2020-30

Bospeen - wel 4 ton 😉 !

Deze week niet blij in de prei - volgende week weer; maar bekennen we kleur… voor de combi-pakketten deze week dieprode (of diepgele) snijbiet met volgende week voor de groentepakketten, maar bovenal zijn de eerste bedden bospeen dik gegroeid, dus mooie oranje bospeen in de pakketten voor iedereen. We beginnen jong en de bospeen volgt zeker binnenkort nog een keer.

Momenteel breekt de rijke zomeroogsttijd met volop vruchtgewassen: volop komkommers (wij kennen de komkommertijd vooral als een extra drukke tijd ;-) ) & courgettes - de eerste tomaten - oranje bospeen - een rijk pallet aan bonen die hard aan de groei zijn (sperzieboon, cobra- snij- en spekbonen) - en straks goudgele suikermais die door de bloeiende pluimen al aangekondigd worden. Deze week ook de eerste baan eigen vroege aardappelen die gerooid gaan worden - de grote aardappelrooier is al uit de stalling gehaald. Het gewas is grotendeels gebrand, het vochtige & broeierige weer van de afgelopen twee weken maakte dat het loof in gezondheid hard was achter uit gegaan. Met het branden en klepelen van het bovengrondse gewas geven we de aardappelen in de grond ook een extra signaal dat ze mogen afrijpen en daarmee een dikkere schil gaan vormen die belangrijk is voor de bewaring.

Het planten wordt nu langzaamaan overzichtelijker, de najaarszaaiingen worden om beurten nog gedaan, en veel aandacht gaat toe naar het verzorgingswerk van alle najaar- en winterteelten.

- Reni -

Mijmeringen van een vrijwilliger 5

Vandaag de hogere wetenschap van schikken van een bos wortels. Schikken ja, net als bloemen begint Reni. En net als een bos bloemen is elke bos wortels weer anders. Dit is zoals het gaat.

Elastiekjes-om-je-pols / wortels-sorteren-op-maat / zorgen-dat-de-bovenkant-van-de-wortels-op-gelijke-hoogte-hangen / en-dan-met-het-elastiekje-zeven-centimeter-boven-de-wortels-de-bos-binden / net-als-bloemen-dus.

Ppppffff en dat onder het streng toeziend oog van Reni.

Na een tijdje krijgen we er met zijn alle handigheid in en kabbelt het gesprek in ons groepje weer voort over het avontuur van het verbouwen van wortels dit jaar, over koken met wortels en recepten worden ter plekke uitgewisseld. Dan dwaal ikzelf wat af over het bed worteltjes en herinner dat we met het zelfde groepje weken eerder op onze knieën deze bedden met wortels gewied hebben en kan ik melden aan Reni en Roel dat ik denk dat we ons brevet wortels-wieden collectief gehaald hebben – want er staat bijna geen onkruid tussen en de wortels zijn goed gegroeid. Onderwijl schept Jesse op dat we al 4 ton(nen) wortels geoogst en gebost hebben 😊!

En nu herinner ik me dat Roel ook nog een heel verhaal over deze zelfde bedden worteltjes te vertellen heeft. Namelijk die van luizen en lieveheersbeestjes. Het zit namelijk zo. Toen net na ontkieming luizen zich massaal op het nog tere worteltjes gewas storten er nog net op tijd vanuit het universum van De Hooge Kamp een wolk lieveheersbeestje zich tegoed kwam doen aan de luizen. Aan Roel om dit verhaal verder uit te wijden – want voor mij blijft het toch een wonder van het universum.

En de volgende keer vertel ik het verhaal van de o-zo-zoete mais.

21 juli 2020. Henk

Pakket inhoud

Deze week
groenteKnolvenkel, Bospeen, Chinese kool (spitskool Epe & Vaassen), Courgette (groen + geel), Eikebladsla groen, Komkommer
mand volBospeen, Komkommer , Knolvenkel, Zappalito, Little gem, Cocktail tros, Cobraboon, Koolrabi, Broccoli
fruitAppel Cripps Pink, Pruimen Elderse blauwe, Watermeloen
Verwacht
groenteSnijbiet, Cobraboon/Snijboon?, Broccoli, Eikebladsla rood, Prei
mand volSnijbiet, Cobraboon/Snijboon?, Eikebladsla rood, Slamix, NZ spinazie, Komkommer?, Gele courgette, Prei
fruitAppel Cripps Pink, Pruimen opal?, Rode bes?

Wortelsalade uit Andalusië

Met een recept-tip van Mechteld! (afkomstig van mergenmetz.nl)

Ensalada de zanahoria - kooktijd 20 min - bijgerecht - keuken spaans Wachttijd liefst een dag maar meteen eten kan ook.

Lekkere koude salade in de zomer. Met de eerste wortels van het seizoen.

500 g wortels - 2 teentjes knoflook fijngehakt - 3 eetl witte wijnazijn - 4 eetl olijfolie - 1 theel komijnzaad (even geroosterd in de pan is nog lekkerder) - 1/2 theel. zoet paprikapoeder - 1/2 theel gedroogde oregano; zout en peper

Was de wortels; schrap ze desnoods. Breng ze aan de kook en laat ze 15 minuten koken (let op: de dikte van de wortels is bepalend en we willen geen slappe dingen). Meng de fijngehakte knoflook met de azijn, olie, peper, zout en andere kruiden. Laat de wortels uitlekken. Snijd ze in schijfjes van ½ cm dik. Meng ze met de dressing en laat het minstens 12, liefst 24 uur staan.