2020-26

Zomerbloei!

Hoor je ’t zingen van het vuur in ’t g’heimzinnig avonduur?
’t Zijn de vlammen die ’t ons zeggen. Weest verheugd en toon je vreugd’!
- Sint Jans lied -

Met rassen schreden treden wij de zomer binnen, met een gevoel of deze al enige tijd ons omringd met warmte en zonneschijn. Eind juni wordt op menig plek het Sint Jansfeest gevierd, zeker op de vrije scholen. Op de tuin genieten wij mooie ochtend en avondmomenten. Na de - welkome - twee weken afwisseling met regen, bewolkte luchten heeft de tuin en de gewassen een reuzenspurt gemaakt.

Er is een tuindersweten dat met kunstmatige beregening we de gewassen aan de groei kunnen houden, maar dat dit niet te vergelijken is met ‘echte regen’. Dat hebben we dit keer in het kwadraat kunnen ervaren. Van de tijd met nagenoeg alleen bladgewas, zijn daar ineens bosbiet, bloemkool (vorige week), broccoli en knolvenkel (deze week) en een piek in de peulenoogst en toch nu al volop tuinboon.

We zien daarbij met name dat verschillende plantingen overlappen en we twee lichtingen in één keer oogsten ipv verspreid in de tijd. Elk nadeel heeft zijn voordeel: het scheelt dooroogst momententen die tijdintensiever zijn. Maar vervelen hoeven we ons zeker niet: week 25 hebben wij de focus gehad op wieden van verschillende zaaiingen en plantingen (8 bedden peen, 8 bedden knolselderij), deze week hebben we heel wat teelten verzorgd met schoffelen en wieden (oa ca 0,5 hectare aan pompoenen). Daarnaast uiteraard ook nog allerhande werkzaamheden passend van het seizoen.

Deze week toch tuinboon ipv spitskool (die zich beter laat bewaren op het veld en in koeling). Daarnaast mooie malse sla in de vorm van een Frans type batavia sla die de plantenkwekerij op verzoek voor ons opkweekt; groen met een rode blos ;-) helaas niet voor de combi 1 pp. Met voor zowel de fruit als de combi-pakketten een doosje aardbeien - heerlijk zomerfruit!

- Reni -

wieden week 25 en schoffelen week 26

Pakket inhoud

Deze week
groenteKnolvenkel, Spitskool, Broccoli, extra: Lenteui/verse ui?, Batavia sla rood, Peulen
mand volKnolvenkel, Spitskool, Broccoli, Sla mix, Komkommer (oer), Snijbiet, Krop sla (botersla), Tuinboon + bonenkruid, extra: Lenteui/verse ui
fruitAppel Cripps Pink, Aardbeien, Geen derde fruitsoort ivm aardbeien levering
Verwacht
groente Prei, Spitskool, Snijbiet/NZ Spinazie, Eikebladsla rood, Tuinboon
mand vol Prei, Snijbiet/NZ Spinazie, Chinese kool, Little gem rood/groen, Tuinboon, Sla mix, Peulen, Waspeen, Groenselderij
fruitAppel Cripps Pink, Peer Packham, Mango

handwerk - avondlicht - trekkerwerk - bloem