2020-24

Groei, groeien, explosie!

Wat een verademing - na twee maanden met beregeningsbuizen slepen en draaischema’s tuinbreed een mooie natte bovengrond!

Mooi gestaag, en in etappes aangevuld…wij zijn er blij mee als tuinders en de gewassen ook. (meegestuurd nog een foto van Roel eerder, die tegen een rol doek na al het sjouwwerk van beregening uitleggen in de avond even liggend uitrust en geniet ;-) )

Met het overgaan van de maand mei naar juni, zien we nu dat er steeds meer oogstbare gewassen bij komen - heerlijk.

De pakketten zullen naast een groot aandeel blad - zo kenmerkend voor het voorjaar - nu met meer en meer vaste groenten gevuld worden. De bieten dikken, de eerste bospeentjes ook en de tuinbonen en peulen laten voorzichtig al de eerste bescheiden oogst toe. Deze week de eerste snijbiet (voor de basis en royaal pakketten), de laatste raapstelen (voor de combi’s). Op het snijbietblad ontwaren jullie bij het wassen nog wellicht nog het popstadium van de lieveheersbeestjes, zoals bijgevoegd op de foto - onze helpers die in larvestadium de nodige luizen ’soldaat’ gemaakt hebben.

Verder nog een inkijkje in foto’s van ’hangjeugd’ bij het vrachtauto inladen, komkommerverzorging, lijnenspel in de bonenstaken, … en de eerste proefrooiing van de Frieslander aardappel.

- Reni -

Impressies van een vrijwilliger - deel 4

Het is nu alweer bijna 2 maanden dat ik elke dinsdag, nou ja bijna elke dinsdag, op De Hoogenkamp meewerk. Een warm nest, gepassioneerde ondernemers en harde werkers. Vertrouwd.

Na de winterstop ben ik eind maart weer begonnen - het land nog nat na een hele natte februari en maart. Werk op het land loopt dan 2-3 weken achter. Ik help mee de laatste winterprei te oogsten, terug van weggeweest. Omdat het seizoen zo laat begint is er veel aandacht voor de (koude) kas, met hele mooie gewassen erin. Word ik echt enthousiast van - dat zou ik doen als ik zelf een halve ha grond had.... een paar rijdende kassen erop... Dan vanaf eind maart is het ineens heel droog. Stoffig land.

Wat valt mij op aan het bedrijf? Er is een teelt plan, en dat biedt houvast. De wekelijkse planning, week 16-17-19 etc. wordt flexibel ingevuld. Afhankelijk van het weer en wanneer precies plantmateriaal wordt geleverd. Hele leuke periode, planten van stekjes of zaaien is echt prachtig werk. En dan een week later terugkomen en zien dat alles aanslaat. En weer een paar weken staat het gewas stevig op het land. Het zetten van palen, spannen van draad en installeren van netten voor de peulgewassen, het plaatsen van bonenstaken. Mooi. Het onkruid letterlijk klein houden, schoffelen en soms op de knieën langs een bed ingezaaide prei - en nu 2-3 weken later staat dat bed met prei zaailingen er prachtig bij. De jonge courgette die bestuift moet zijn om uit te groeien tot een mooie vrucht. Het oogsten alweer van paksoi, bosui, sla, koolrabi. Er wordt veel geteld, plantjes die de grond in moeten en hoeveel oogsten we voor de pakketten? s’ Avonds helemaal onder het stof voldaan weer op huis aan.

- Henk -

Huishoudelijk

Sinds enkele weken delen we op woensdagavond de definitieve pakketinhoud. Dat blijkt handig, omdat dit een mooi controle moment voor gemiste mutaties is. Gelukkig zijn dat er relatief niet zo veel, maar de hoeveelheid mail neemt weer toe. Daarmee de kans op foutjes ook. Mail afhandelen is net zo moeilijk als luisteren.

We hebben naar de berichten die we gemist hebben gekeken. Ze hebben gemeenschappelijk dat ze ontstaan door op onze meelever te reageren. Dat werkt heel gemakkelijk. Op een of andere manier hebben die berichten de neiging verstoppertje in onze mailbox te spelen. Een nieuwe mail met een duidelijk onderwerp maakt voor ons het luisteren eenvoudiger.

Gisterenavond zijn de facturen over mei verstuurd. Tot mijn schrik zit in het mailbericht een misleidende fout: 'voor de in januari - maart 2020 geleverde pakketten'. Het gaat om de levering voor de weken: 19, 20, 21, 22. In de tekst van de bijlage staat het wel goed.

- Saco -

Pakket inhoud

Deze week
groenteWaspeen, Andijvie (krul), Snijbiet, Rabarber, Eikenblad sla groen, Sla mix
mand volSnijbiet, Rabarber, Eikenblad sla groen, Sla mix, Zoete bataat paars, Cherry pruim tros, Spercieboon, Andijvie (krul), Spitskool
fruitAppel Cripps Pink, Peer Packham, Baby Avocado, Meloen Galia, (compensatie perzik vorige week)
Verwacht
groenteAndijvie, Tuinbonen ?, Koolrabi, Sjalot, Eikenblad sla rood
mand volTuinbonen ?, Koolrabi, Sjalot, Eikenblad sla rood, Peulen, Bloemkool, Trostomaat, Sla mix/Rucola
fruitWatermeloen, Abrikozen