine teen knoflook, fijngewreven - 1½ tl citroensap - 1 el olijfolie - 2 el munt, fijngesnipperd - 1 tl gedroogde munt - 20 g miniwaterkers (rucola is ook een optie) - ½ tl sumak - zout en witte peper

Schil de koolrabi's, snijd ze in blokjes van 1½ cm en doe ze in een grote kom. Maak de dressing door de yoghurt, zure room, slagroom, knoflook, citroensap en olijfolie door elkaar te roeren. Voeg ¼ tl zout toe en naar smaak versgemalen peper en klop alles door elkaar. Giet de dressing over de koolrabi, doe de verse en gedroogde munt en de helft van de waterkers erbij en meng alles. Verdeel de rest van de waterkers erover en bestooi de salade met de sumak.

Rabarber - Caramel taart

Recept van Jesse, tijdens de koffiepauze al beproefd 😉

2 dikke stengels rabarber - 50 gr boter - 200 gr suiker - 300 gram bloem - 1,5 theelepel bakpoeder - 3 gemberbolletjes - 3 eieren - 300 ml karnemelk

Was de rabarber en snijd in 3 cm stukken. Verwarm de oven voor op 180ºC, vet de springvorm in en bekleed met bakpapier. Smelt de helft van de suiker met de boter en schenk in het bakblik. Plaats de rabarber over de bodem en laat een rand vrij. Zeef de bloem + bakpoeder en mix de rest van de suiker met de eieren en de karnemelk. Snij de gember fijn en roer door het beslag. Giet het beslag over de rabarber en verdeel goed. Bak de taart in het midden van de oven voor een goed uur. Laat afkoelen en draai om. Smakelijk!

Typisch Indiase palak paneer

De ideale vleesvervanger uit: de Hippe Vegetariër

Paneer is een kaas gemaakt van koemelk. In India wordt paneer veel gegeten bij bijvoorbeeld curry’s. Maar je kunt met paneer ook spiesjes maken voor op de barbecue of marineren en toevoegen aan je favoriete buddha bowl. Door het hoge eiwitgehalte is de kaas ook een goed alternatief voor vlees. Daarnaast bevat paneer relatief weinig vet en zout, wat voor een kaas uniek is! Je kunt paneer zelf maken, maar ook gewoon heel eenvoudig kopen!

225 g paneer, in blokjes van 2 x 2 cm - 800 g verse spinazie - 3 aardappelen, geschild en in blokjes - 200 ml yoghurt - 1 witte ui, geschild en in stukken gesneden - 3 teentjes knoflook - 3 cm gember, geschild en geraspt - 1 gele chilipeper, zaadlijsten verwijderd en fijngesneden - 1 tl gemalen komijn - 1 tl gemalen koriander - ½ tl kurkuma - zonnebloemolie - zout en peper

Plaats een pan met kokend water op het vuur en kook hierin de aardappelblokjes in 8-10 minuten gaar. Haal de aardappels met behulp van een schuimspaan uit het water en laat deze afkoelen. Bereid de spinazie in de pan waarin zojuist de aardappels gekookt zijn. Blancheer de spinazie 10 seconden in kokend water, haal de spinazie uit de pan en verplaats de spinazie naar een kom met koud water. Laat de spinazie een minuut afkoelen en knijp deze vervolgens uit zodat het meeste vocht uit de spinazie is. Snijd de spinazie grof. Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak de blokjes Apetina® Paneer tot deze aan alle kanten goudbruin zijn geworden. Haal de blokjes uit de pan en laat afkoelen op een keukenpapiertje. Doe de ui, knoflook, gember en chilipeper in een vijzel of keukenmachine. Maal de ingrediënten fijn tot een gladde pasta. Voeg de chilipeper, komijn, koriander en kurkuma toe en meng alles nog een keer goed door elkaar. Verhit een scheutje olie in een koekenpan en laat de pan goed heet worden. Voeg de kruidenpasta die je zojuist gemaakt hebt toe aan de pan. Laat het geheel, terwijl je het mengsel af en toe doorroert, bakken totdat het geheel bruin begint te kleuren en de kruidige geuren je tegemoetkomen. Zet het vuur laag en roer de yoghurt door de kruidenpasta. Meng alles goed door elkaar. Voeg de spinazie toe aan de pan en meng met de kruidenpasta. Voeg de aardappelblokjes en paneer toe aan de pan en serveer met rijst of naan. Eet lekker!