2020-22

Salade tijd!

Een meelever in met veel foto’s in beeld dit keer…de werkweken zijn gevuld, goed gevuld. We ervaren in de aanlooptijd van het seizoen dat de dagen korter zijn dan we wensen om al het werk gedaan te krijgen.

De landelijke berichtgeving verhaalt er inmiddels op meerdere plekken van: het is droog - heel droog al sinds half maart en uitdrogende wind. We voelen ons rijk met een eigen bron, maar de droogte betekent wel een hoop meerwerk (uitleggen en verleggen beregening) en vooruitdenken (planning-technisch) voor ons. Planten betekent beregenen ter plekke binnen korte termijn, beregenen betekent dat de bedden die water krijgen ook schoon mogen zijn. Zo wisselen we gehele tijd tussen plant- en zaaiwerk en verzorgingswerk, maar komt nu aanzienlijk nauwer en preciezer.

Gewassen mogen we in de gaten houden, na de koude en ook met de drogere omstandigheden is de neiging tot bloei (’schieten’) sterker. In het gemaaide grasland van de buurman is door de droogte duidelijk zichtbaar waar de gasleiding hier dwars door de velden loopt, met de vergraven grond ter plekke. In de gewassen zien we met kennersoog meer en meer luizen, oa op de gezaaide peen (slechts 2cm hoog)…gelukkig zijn onze vrienden/meehelpers ook volop gesignaleerd. Van lieveheersbeestjes tot eitjes en larven. Deze laatste hebben zien we vooral graag, deze eten in ontwikkeling tot kever immers de meeste luizen weg ;-)

Wie zaait zal oogsten….tot nu toe zijn we druk geweest met zaaien, planten en poten. Meer en meer bedden zijn gevuld en aan de groei. Na het voorproefje van de oogst uit de kas komt met deze week de volle grond er volop bij aan bladgewassen - heerlijk en wat een rijkdom om in een heel veld sla te mogen snijden, een schitterend kleurenpallet. Er is door een combinatie van koude en droogte ook veel tegelijkertijd klaar en daar laten we jullie van meegenieten. Op de marktkraam ligt deze groot uitgestald en het pakket vullen we de aankomende twee weken met twee kroppen: wij zeggen saladetijd, en de weermannen voorspellen daarbij een zonnetje.

Van fris en knapperig als side dish van de warme maaltijd tot hoofdonderdeel van een (warme) salade met hartige ingrediënten, van linzen, vis, tofu, asperges, gecombineerd met bulgur, couscous, quinoa, aardappel of pasta. De variaties zijn legio en verrassend.

Met al het blad van de tuin in het voorjaar - voordat de meer vaste groente als koolrabi, tuinboon, peul, knolvenkel en ook bospeen volgen in juni - bij deze ook de link naar tips om de groente goed te bewaren bij jullie thuis. https://www.hoogekamp.nl/bewaartips

- Reni -

Pakket inhoud

Deze week
groente Spinazie - Bosbiet - Courgette - Raapsteel - Varia van twee kroppen sla
mand vol Snijboon - Bosbiet - Groenselderij - Spinazie - Courgette - Batavia sla rood - Sla mix - Komkommer - Kastanje champignons
fruit Appel Idared - Sinaasappel Valencia - Peer Packham
Verwacht
groente Andijvie - Waspeen - Bosui - ? - Varia van twee kroppen sla
mand vol Groene asperges - Andijvie - Waspeen - Paksoi - ? - ? - ? - Sla mix wild - Krop sla
fruit Appel Idared - Mango - Platte perzik