2020-33

'Oranje boven' en bodemkijkje onder

2x 4 ton peen buiten met roltafels en een bad vol binnen…

buiten oogsten we in etappes de los geschudde peen, na het bossen gaan deze gelijk in tonnen water: om ze vers en knapperig te houden en de schil niet te laten uitdrogen zodat deze binnen in de schuur afgespoeld kan worden tot stralende oranje peen!

Deze week een kleurenwaaier van oranje, geel en groen; peen, suikermais en bonen in de pakketten. Een week geen sla, maar komkommer als salade ingrediënt. Met het weer durven we de nu kwetsbare sla niet aan, de kroppen nog jong…te kwetsbaar tussen inladen vrachtauto en ophalen op het afhaaladres.

Oogst deze week, maar vooral beregening en hoeden/petten, zonnebrand, verkoelende ijsjes, citrusfruit en een heleboel flesjes water.

Deze week een bijdrage van Jesse - met een inkijkje in de bodem: bijgevoegd foto’s van een grondboring gemaakt tijdens het thuisonderwijs olv Jesse met ook de kinderen erbij en profielkuil gemaakt met Hester en Mechteld als stage-opdracht.

Grondboring: Meten is weten! Met meetlint en armlengte ;-) Proef bodemfracties in de maak, per bodemlaag een hoeveelheid in de fles, water toevoegen en schudden maar - met mooi bezinksel als eindresultaat waarin de bodemfracties goed te onderscheiden zijn.

Op de foto van de profielkuil zijn de kleuren van de lagen at te lezen uit onderstaand stukje van Jesse. Naast liefhebber van eten, tuinder van beroep en vanuit het hart ook bodemkundige van opleiding.

- Reni -

Proef bodemfracties in de maak - Fracties per bodemlaag - Meten is weten met meetlint en armlengte - Grondboring, thuisonderwijs olv Jesse

De stip op de horizont

De bodem is slechts het bovenste dunne laagje van de aardkorst, maar toch cruciaal voor nagenoeg al het leven op aarde. Voor een tuinder begint ook alles bij de bodem, maar wat zit er eigenlijk verborgen onder de Hooge Kamp? Dat het stoft wanneer het droog is hebben we deze maand weer volop ervaren, ook weten we dat het laarzen op kan slokken als het nat is. Een flink gat moet ons uitkomst bieden!

Duidelijk te onderscheiden zijn drie verschillende lagen, in de bodemkunde worden dat horizonten genoemd. De eerste (A) horizont is donker grijsbruin met organisch materiaal en planten wortels. Uit de textuur proef (opgelost en bezonken in potten water) blijkt dat dit lemig fijn zand is. Leem is fijner dan zand, maar nog wel grover dan klei. Vanaf ongeveer 30 centimeter diepte begint de B horizont die lichter van kleur is, minder organisch materiaal bevat en sterker leemhoudend is. Vanaf een centimeter of 60 begint de C horizont, oftewel het moeder materiaal, in dit geval aangevoerd door de IJssel en de wind tijdens de laatste ijstijd. Dit bestaat uit grijs grindrijk lemig zand en zandig leem. De bruine vlekken bestaan uit roest, ontstaan door soms hoge grondwaterstanden.

De dikke humus rijke bovengrond (eerdlaag), is gecreëerd door het eeuwenlang aanbrengen van humusrijk materiaal, vroeger was dit plaggenmest, nu is dat potstalmest en compost. Binnen de bodemclassificatie valt de grond waar onze groente groeien in de Gooreerdgronden of Beekeerdgronden. Beide vernoemt naar lager gelegen natte gebieden, net zoals het dorp hier: Beemte-Broekland. Dat is ook de reden dat er roestplekjes zichtbaar zijn in het bodemprofiel en dat delen van de tuin gedraineerd zijn om het water af te voeren.

Zo biedt een gegraven kuil een inkijk in de geschiedenis van deze plek en zorgen wij met goed bodembeheer ervoor dat deze ook in de toekomst vruchtbaar blijft.

- Jesse -

Blik over de tuin: aardappelen, grasklaver, prei, mais en de erfbeplanting - Bospeen in bad - Bospeen op bed