2020-31

Aardappeloogst van start

Het is bewolkt en warm met regen van weinig betekenis. Met de oplopende temperaturen en de komst van de wind zijn wij op de tuin weer volop een beregeningsronde gestart. Belangrijk voor de nieuwe plantingen, de stokbonen waar nu volop de pluk is begonnen en om de gewassen die al geworteld zijn - dat zijn er nog al wat met alle herfst- en winterteelten - goed aan de groei te houden.

Mechteld grijpt deze periode aan om volop mee te draaien in het sjouwwerk, aankoppelen en beoordelen van het beregeningsbeeld samen met Roel. Wij kennen hier geen onderscheid in ‘mannen- en vrouwenwerk’ ;-) hoewel dat even bij haar zo was gaan leven. Nu met terugwerkende kracht 'volle kracht vooruit’.

Deze week ook de eerste aardappelen die we gerooid hebben. Volgende week kunnen we alle aardappelabonnementen weer met nieuwe piepers voorzien ;-)

De ruggen zijn inmiddels kaal - het aardappelgewas eerst gebrand (tegen uitbreiding aardappelziekte) en geklepeld. De aardappelen kunnen nu in de grond verder afrijpen - op smaak komen en de schil dikken zodat de schil de aardappel goed beschermd in de bewaring. Nu nog naar boven gehaald met de schudlichter achter de trekker en met de hand geraapt in kisten, straks met de voorraadrooier waar we op de machine aan weerszijden van de rooiband sorteren. Daar mag de schil van de aardappel echter nog iets dikken.

Deze week volop een zomers pakket met tomaten uit eigen kas - bonen van de stok - broccoli van eigen oogst. De laatste door de hoge nachttemperaturen iets minder mooi in uiterlijk maar de smaak is heerlijk.

De nieuwe oogst appelen van Nederlandse bodem zijn in aantocht (volgende week verwacht). Deze week pruimen in het pakket samen met rode bes. De fruitpakketten worden op deze wijze ook meer en meer van het ‘eigen seizoen’. De aardbeien en kruisbes waren al mooie voorlopers hierop.

- Reni -

venkeloogst - trotse Ise bij haar meloenen - aardappeloogst - bij en bloem

Pakket inhoud

Deze week
groenteTomaat cocktail, Cobraboon/Snijboon, Broccoli, Eikebladsla rood, Prei, Tomaat cherry
mand volCobraboon/Snijboon, Eikebladsla rood, Slamix, NZ spinazie, (Oer)komkommer, Gele/groene courgette, Prei
fruitAppel Cripps Pink, Pruimen, Rode bes
Verwacht
groenteBosbiet, Snijbiet, Knolvenkel, Eikebladsla groen, Tomaat ?, Snij/cobraboon ?
mand vol
fruitMeloen charentais, Perzikken, Appel Collina
vitale grond met lange bietwortel - pronkboon - bloem cobraboon - peul/zaad/boon van de cobra’s