2020-28

Regen en bonengroei!

De aardappelen dikken onder de grond, de bosbieten groeien vol & rond, de bonen schieten langs de staken de lucht in, het pompoenenveld bloeit volop….en de tomaten beginnen rood te kleuren!! Met voor jullie deze week al een eerste komkommer uit de kas - eet lekker.

Wind, regen en volop groei. De wereld kleurt groen en explodeert…de zomerbloemen ontvouwen zich, geven kleur in de weelderige groene wereld en dragen & voeden menig insect.

Met juli breekt op de tuin de meest rijke tijd in oogst aan; ook een drukke tijd. Want naast de oogst is er ook volop verzorgwerk in de gewassen en worden ook nog de nodige herfst- en winterteelten geplant. Deze week onder andere is de winterprei gerooid op het opkweekbed en uitgeplant op ruime afstand om groot te groeien in het (vroege) voorjaar; voor het beeld: 1,5 bed van 70 meter naar 5 bedden van 100 meter. Ook de winterlichting spruitkool, rode & witte kool, boerenkool en palmkool worden de komende weken geplant en dan in verschillende stadia verzorgd.

Waar bij groothandel de tuinbonen niet te verkrijgen zijn, kunnen wij gezamenlijk ook dit jaar genieten van de tuinboon. Volgende week een laatste x.

- Reni -

Pakket inhoud

Deze week
groente NZ spinazie, Bosbiet, Paksoi shanghai, Courgette, Komkommer , Batavia groen/cerbiatta
mand vol NZ spinazie, Bosbiet, Paksoi shanghai, Komkommer , Little gem, Slamix met rucola, Koolrabi, Trostomaat
fruitAppel Cripps Pink, Sinaasappel Valencia, Aardbeien (laatste)
Verwacht
groente Prei, Spitskool, Snijbiet/Bospeen, Tuinboon, Eikeblad sla rood, Komkommer?
mand vol Prei, Spitskool, Snijbiet/Bospeen, Tuinboon, Eikeblad sla rood, Sla-mix, Paprika, Gele courgette, Knolvenkel
fruitAppel Cripps Pink, Peer Packham, Blauwe druiven ?

Tarte Tartin van bietjes uit ‘Veg!’

klein klontje roomboter - 1 eetl koolzaadolie - 2 theel ciderazijn - 2 theel lichtbruine basterdsuiker - circa 400 gr (baby)bieten, geschild en in stukken van 2 x 2 cm gesneden - 250 gr roomboterbladerdeeg

Voor de dressing: 1 theelDijon mosterd - 1 eetlciderazijn - 4 eetl koolzaadolie - snufje kristalsuiker - klein handjevol bladpeterselie, fijngehakt - (zee)zout en versgemalen (zwarte) peper

  • Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius (hete lucht oven).
  • Gebruik een koekenpan (doorsnede 20 – 23 cm) die in de oven mag! Laat hierin op laag vuur de roomboter smelten en voeg dan de koolzaadolie, de ciderazijn, de basterdsuiker en wat zout en peper toe. Roer goed door en leg de bieten in één laag in de pan. Het is de bedoeling dat de hele bodem bedekt is, dus misschien is het nodig een paar bieten extra toe te voegen. Dek de pan af met aluminiumfolie en zet de bieten 40 minuten in de oven.
  • Rol het bladerdeeg tot een cirkel die nét iets groter is dan de doorsnede van de koekenpan. Bewaar het deeg tot gebruik in de koelkast.
  • Haal de pan uit de oven en wip met een mes de bieten op hun ruggetje. Leg de cirkel bladerdeeg eroverheen en duw de randen langs de zijkant van de pan. Zet de tarte Tatin terug in de oven en bak 20 minuten (tot het bladerdeeg gaar en gerezen is).
  • Laat de bietjes tarte Tatin 15 minuten afkoelen buiten de oven, maar nog steeds ín de koekenpan.
  • Doe alle ingrediënten voor de dressing (mosterd, azijn, olie, suiker, peterselie, zout en peper) in een jampotje. Draai het deksel er stevig op en schud even goed door elkaar.
  • Leg een groot bord op de koekenpan en draai de pan (in een snelle beweging, geen getreuzel) om. Schenk het eventueel achtergebleven vocht uit de pan over de bieten. Verdeel de dressing over de tarte Tatin en serveer!