2020-38

Het dak eraf!

In een ander ritme onze pakketmail/nieuwsbericht. Naast de oogst van veel bewaaroogst zijn we de afgelopen twee weken volop bezig geweest met de voorbereidingen van de vernieuwing van onze werkschuur.

Met het leegruimen en vegen van schuur & erf met vereende kracht, ervoeren wij reeds een zee van ruime; na een maandagochtend met een team van drie man sterk is de asbestsanering uitgevoerd en kijken wij nu door de spanten naar blauwe hemel. Maar geen stilstaand object want dinsdag arriveerde gelijk al de aannemer versterkt met een timmerman en (schoon)vader René; enerzijds voor voorbereidend werk voor het opnieuw leggen van dakplaten - anderzijds voor het hangen van zinken goten met beugels. Werken op hoogte en flink wat geklauter op de steigers voor onze meisjes ;-) De ene afvalcontainer wordt verwisseld voor de volgende; de verrijker is net weg arriveert al de volgende vracht met dakplaten. Volop dynamiek!!

In beeld gevangen de verschillende fasen wanneer we op het erf waren, want grotendeels waren wij op het land te vinden met tuinteam. Er zijn ladingen aan groentegewassen voor de bewaring naar binnengehaald: witte & rode kool, Chinese & spitskool met daarnaast de pakketoogst voor deze week van groenselderij, prei, andijvie en sla. De bewaarkoeling laat nu al een wand zien van binnenhaalde oogst, vier rijen dik en 2 of 3 kuubskisten of pallets hoog. Daarnaast zijn alle pompoenen gesorteerd op het veld. Morgen de laatste etappe om de grotere hoeveelheden in kuubskisten binnen te halen - in de schuur staan reeds al pakkethoeveelheden per soort gebundeld op pallets; groene en grijze pompoen, 2x oranje pompoen en alle sweet dumplings.

- Reni -

Bloemenpracht - Ochtendnevel - Wespspin - bewaaroogst Chinese kool

Pakket inhoud

Deze week
groente Spitskool, Prei, (Krul)Andijvie, Trostomaat, Groenselderij, Eikeblad groen
mand vol Spitskool, Paddestoelen, Eikeblad groen, Trostomaat, (Krul)Andijvie, Courgette, Waspeen, Groenselderij
fruitAppel Alkmene, Mango, Sinaasappel Valencia

Romige preisoep met mosterd

500 g prei - 2 aardappelen - 25 g boter - 1 l groentebouillon - 1 glas witte wijn - peper en zout - dl slagroom of soja-cuisine - 2 tl mosterd

Prei in ringen snijden, wassen en even uit laten lekken. Aardappelen schillen en in blokjes snijden. Boter smelten en prei en aardappelen enkele min. roerbakken. Bouillon en wijn toevoegen, aan de kook brengen en op laag vuur met deksel op de pan 15 min. laten sudderen. Iets af laten koelen en pureren. Weer verwarmen en room en mosterd erdoor roeren. Op smaak brengen met peper en zout. Lekker met warm stokbrood en kruidenboter en een fruitsalade toe.

Het dak eraf! Asbestsanering, schuur zonder spinnenwebben en met blauwe lucht 😉

Prei met (cherry)tomaatjes en knoflook uit de oven

2 prei (of 1grote) - 2 el olijfolie - 2 teentjes knoflook - cherrytomaatjes - geraspte kaas - peper - zout - water (met evt. bouillon)

Maak de prei schoon en snij hem in (schuine) stukken. Ver­warm de oven vast voor op 150 ºC. Doe de prei in een ovenschaal samen met de cherrytomaatjes en de (klein gesneden) knoflook. Schenk de olijfolie over het groente mengsel in de ovenschaal. Voeg nog een bodempje water toe zodat de prei een beetje gaar kan stoven en bestrooi daarna met de geraspte kaas voor de krokante korst. Breng op smaak met peper en eventueel een weinig zout.

Simpel te bereiden maar erg lekker!!

Op hoogte: duivennesten ruimen door Saco - aannemer Gertie & timmerman - (schoon)vader René & kids op de steiger

Wortel-Appel-Spitskoolsalade met Yoghurt-dille mayonaise

Salade: 5 wortels, gewassen - 2 dikke appels, klokhuis eruit halen - halve spitskool, kern eruit gehaald

Mayonaise: 2 eidooiers - theel mosterd – theel gedroogd dillegroen - 15 ml witte wijn azijn - iets zoets, bv honing of agave siroop - peper en zout

Yoghurt-Dille Mayonaise:

Dillegroen mengen met 1 eetlepel heet water en even laten afkoelen. Dille wordt nu mooi zacht.

Afgekoeld dillewater en overige ingrediënten met de staafmixer mixen en langzaam 200 ml zonnebloemolie (met olijfolie wordt het bitter!) erbij druppelen.

Als de mayo klaar is, scheut yoghurt erdoor en 'm op smaak brengen. Gewoon proeven, meer honing/azijn, peper/zout of natuurlijk dille.

Salade: Snijden van alle groenten in de keukenmachine op een grof mes of grof raspen met de handrasp

Voeg deze samen, en eet smakelijk!

pompoenenoogst naar binnen - dakplaten gearriveerd