2020-36

Ochtendgloren

De werkdag start nu bij het ochtendgloren, goed aangekleed starten we op het veld. Met een uurtje werktijd en mooie dagen als begin deze week, kunnen er dan gelijk 3 lagen tegelijk uit ;-) De kroppen eikenblad sla groen in het pakket van deze week zijn met de eerste koude handen geoogst. Mals en jong door het koelere weer, minder wind en meer vocht. Geniet nog maar van deze kroppen van de volle grond - nog even zijn ze er op onze tuin en daarmee in het pakket.

Het is gelukt! De piepers, petatten of erdappel (allerlei namen hebben ze in de verschillende streken/dialecten) zijn gerooid. Met versterking van vrijwilliger Albert waren we met genoeg menskracht om afgelopen donderdag de laatste rijen in een lange middag te rooien. Moe maar voldaan, met nu een aardappelopslag vol. Deze week voor alle groente pakketten een maaltje frieslanders bakaardappelen om het gezamenlijk te vieren - eet lekker! Met de aardappeloogst binnen, verleggen we de focus naar de pompoenenoogst en ook de eerste bewaarkolen kunnen we gaan oogsten.

Tussen het binnenhalen van de oogst ook andere werkzaamheden. De werkschuur wordt geheel leeg gehaald aankomende week. Deze week zijn Roel, Saco en ik hiermee van start gegaan. Reden: het dak wordt verwijderd (asbest) en vernieuwd. Goede reden voor een degelijke opruimbeurt. Veel wat eerder bewaard is vanuit de begintijd van onze voorgangers of wat reeds vervangen is in onze tijd wordt nu nog een keer doorzocht - veel wat op zolder stond kan alsnog weg. Opgeruimd in het kwadraat gaan we straks het nieuwe seizoen in ;-)

- Reni -

wieden in de prei

Pakket inhoud

Deze week
groentePaksoi (shanghai), Peen vuil, Prei, Bakaardappel, Eikebladsla groen, Suikermais
mand volPaksoi (shanghai), Peen vuil, Prei, Bakaardappel, Eikebladsla groen, Groenselderij, Snijbiet, Paprika punt
fruitAppel Alkmene, Peer Beurre de Merode, Pruimen Reine Victoria
Verwacht
groente Koolrabi??, Pompoen oranje, Spinazie, Groen/knolselderij, IJsbergsla/little gem
mand vol Koolrabi??, Pompoen oranje, Spinazie, Groen/knolselderij, IJsbergsla/little gem
fruitAppel Alkmene, Nectarine, ?

Geroosterde Peen met Citrus en Avocado

8 mooie penen van gelijke dikte en lengte (ongeveer 750 gram) - 2 tenen knoflook - 1,5 theel komijnzaad - 1,5 theel verse tijmblaadjes - 1 mespunt chili vlokken - zout - peper uit de molen - extra vierge olijfolie - 1 eetlepel rode wijnazijn - 1 grote citroen - 1 sinaasappel - 4 eetl pompoenpitten - 1 avocado - evt. handvol kiemgroente (sterrenkers of radijs, rucola is ook lekker) - evt. 4 eetlepels zure room

Verwarm de oven voor op 200 graden C. Boen de penen schoon en leg ze in een ingevette ovenschaal. Wrijf in een vijzel 1 theelepel zout met 3/4 theelepel peper, komijnzaad, tijm en chilivlokken. Roer de uitgeperste knoflook erdoor en 2 el olijfolie en azijn. Zorg dat het een bijna glad, egaal mengsel is. Verdeel het kruiden-knoflookmengsel gelijkmatig over de penen. Boen de sinaasappel en de citroen schoon, halveer ze en leg met de snijkanten naar beneden op de penen. Rooster in 40-45 minuten gaar en licht gebruind. Ondertussen pompoenpitten roosteren in droge koekenpan. Avocado schillen en in blokjes snijden. Iets citroensap erover om verkleuren te voorkomen. Dien het geheel op in een mooie schaal. Citrusfruit dat uit de oven komt, met handschoenen aan (= heet!) uitknijpen boven een kom, sap vermengen met 2 el olijfolie en op smaak brengen met zout en peper 2/3e van deze dressing over de penen gieten. Dan de kiemgroente en avocado erover verdelen en de rest van de dressing. Evt. afmaken met hier en daar een dotje zure room, en bestrooien met pompoenpitten. Direct serveren!

Lasagneschotel met paksoi & yoghurt

1 paksoi - 1ui - olie - 6 tot 9 lasagnebladen - 2,5 dl yoghurt - ½ dl slagroom - 1 ei - 2 tenen knoflook, geperst - zout - 2 tl. basilicum - 2 tl. oregano - 100 g oude kaas, geraspt - ½ kopje broodkruimels

Stoof de groente met ui in olie gaar. Klop de yoghurt met room, ei, knoflook, kruidenzout, basilicum en oregano. Neem een ruime schaal en leg er een laagje groente met ui in. Strooi er een beetje geraspte kaas en kruimels over. Leg er een laag lasagneplakken op en schep hierop weer groente. Giet er een scheutje van de yoghurtsaus over, strooi er kaas en kruimels over en leg er weer een laagje lasagne op. Druk de plakken goed aan en leg hierop de rest van de groente, een scheutje saus en kaas met kruimels. Leg de laatste plakken lasagne op het geheel. Druk ze goed aan en giet er de overige saus op.

Bestrooi met het laatste restje kaas en kruimels. Zet de schaal ongeveer 45 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C.

Paksoi-Zoete Bataat met krokant gebakken Tofu

Deze zoete aardappelpuree krijgt een Aziatisch tintje met de gember en kokosmelk, en een beetje extra pit van mierikswortel. Leuk om eens puree te maken van deze makkelijke en gezonde groente! Met de Paksoi en krokant gebakken tofu-crumbs erbij al met al een kleurrijk bordje.

750 gram zoete aardappel - 1 blik kokosmelk, gekoeld - 2 stuks Paksoi - 5 cm gember - 1 rode peper - 1 stuk gerookte tofu - 1 tl paprikapoeder - 1 tl mierikswortelpoeder - 1 tl knoflookpoeder - 2 el olijfolie - peper en zout naar smaak

Schil de zoete aardappel en snijd in blokjes. Voeg zoveel water toe dat de zoete aardappel net onder staat en breng met een snufje zout aan de kook. Kook de zoete aardappel in zo'n 15 minuten gaar. Haal ondertussen de bladeren van de Paksoi los. Het binnenste stuk met de kleinste bladeren kan je gewoon halveren. Was de Paksoi goed.

Open het blik kokosmelk en schep het dikke, bovenste gedeelte eruit. Dit gaat door de aardappelpuree. Giet het overgebleven vocht in een lage, brede pan (waar de paksoi in past) en verwarm op laag vuur. Snijd de helft van de gember in plakjes en voeg toe aan de kokosmelk. Leg de Paksoibladeren erin en laat met een deksel op de pan 10 minuten stoven. Rasp de rest van de gember. Verkruimel de tofu en meng met de gember, paprikapoeder, mierikswortelpoeder en knoflookpoeder. Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak hierin de tofu op hoog vuur krokant. Laat uitlekken op keukenpapier. Stamp van de zoete aardappels een puree en voeg de kokosroom toe. Breng op smaak met peper en zout. Spreid de puree uit op een bord en verdeel de Paksoi erover. Bestrooi met de tofukruimels.