2020-35

Nazomertooi

Deze week een meelever vooral in beeld… op de tuin is er een verschuiving van volop zomer naar de nazomer met de naderende herfst!

Bloemen kleuren de tuin - maïspluimen staan fier overeind - de kleuren van de verschillende pompoenen worden zichtbaar op het land nu het gewas met zijn blad op zijn retour gaat en niet meer 'groen en vol' de vruchten bedekt. We nemen deze week afscheid van de staakbonen die veel in korte tijd hebben gegeven - mede door de droogte en hittegolf. Reeds zijn de eerste groenbemesters voor het land (bedekking) ingezaaid, alsmede ook al raapstelen en is de eerste lichting plantgoed van veldsla gearriveerd.

Zelf genieten we van het koelere weer - even niet meer beregenen en hemelwater die de tuin in zijn geheel een gift verzorgd. We nemen afscheid van een stagiaire (Hester, zie foto met de bogenkruiwagen) die een heel seizoen/jaar hier heeft meegedraaid. Gelukkig blijft ze meedraaien op de markt in Arnhem waar ze zo van geniet. Daarbij verwelkomen we ook een nieuwe stagiaire (Tammo, zie foto op de aardappelrooier met hoed) die in september aanvangt met de deeltijdopleiding op de Warmonderhof - welkom! Op de markt zijn er ook wisselingen, waarbij Vivian (zie toto mand) na een kleine drie jaar stopt omdat ze een vooropleiding op zaterdag aanvangt. Samen met ook vriendin Sacha die een opleiding start waarmee een zaterdagbaan zich lastig laat combineren. Zo is een einde ook een nieuw begin ;-)

Na een inkijkje bodem nu ook een inkijkje in beeld in insectenbiodiversitiet - het ene insect min of meer onopvallend grijs en gecamoufleerd (mierenleeuw & libelachtige), de andere kleurrijk en in neonkleuren (rups koninginnepage). Ook de vogelwereld op het moment van ringen van dichtbij van de jonge kerkuil mogen bewonderen!

- Reni -

bye bye foto van Vivian - Zomermarkt met Mira - Hester gaat door op de markt - verkoeling!!!
Roel (trots) met gras met mooie wortelkluit - aardappelrooiportretten: Jesse, Mechteld en Tammo

Pakket inhoud

Deze week
groentePalmkool, Rode biet, Suikermais, Spekboon, Eikebladsla rood, Little gem
mand volPalmkool, Rode biet, Suikermais, Snij/Pronkboon, Little gem , Artisjok, Kastanje champignons, Oerkomkommer
fruitAppel Delcorf, Peer Triumph de Vienne, Druiven red globe
Verwacht
groentePaksoi (shanghai), Waspeen, Prei, Pompoen oranje, Krop sla/slamix, ?
mand volPaksoi (shanghai), Waspeen, Prei, Pompoen oranje, Krop sla/slamix, Groenselderij, Snijbiet, Paprika punt
fruitAppel Alkmene?
Insektenbiodiversiteit: rups koninginnepage in de peen - mierenleeuw (libelachtige) in de kas - ingekapselde sluipwespenbroed door rups groot koolwitje - uitgekomen sluipwespen onderzijde blad palmkool

Palmkool

Palmkool is een koolsoort, afkomstig uit het Middellandse zee gebied en zeer geliefd in Italië, Toscane. Hij wordt ook wel zwarte kool genoemd - Cavolo Nero - , omdat hij na bereiden heel donker kleurt en is een geliefd ingrediënt voor minestrone soep. De plant kan wel 1 meter hoog worden en heeft lange smalle bladeren (vandaar de naam palmkool) die kroezen als boerenkool. De smaak is echter veel zachter en de bereiding heel eenvoudig. Zowel gekookt als in de roerbak zeer smakelijk! Ook ter vervanging in spinazie recepten te gebruiken. Strip wel eerst de rib (nerf) van de bladeren deze heeft een langere bereidingstijd. TIP: snij de nerf in 2 cm lange stukjes, fruit een ui en een teen knoflook en voeg de palm-koolnerfjes toe. Stoof ze met een deksel op de pan voor een minuut of 10. daarna kun je de gestoofde nerven verder verwerken met palmkoolbladeren.

Spaghetti met palmkool (Cavolo Nero)

400 gr palmkool - 250 gr romatomaatjes - 250 ml slagroom - 400 gr spaghetti - handje pijnboompitten - 1 citroen - 4 teentjes knoflook - peper en zout - parmezaanse kaas

Kook de spaghetti volgens de gebruiksaanwijzing. Verwijder de nerven van de bladeren (zoals bij boerenkool) en kook deze circa 5 minuten in gezouten water. Laat deze vervolgens uitlekken. Pel en pers de knoflook en kook deze samen met de slagroom 10 minuten op laag vuur. Pureer de kool samen met de slagroom. Verwarm de saus op en breng op smaak met geraspte parmezaanse kaas, zout en peper. Rooster de pijnboompitten in een koekenpan en bak de romatomaatjes. Serveer de pasta met de Cavolo Nero saus, pijnboompitten en tomaatjes en besprenkel met wat citroensap. Eet smakelijk!

Beregenen - gelukkig even niet meer 😉

Pittige maïssoep

1 ui - ½ rode peper - 20 gr boter - 1 theel komijnpoeder - 1 theel geelwortel (kurkuma) - ½ ltr bouillon - ½ ltr melk - 300 gr maiskorrels - zout, peper, nootmuskaat

Kolven ca. 30 min. koken. Maïskorrels met een scherp mes eraf schrapen. Snipper de ui en de rode peper. Verwarm de boter en bak hierin enkele minuten de ui en de peper. Voeg de komijnpoeder en geelwortel toe en bak deze al roerend mee. Giet nu de bouillon en de melk erbij en breng de soep aan de kook. Doe de maïskorrels erbij. Pureer de helft van de soep en maak het geheel op smaak af met zout en peper.

Maïsrisotto (Gordon Ramsay)

Kook 2 maïskolven ‘in de schil’ gaar. Gebruik het kookvocht om een groentebouillon of kippenbouillon te maken en maak daarmee een basisrisotto. Haal de maïskorrels van de kolven af. De helft van de korrels gaat heel door de risotto, de andere helft wordt gepureerd met wat Parmezaanse kaas en een scheutje melk en gaat op het einde door de risotto. Garneren met een fijn gesneden bosuitje.

Bieten met peer uit de oven

400 g rode bietjes - 2 uien gesn. - 2 peren - sap van ½ sinaasappel - 50 g zonnebloempitten - 15 g boter - peper en zout naar smaak - 2 kruidnagels - verse fijngesneden bieslook

Bieten schillen, in blokjes snijden en in ruim water in 30 min. gaar koken. Ui met zonnebloempitten in boter bakken, sinaasappelsap toevoegen en stukjes peer met de kruidnagels toevoegen en 3 min. stoven. Blokjes biet toevoegen en nog 5 min. stoven. Serveren met de verse bieslook. Lekker met een kaassoufflé, gekookte aardappelen en een salade.

Vogelaar Hans in gesprek met de jonge kerkuil tijdens het ringen en noteren gegevens - zichtbare zg ‘bloedpennen’ die nog verder ontwikkelen/rijpen om uiteindelijk te kunnen vliegen voor dit jong. 😉